Search
Close this search box.

Evropsko digitalno covidno potrdilo lahko pridobite tudi v lekarni

V Sloveniji so že uvedli digitalno covidno potrdilo in pričeli s pošiljanjem po pošti. Kaj pa lahko storijo tisti, ki si digitalnega covidnega potrdila ne morejo natisniti sami?

Digitalno covidno potrdilo bodo prejeli vsi, ki so do njega upravičeni. Torej tisti, ki so se cepili proti covidu-19 oziroma so bolezen preboleli. Potrdilo pošiljajo preko navadne pošte na dom, potrdila o cepljenju ali testiranju brezplačno izdajajo tudi na cepilnih mestih in točkah za testiranje. Potrdilo je možno dobiti tudi preko spletnega portala zVem z digitalnim podpisom.

Covidna potrdila pa je možno natisniti tudi v večini lekarn, a je storitev samoplačniška. Izdaja je namenjena predvsem tistim, ki si potrdila ne morejo natisniti sami oziroma ga ne morejo prevzeti na mestu testiranja ali cepljenja.

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o mobilni identiteti smsPASS in kvalificiranem digitalnem potrdilu za elektronsko poslovanje

Kaj je covidno potrdilo?

Digitalno covidno potrdilo je na voljo v digitalni obliki na telefonu in papirnati obliki, njegova glavna značilnost pa je QR koda, ki vsebuje podatke, ali oseba izpolnjuje pogoje za prečkanje meje.

Na potrdilu je poleg imena in priimka, datuma rojstva, datuma izdaje in unikatnega identifikatorja še informacija o tem, ali je oseba covid-19 prebolela, je cepljena proti bolezni ali ima negativen izvid na novi koronavirus. Pristojni bodo ob skeniranju kode preverjali veljavnost in pristnost potrdila.

Ključnega pomena pri potrdilu je, da bodo osebni podatki ostali na varnem in bodo šifrirani. Država izdajateljica bo tako imela dve vrsti ključa s podatki, enega zasebnega in drugega javnega, do katerega bodo prišli s pomočjo skeniranja kode. Potrdilo bo na voljo v nacionalnem jeziku in angleščini.

VIR: STA, 24ur.com, Maribor24.si

Dogodki

V Sloveniji so že uvedli digitalno covidno potrdilo in pričeli s pošiljanjem po pošti. Kaj pa lahko storijo tisti, ki si digitalnega covidnega potrdila ne morejo natisniti sami?