Evropska komisija zagotovila 20 milijonov dodatnih odmerkov cepiva Pfizer

Države članice Evropske unije bodo v prvih treh mesecih leta 2022 prejele dodatnih 20 milijonov odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech za boj proti nalezljivi novi koronavirusni različici omikron, so danes sporočili iz Bruslja.
FOTO: Aljaž Uršej

Države članice bodo januarja in februarja prejele po dodatnih pet milijonov odmerkov cepiva, marca pa dodatnih deset milijonov odmerkov. Ti odmerki dopolnjujejo že načrtovanih 195 milijonov odmerkov družbe Pfizer/BioNTech v prvem četrtletju. Skupno število dobav bo tako kar 215 milijonov odmerkov.

Evropska komisija je opozorila, da je polno cepljenje in cepljenje s poživitvenim odmerkom zaradi pričakovanega hitrega porasta okužb zaradi različice omikron zdaj še bolj nujno, kot kdaj koli prej. Dodatni odmerki bodo tako še posebej koristni za države članice, ki jih potrebujejo na kratek rok.

Odredba zajema tudi cepiva, prilagojena različici omikron, če bodo ta cepiva na voljo. S tem nalogom se EU pripravlja na to, da bo potrebovala prilagojena cepiva. Dobave teh več kot 200 milijonov odmerkov bodo predvidoma potekale od drugega četrtletja 2022. EU naj bi leta 2022 prejela skupaj 650 milijonov odmerkov cepiv družbe Pfizer/BioNTech.

Dodatne odmerke bo v prvem četrtletju dostavil tudi proizvajalec Moderna, so še sporočili iz Bruslja.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.