Search
Close this search box.

Epidemiološka slika se izboljšuje, a večjega sproščanja še ne omogoča

Premier Janez Janša je glede trenutne epidemiološke slike dejal, da se izboljšuje, a da v ponedeljek še ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov. Če bodo načrtovane dobave cepiv proti covidu-19 realizirane, pa lahko po njegovih besedah že do začetka poletja dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva.

Po Janševih besedah bo vlada o morebitnem sproščanju ukrepov odločala na seji v sredo. Ali bo ugotovila, da smo iz črne faze prešli v rdečo, ko je mogoče začeti sproščati nekatere ukrepe, bo po njegovem mnenju znano na sami seji, “trendi zadnjega tedna pa so optimistični”.

Kljub temu pa drastičnega rahljanja ukrepov po Janševih besedah še ni na vidiku.Če držijo napovedi zadnjih petih ali šestih dni, to pomeni, da bomo na oranžno fazo, v kateri lahko začnemo odpravljati najbolj ostre ukrepe, čakali krepko v februar,” je povedal na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju.

Smo pa po njegovih besedah blizu prehoda iz črne v rdečo fazo. Če bi do tega prišlo, bi to pomenilo, da bi lahko v regijah, ki dosegajo merila za sproščanje, odpravili nekatere ukrepe. Pri tem je navedel odprtje šol za učence prvega triletja in vrtcev po t. i. C programu, “kar pomeni, da so razredi manjši”.

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 14.010 PCR in hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 1690 okužb. V bolnišnicah se zdravi 1200 covidnih bolnikov, od tega jih 187 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrlo je 25 bolnikov s covidom-19, je sporočila vlada. Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 151.137 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 3231 covidnih bolnikov.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je dnevno povprečje okuženih v zadnjem tednu znašalo 1327, to pomeni, da je bil na državni ravni dosežen en kriterij za začetek sproščanja ukrepov v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko. Drug kriterij bo dosežen, ko se bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov spustilo pod 1200.

Na izboljševanje epidemioloških razmer bo sicer po prepričanju odgovornih bistveno vplivalo tudi cepljenje, ki je steklo konec decembra. Janša je danes povedal, da ima Slovenija za letos naročenih in odobrenih 2,75 milijona odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, 470.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna. Skupno gre za 3,2 milijona odmerkov, ki bodo zadostovali za cepljenje 1,6 milijona ljudi.

Slovenija ima naročenih tudi nekaj manj kot 1,4 milijona odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, nekaj več kot milijon odmerkov cepiva podjetja CureVac in 940.000 odmerkov cepiva podjetja Janssen. Trenutno najbližje odobritvi izmed omenjenih treh je cepivo AstraZenece, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila po Janševih besedah odločala 29. januarja.

Premier je povedal, da imajo izvajalci cepljenja navodilo, naj dosledno upoštevajo vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja. Ta upošteva načelo, da cepivo najprej dobijo tisti, ki so najbolj ogroženi in pri katerih obstaja večje tveganje za potek bolezni.

Navodilo je tudi, naj imajo izvajalci cepljenja vnaprej pripravljene sezname oseb iz iste prioritetne skupine, ki je po strategiji na vrsti za cepljenje, in ki jih lahko takoj pokličejo, če jim zaradi neudeležbe vabljenih ali drugih razlogov ostanejo odmerki cepiva.

Navodilo je še, naj izvajalci izkoristijo šesti odmerek cepiva podjetij Pfizer in BioNTech.

Po Janševih besedah cilji, ki naj bi jih v četrtek potrdil virtualni vrh EU, predvidevajo, da bi v EU do marca cepili vse zdravstvene delavce in vse starejše od 80 let, do poletja pa nato najmanj 70 odstotkov celotnega prebivalstva. Ob pogoju, da bodo dobave cepiv takšne, kot so sporočene, bi lahko v Sloveniji ta cilj dosegli tudi že nekoliko prej, je dodal.

Odzval se je tudi na nekatere pomisleke glede zanesljivosti hitrih testov, ki jih je kupila Slovenija. “Podatki pristojne institucije kažejo, da so ti testi uporabni za namen, za katerega se uporabljajo, nikoli pa ni bilo rečeno, da so 100-odstotni,” je dejal. Podobne teste po njegovih besedah uporabljajo po vsej Evropi.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) zanikajo, da bi bili njihovi zaposleni pod kakršnimi koli pritiski pri izvajanju verifikacije hitrih testov za množično testiranje prebivalstva. Trdijo, da so analize opravili strokovno, zanesljivo, neodvisno in odgovorno, ob tem odločno zavračajo trditve o prirejanju rezultatov. Na ministrstvu za zdravje obžalujejo napačne interpretacije rezultatov laboratorijske analize hitrih testov, ki jih je država kupila za množično testirane prebivalstva. Menijo, da je zavajajoče, da se parcialno navaja le posamezne vrednosti občutljivosti in specifičnosti testov iz analize NLZOH.

V NLZOH pa so za STA potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma. Janša je glede tega dejal, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom-19, prepričani, da ga imamo pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne, je dodal.

Pripravila: Alenka Potočnik

Dogodki

Premier Janez Janša je glede trenutne epidemiološke slike dejal, da se izboljšuje, a da v ponedeljek še ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov. Če bodo načrtovane dobave cepiv proti covidu-19 realizirane, pa lahko po njegovih besedah že do začetka poletja dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva.