Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev, je navedeno v dokumentu, ki je objavljen na spletni strani DZ. Kolegij predsednika DZ, ki bi se moral dogovoriti o sklicu izredne seje DZ, na kateri bi odločali o konstruktivni nezaupnici, je bil odpovedan.
erjavec k

Izredna seja, na kateri bi morali predvidoma odločati o nezaupnici vladi Janeza Janše, je bila predvidena za sredo. Pravkar poteka tudi neformalni posvet predstavnikov poslanskih skupin, kako naprej.

Erjavec je že v ponedeljek pojasnil, da zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci in zaradi samoizolacije nekaterih poslancev razmišlja o umiku soglasja h kandidaturi za predsednika vlade. Poslovnik DZ namreč ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo. Spomnil je, da bo tako 46 glasov za uspeh nezaupnice zelo težko doseči.

V ponedeljek je napovedal, da se bo o tej možnosti posvetoval s pravnimi strokovnjaki, zjutraj se je posvetoval tudi z vodji strank KUL.

Po poslovniku DZ in ustavi mora po vloženi nezaupnici DZ volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS so predlog vložili v petek, kar pomeni, da je bil skrajni rok za sejo ta petek.

Postopek konstruktivne nezaupnice je tako končan. Morebitni nov predlog bodo morali ponovno vložiti, vključno s podpisi poslancev, je v ponedeljek za STA poudaril predsednik DZ Igor Zorčič.

Erjavčevo izjavo je pričakovati danes predvidoma ob 16. uri.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.