Erjavec: S ponovno vložitvijo nezaupnice ne bomo čakali na spremembe poslovnika DZ

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v izjavi v DZ napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico ponovno vložili takoj, ko bodo "prešteti" oz. bo glasovanje omogočeno vsem poslancem, ki bodo pod predlog podpisani. Tako ne bodo čakali na spremembe poslovnika DZ, s katerimi bi omogočili tajno glasovanje tudi poslancem, ki se seje ne morejo udeležiti.
erjavec k

Erjavec je namreč danes umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. To možnost je nakazal že v ponedeljek, saj se nekateri poslanci zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije ne bi mogli udeležiti izredne seje DZ, na kateri bi določali o nezaupnici vladi Janeza Janše. Tajno glasovanje pa po poslovniku DZ ni omogočeno zunaj sedeža DZ.

Predlog nezaupnice je 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in SD vložilo v petek, tako da bi morali o tem glasovati najpozneje ta petek. Seja je bila predvidena za sredo, a je postopek zdaj končan.

Danes je Erjavec pojasnil, da se je za umik soglasja odločil po tistem, ko je preučil, kaj pomeni odsotnost nekaterih poslancev, in se posvetoval s pravniki. Po njegovih besedah vsem poslancem, ki so se podpisali pod predlog nezaupnice, ne bi bilo omogočeno glasovanje. Z novim koronavirusom je sicer okužen vodja poslancev SD Matjaž Han, natančnih podatkov o tem, koliko poslancev bi sicer manjkalo, pa za zdaj ni.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, ki je bil v samoizolaciji zaradi stika s Hanom, je po današnjem testiranju sporočil, da ni okužen, so pojasnili v DeSUS.

“Nezaupnica je močen instrument, s katerim se želi s 46 poslanci oblikovati novo vlado,” je danes poudaril Erjavec. Po njegovih besedah je prav, da pri tako pomembni zadevi lahko sodelujejo vsi poslanci.

To vprašanje je sicer odprlo razpravo o vprašanju sprememb poslovnika DZ oz. iskanju rešitev, ki bi omogočile tudi tajno glasovanje na daljavo oz. zunaj sedeža DZ. O tem so se danes na neformalnem posvetu pogovarjali vodje poslanskih skupin in predsednik DZ Igor Zorčič, razpravo bodo nadaljevali v četrtek.

Erjavec je izpostavil promocijo digitalizacije in bil kritičen do tega, da prav DZ ne sledi razvojnim zmožnostim. Po njegovem mnenju namreč ne bi smela biti težava, da bi poslanci tajno glasovali od drugod, denimo v primeru bolezni, porodniške ali službene poti v tujini. Čas je za posodobitev poslovnika DZ, je prepričan.

Preberi še:  Na Koroškem brez novih okužb v dveh občinah. Največ novih na Ravnah

A obenem po njegovih ocenah ni pričakovati, da se bo to zgodilo čez noč. Zato s ponovno vložitvijo konstruktivne nezaupnice ne bodo čakali na to, pač pa na izpolnitev pogojev, da bodo lahko vsi podpisani pod predlog razpravljali in glasovali. Erjavec je prepričan, da bo to možno v naslednjih 14 dneh in da bo kolegij predsednika DZ tedaj nemudoma določil datum za obravnavo predloga nezaupnice.

Morebiten nov predlog konstruktivne nezaupnice bodo morali ponovno vložiti v postopek z vsemi sestavinami, vključno s poslanskimi podpisi, ki jih bo moral Erjavec ponovno zbirati.

Erjavec se je odzval tudi na ostre tone iz koalicije. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec namreč v umiku Erjavčevega soglasja h kandidaturi vidi le iskanje alibija za izogib fiasku ob glasovanju.Ura resnice bo prišla slej ko prej,” pa meni Erjavec. Po njegovih ocenah je koalicijo zelo strah, saj sicer “ne bi bili tako surovi odzivi”.

Tudi odziv premierja Janeza Janše po Erjavčevem mnenju ne kaže na državniško držo. Janša je namreč strankam LMŠ, SD in Levica, ki jih je poimenoval kaviar levica, znova očital, da je njihov cilj zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu “kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za KUL”.

Predsednik DZ Igor Zorčič je danes v izjavi novinarjem povedal, da se okužbe v DZ vseskozi pojavljajo. Spomnil je, da je v DZ poleg poslancev zaposlenih preko 300 oseb. “Razlika med današnjimi in okužbami v preteklosti je ta, da se sedaj to vprašanje bistveno bolj politizira,” je ugotavljal Zorčič.

Pojasnil je, da so se pogovarjali tudi o organiziranem testiranju v DZ. Po njegovih navedbah so bili izraženi nekateri pomisleki, odločili pa so se, da vsakemu poslancu omogočijo testiranje. To je DZ omogočil tudi devetim poslancem, ki so bili na petkovi seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Na seji je bil namreč direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Stušek, ki so mu dan kasneje potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Preberi še:  Policisti v petek odkrili 163 kršitev odlokov, na smučiščih večinoma le opozorila

Zorčič s podatki o rezultatih testiranj poslancev danes ni razpolagal. So pa v SD pojasnili, da njihov poslanec Matjaž Nemec, ki je bil v ponedeljek na testiranju zaradi stika s Stuškom, ni okužen. Kot je sporočil poslanec SDS Dejan Kaloh, je bil tudi on na današnjem testiranju negativen.

Erjavec pa je bil danes ponovno oster do Stuška in njegovega ravnanja. Na vprašanje, kako bodo lahko prepričani o prisotnosti poslancev po morebitni naslednji vložitvi predloga nezaupnice, ko pa se lahko okužbe pojavijo iz dneva v dan, je odgovoril, da “obžaluje, da je očitno direktor Sove tisti, ki je povzročil to nerodnost”.

“Od visokih funkcionarjev, ki hodijo v DZ, bi pričakoval, da pridejo zdravi. Ne vem, kako naj razumem ta dogodek. Upam, da je res zgolj naključje,” je dejal Erjavec. Na vprašanje, ali se je Han po njegovih informacijah torej okužil od Stuška, pa je odgovoril, da naj to preiskujejo drugi.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun