Ena izmed najbolj pogostih težav pri opravljanju vozniškega izpita

Pri opravljanju vozniškega izpita kandidatom pogosto težave povzroča besedišče. Med besedami, ki jih pogosto ne razumejo, so tudi splošni pojmi. Nekateri izmed izrazov pa izhajajo iz predpisov, ki jih morajo kandidati poznati. Na Agenciji za varnost prometa so za STA sicer poudarili, da lahko kandidati med izpitom vprašajo za pojasnilo.

Poleg spodaj naštetih težave povzročajo tudi nekatere splošne besede. Med njimi so recimo mavec, razsodno, monotono, viadukt, podvoz, nadvoz, homologacija, zožitev, makedamska površina, zožitev, sočasno in oglasni pano.

Aquaplaning je pojav, ko pnevmatika zaradi prevelike količine vode na cestišču izgubi stik s podlago. Do tega lahko pride tudi zaradi izrabljene pnevmatike, ki nima dovolj velikega profila.

PREBERITE TUDI: Zamenjati bo potrebno vozniško dovoljenje. Ste med njimi?

Defenzivna vožnja pomeni previdno vožnjo. Voznik, ki vozi defenzivno, je pozoren na prometno dogajanje ter predvideva in popravlja napake drugih udeležencev v prometu.

Dezen je kanal v pnevmatiki, kjer se meri profil pnevmatike. Kanali dezena zimskih pnevmatik morajo biti globoki najmanj tri milimetre.

Galerija poimenuje tudi tip predora, ki je na eni strani odprt, zastekljen ali ima druge stranske odprtine. S tem izrazom lahko poimenujemo tudi podobno oblikovan hodnik.

Napere so palice, ki v kolesnem kolesu veže pesto s platiščem oz. so povezava rokavov z obročem. Napere zagotavljajo celovitost strukture in njeno trdnost ter zagotavlja porazdelitev obremenitve vzdolž platišča kolesa.

Oprtnica je priprava, ki drži tovor na tovornjaku na mestu ali skupaj. Oprtni sistemi so sestavljeni iz oprtnega traku in pritrdilnega elementa. Domač izraz za oprtnico je gurtna.

Posteljica je tip otroškega avtomobilskega sedeža za prvo starostno obdobje.

Viri: Slovar slovenskega knjižnega jezika, diplomsko delo Roka Likarja Varna vožnja, prispevek Varno pritrjevanje tovora avtorja Marka Krofliča, dokument Navodila za varno nalaganje in pritrjevanje tovora v cestnem prometu, http://avtoarena.si/a/aquaplaning-kaj-je-akvaplaning-in-kako-ga-preprecimo, https://www.policija.si/index.php/preventiva-/1148-zima-v-cestnem-prometu?tmpl=component&am..https://slv.sokosport.com/4289977-what-are-the-spokes-for-a-bicycle