Search
Close this search box.

Epidemija koronavirusa se v Sloveniji (navidezno) nekoliko umirja

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Med velikonočnimi prazniki se epidemija novega koronavirusa v Sloveniji vsaj na videz nekoliko umirja. V soboto je bilo potrjenih 17 novih okužb, v mesecu dni od razglasitve epidemije doslej skupaj 1205. Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v bolnišnicah, ostaja pod sto. Doslej je umrlo 53 ljudi.

LJUBLJANA – Dan po veliki noči, na veliki ponedeljek se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. V običajnih razmerah je to dan, ko se verniki odpravijo k sorodnikom ali prijateljem, čemur pa letos ne bo tako. Verski in državni voditelji so namreč zaradi nevarnosti širjenja okužbe s koronavirusom vse pozvali, naj ostanejo doma.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1427 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

SVET

WASHINGTON – V ZDA so do nedelje zvečer zabeležili še okoli 1500 smrtnih žrtev covida-19 in imajo skupaj 22.020 umrlih, največ na svetu. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je sicer dejal, da bi lahko maja v določenih delih države morda začeli odpravljati omejitve gibanja, a le, če bo na voljo dobro razširjeno testiranje za koronavirus.

ANKARA – Turški notranji minister Suleyman Soylu je ponudil odstop, potem ko se je znašel pod plazom kritik, ker je njegova nenadna uvedba policijske ure za cel konec tedna privedla do kaosa v več mestih. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki naj bi stal za ukrepom, odstopa ni sprejel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ŠPORT

ABIDJAN – Nekdanji nogometni zvezdnik Didier Drogba se je dejavno vključil v boj proti pandemiji koronavirusne bolezni v svoji domovini, Slonokoščeni obali. Pod pokroviteljstvom njegove fundacije v prestolnici Abidjanu raste bolnišnica, ki jo je tamkajšnjim zdravstvenim oblastem ponudil v uporabo. Gre za bolnišnico Laurenta Pokouja, ki bo v njegovem rojstnem Abidjanu delovala pod pokroviteljstvom njegove fundacije. Čeprav še ni dokončana in še ne deluje, pa jo je mogoče uporabljati v trenutnem kriznem obdobju za oskrbo bolnikov.

PEKING – Večina kitajskih nogometnih moštev je po izbruhu pandemije novega koronavirusa zapustilo domovino in se na nadaljevanje sezone pripravljalo v Dubaju. Kitajski selektor Li Tie, ki je januarja zamenjal slovitega Italijana Marcella Lippija, je dejal, da je dolga odsotnost od družine in domovine pri kitajskih nogometaših pustila psihološke posledice. Kitajski nogometaši se se zavoljo vse slabši zdravstveni sliki v Združenih arabskih emiratih, kjer se je tako kot v večini držav razširil covid-19, konec prejšnjega meseca postopoma začeli vračati v domovino, a jih je kitajska oblast iz preventivnih razlogov nastanila na tropskem otoku Hainan.

Dogodki