Search
Close this search box.

EU v skupno naročilo 85 milijonov odmerkov cepiva proti pandemični gripi. V sporazumu sodeluje tudi Slovenija

Evropska komisija je danes s farmacevtskim podjetjem GSK podpisala okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu cepiva proti pandemični gripi adjupanrix. V sporazum je vključenih 12 članic EU, tudi Slovenija. Na podlagi te pogodbe bodo lahko v primeru pandemije gripe po potrebi kupile do 85 milijonov odmerkov cepiva.

Pripravljenost je v izrednih zdravstvenih razmerah bistvenega pomena, kar smo dodobra spoznali med pandemijo covida-19. Danes smo si prek organa za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera) zagotovili do 85 milijonov odmerkov cepiva proti pandemični gripi, kar nam bo pomagalo zaščititi državljane, če pride do takšnih izrednih razmer. To je odličen primer delovanja evropske zdravstvene unije,” je ob tem poudarila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides.

V sporazumu sodeluje 12 držav članic EU, tudi Slovenija, in še druge države, ki so del mehanizma skupnega javnega naročanja cepiv, zdravil in drugih zdravstvenih protiukrepov, so navedli v Bruslju.

Ob tem so opozorili, da je pandemija gripe morebitna svetovna epidemija, ki bi jo povzročil nov sev gripe, proti kateremu so ljudje razvili le malo ali nič odpornosti. Takšno pandemijo je sicer težko napovedati, vendar je pomembno, da smo nanjo pripravljeni, so poudarili na Evropski komisiji.