Search
Close this search box.

Fafangel: “Cepivo je varno in ni razloga, da se človek ne bi cepil”

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je na današnji novinarski konferenci poudaril, da imamo zdaj na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse. Da so raziskovalci uspeli razviti takšno cepivo v le 10 mesecih, pa se je treba zahvaliti napredku raziskav v preteklih letih, je še izpostavil.

“Začelo se je zadnje poglavje covid-19. Pred kratkim smo odpirali darila, danes pa je v Slovenijo prišlo darilo za vse nas. Imamo varno in učinkovito cepivo,” je povedal in dejal, da so v 10 mesecih naredili tisto, kar ponavadi traja 10 let. “A zgodba se je začela vsaj 17 let nazaj, ko je prišel prvi SARS-CoV-1, zadeve so se začele 30 let nazaj, z raziskavami na DNA in RNA. Vse sloni na znanosti in raziskavah.” Po njegovi besedah je znanost zmagala, ker se je verjelo v znanstvenike, ki so dokazali, da je nemogoče mogoče. “Nikoli ne pozabimo, da smo v 10 mesecih prišli do cepiva. Ob naslednji epidemiji bomo morda lahko do cepiva prišli že v 100 dneh,” je pripomnil Fafangel.

Ob tem je dejal, da je odločitev, da bodo najprej cepili ranljive skupine, torej oskrbovance domov za starejše, in zdravstvene delavce, po njegovih besedah najbolj etična in smiselna, hkrati pa gre glede na trenutne omejene zaloge odmerkov cepiva tudi za najbolj učinkovit način uporabe cepiva.

Fafangel je ob tem poudaril, da cepivo samo ne bo rešilo življenj, pač pa bo šlo za “podvig naše družbe”, saj bomo cepivo morali sprejeti vsi.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pa je ob tem dodal: “Pazite, kateri so viri informacij, ki jim zaupate. Zdaj smo videli, kakšna groza je za svet, če nimamo cepiva. Koliko žrtev je terjal koronavirus. S cepljenjem smo preprečili mnogo bolezni, npr. ošpice. Vsem naj bo pred očmi, kaj bi bilo brez cepljenja.”

Po njegovem mnenju je cepljenje najbolj učinkovit ukrep in reši največ življenj. “Sedaj ni trenutek za teorije zarote, za lažne preplahe. Sedaj je trenutek, da se odločimo na podlagi podatkov, ki so na voljo. Cepivo je varno in ni razloga, da se človek ne bi cepil,” je izpostavil.

Raziskave kažejo, da je zaščita pred okužbo dobra že po prvem odmerku cepiva. Kot je posvaril Fafangel, pa se bo ne glede na cepljenje treba v času, preden bomo z dovolj visoko precepljenostjo populacije dosegli kolektivno imunost, držati siceršnjih zaščitnih ukrepov.

Zaradi cepiva je sicer nemogoče zboleti, se pa utegne zgoditi, da bodo zbolele tudi cepljene osebe, ki so bile izpostavljene virusu, še preden so razvile imunost.

Strokovnjaki še nadgrajujejo tudi znanje glede trajanja zaščite po preboleli bolezni. Po zdaj znanih podatkih naj bi trajala kake tri mesece po preboleli bolezni, a Fafangel vsem, ki so preboleli bolezen, še vedno svetuje, da se držijo vseh priporočil za preprečevanje širjenja virusa. Je pa po njegovih besedah vsekakor po cepljenju boljši imunski odziv, zato pričakuje, da bo imunost po cepljenju bolj dolgotrajna kot po preboleli bolezni.

Fafangel je izpostavil, da prihod cepiva v Slovenijo ne pomeni, da je vse po starem. “Še vedno je pomembno: maske, razdalja, zračenje, higiena rok in kašlja.”

VIR: Vlada, STA

Dogodki

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je na današnji novinarski konferenci poudaril, da imamo zdaj na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse. Da so raziskovalci uspeli razviti takšno cepivo v le 10 mesecih, pa se je treba zahvaliti napredku raziskav v preteklih letih, je še izpostavil.