Search
Close this search box.

Epidemijo covida-19 kot dokaj preprosto izkušnjo opisujejo predvsem moški

Tretjina prebivalcev Slovenije je epidemijo covida-19 doživljala kot težko preizkušnjo. Skoraj 30 odstotkov jih meni, da je bilo prestajanje epidemije preprosto ali pa jim je izboljšalo vsakodnevno življenje. Epidemijo so kot dokaj preprosto izkušnjo opisovali predvsem moški, so pokazali rezultati ankete, ki jo je opravila Mediana.

Skoraj petina sodelujočih v anketi Mediane je ocenila, da je bila izkušnja epidemije in ukrepov za njeno zajezitev zelo preprosta in je celo izboljšala njihovo vsakdanje življenje. Petina je menila, da je bila izkušnja dokaj preprosta.

Slabše pa je epidemija zaznamovala nadaljnjo petino, ki je epidemijo doživljala kot dokaj težko izkušnjo. Desetina prebivalcev pa je ocenila, da je bila izkušnja zelo težka ter je celo ogrožala njihovo duševno in telesno stanje. Na Mediani glede na podatke tako ocenjujejo, da so bili prebivalci razdeljeni med dve skrajnosti, kar pomeni, da je imel vpliv epidemije mnogo obrazov.

Moški in ženske so imeli pri večini odgovorov sicer enaka mnenja, izstopala pa je predvsem kategorija tistih, ki se jim je izkušnja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa zdela dokaj preprosta. Pri tej kategoriji so bili statistično značilno glede na celotno populacijo nadpovprečno zastopani moški, statistično značilno podpovprečno pa so se s tem strinjale ženske. V primerjavi s celotno populacijo pa ni prihajalo do razlik v percepciji izkušnje po starostnih skupinah.

Glavni vir informacij med izbruhom koronavirusa je bila za skoraj polovico prebivalcev Slovenije televizija, sledijo pa ji spletna mesta, ki so bila glavni vir informacij za tri od desetih vprašanih.

Vsi ostali mediji so kot bili sicer kot glavni vir informacij zastopani v precej manjši meri – spletna družbena omrežja je kot glavni vir navajalo le 12 odstotkov vprašanih, radio pa osem odstotkov.

Mediana je raziskavo prek spletnega anketiranja na reprezentativnem vzorcu izvedla med 9. in 10. julijem. V raziskavi pa je sodelovalo 506 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Dogodki