Search
Close this search box.

Erjavec: Vložili smo predlog konstruktivne nezaupnice z 42 podpisi

Skupina 42 poslancev je danes v DZ vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, je slednji sporočil na novinarski konferenci. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS.

Erjavec je sicer napovedal vložitev predlog konstruktivne nezaupnice s 43 podpisi, a svojega podpisa pod predlog ni prispeval poslanec DeSUS Branko Simonovič.

Pod predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem so podpise prispevali trije poslanci DeSUS, je v izjavi za medije sporočil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Poslanec DeSUS Branko Simonovič pa je v pisni izjavi sporočil, da svojega podpisa pod predlog nezaupnice nikakor ne more prispevati.

Kot je navedel Simonovič, je v njem izjemno poudarjena obstoječa zdravstvena kriza in kritika obstoječi vladi pri obvladovanju epidemije covida-19. Prav tako se po njegovih navedbah poudarja neustavnost delovanja aktualne vlade, v kateri sta delovala tudi ministra iz vrst DeSUS, in sicer minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za kmetijstvo Jože Podgoršek.

Razprava o Gantarjevem delu bi, kot je zapisal Simonovič, pomenila tudi razpravljanje o DeSUS. Zato to razume na način, da ne gre le za nezaupnico vladi, temveč tudi stranki DeSUS. “Spričo tega se nikakor ne morem podpisati pod konstruktivno nezaupnico, saj to pomeni, da s tem podpiram nezaupnico stranki DeSUS in neustavnost delovanja naših dveh ministrov,” je navedel.

Stranko DeSUS in njen program so po besedah Simonoviča namreč oblikovali in gradili desetletja, zato jo želi tudi sedaj zaščititi pred neupravičenimi obtožbami, ki jih bodo deležni ob razpravi o nezaupnici. Poudaril je, da se bo v razpravi in ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici vladi glasoval v dobrobit državljanom, predvsem v prid tistim, ki so jim zaupali glasove in jih izvolili za svoje predstavnike v DZ, torej tudi upokojencem.

Želi si, da bi stranka lahko tudi v nadaljevanju uresničevala svoje zaveze in cilje, za katere si tudi DeSUS prizadeva vse od ustanovitve. Prav tako si želi, da bi se nekajmesečna politična kriza čim prej končala. Kot je poudaril, Slovenija najprej potrebuje zdravstveno, gospodarsko in politično stabilnost. “Pričakoval sem, da se bo v teh težkih trenutkih politika uspela poenotiti in nas skupnimi močmi uspela pripeljati iz krize,” je še zapisal.

Predsedniku DeSUS Erjavcu pa je uspelo prepričati druge tri člane DeSUS iz strankine poslanske skupine, ki bodo poleg poslancev strank Koalicije ustavnega loka prispevali (KUL) podpise pod predlog konstruktivne nezaupnice.

Erjavec sicer verjame, da ima trenutno 42 podpisov “in kakšen glas več”. Prepričan je, da je lahko na tajnem glasovanju rezultat bistveno drugačen. “Če ne bomo uspeli, pomeni, da poslanci podpirajo politiko, ki je tudi v Evropi ne razumejo več,” je dejal.

Podpisniki menijo, da je predsednik Erjavec “tako s svojimi političnimi, strokovnimi in mednarodnimi izkušnjami oseba, ki ima vsa potrebna znanja in veščine za vodenje vlade v tem zahtevnem obdobju, ki je pred Slovenijo”, je razvidno iz predloga konstruktivne nezaupnice, objavljane na spletni strani DZ.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je dejal, da bo morebitna izglasovana nezaupnica zmaga pravne države, njeno neizglasovanje pa zmaga mračnjakov. “Tu nismo zato, da bi se pogovarjali, kdo je dal podpis, kdo ni dal podpisa in ali je morebiten neuspeh nezaupnice za nas poraz. Mi smo opozicija, delo opozicije je, da opozarja na napake, ko gre zadeva predaleč, pa ukrepa, je dejal.

Po besedah predsednice SD Tanje Fajon v stranki trdno ostajajo pri odločitvi, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, za zamenjavo aktualne vlade, ki je po njihovi oceni škodljiva. Kot je dejala, to ni projekt enega človeka, ampak enakovrednih partnerjev. Ne bodo ponavljali napak levosredinskih vlad, namen imajo delati do konca mandata, je napovedala.

Predsednica SAB Alenka Bratušek, ki je bila kritična do vladnega načina obvladovanja epidemije, je dejala, da s podpisniki predloga konstruktivne nezaupnice ponujajo vlado, ki bo komunicirala na človeški način in ukrepe sprejemala skupaj s stroko. Bratuškova sicer verjame, da ima Erjavec še kašen glas več, kot ima podpisov. “Mislim da se morajo glave, zlasti v DeSUS, malo ohladiti,” je dejala in ocenila, da je lahko na tajnem glasovanju lahko rezultat bistveno drugačen.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je premierju Janezu Janši očital, da je kopiral politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nadaljevanje take politike pa ne vodi nikamor drugam kot v razpad države. Glasovanje bo po njegovi oceni test, pri katerem se bo vsak poslanec moral vprašati, ali v prsih sliši svojo vest ali politično kariero.

Stranke KUL in Erjavec namreč računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Za izvolitev novega predsednika vlade je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Med vložitvijo predloga za izvolitev novega predsednika vlade in volitvami mora poteči najmanj 48 ur, razen če državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev ne sklene drugače ali če je država v vojnem ali izrednem stanju.

Tajno glasovanje o predlogu konstruktivne nezaupnice bo tako potekalo na izredni seji DZ prihodnji teden. Kot je razvidno iz vabila na sejo kolegija predsednika DZ, ki sicer še mora potrditi dnevni red seje, bodo poslanci obravnavo predloga konstruktivne nezaupnice začeli v sredo ob 10. uri.

Dogodki

Skupina 42 poslancev je danes v DZ vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, je slednji sporočil na novinarski konferenci. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS.