Ema bo o ugotovitvah glede cepiva AstraZenece in krvnih strdkov poročala popoldne

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo o ugotovitvah glede morebitne povezave med cepivom britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19 in krvnimi strdki poročala na virtualni novinarski konferenci danes ob 16. uri, so sporočili iz agencije.
cepivo

“Novinarska konferenca o ugotovitvah Eminega odbora za varnost zdravil v povezavi z AstraZenecinim cepivom proti covidu-19 in krvnimi strdki je načrtovana danes ob 16. uri,” je agencija sporočila po Twitterju.

Ema se je znašla pod plazom očitkov glede neprimerne komunikacije, potem ko je italijanski časnik Il Messagero v torek navajal besede visokega predstavnika agencije Marca Cavalerija, da obstaja jasna povezava med cepivom in krvnimi strdki ter da bo agencija to v kratkem sporočila. Drugi novinarji pa od agencije niso mogli pridobiti informacij o tem.

Iz Eme so nato v torek sporočili, da odločitve o tem, ali AstraZenecino cepivo proti covidu-19 povzroča krvne strdke, še niso sprejeli in da pregled v okviru odbora za varnost zdravil še poteka.

Potem ko je več evropskih držav zaradi pomislekov glede krvnih strdkov ustavilo cepljenje z AstraZenecinim cepivom, je Ema opravila analizo in sredi marca sporočila, da je cepivo varno in učinkovito, koristi pa večje od tveganj.

V Emi so takrat zagotovili, da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke. Niso pa mogli povsem izključiti povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi.

Ker so se v minulih tednih pojavili sumi na morebitne resne, čeprav redke stranske učinke v povezavi z netipičnimi trombozami, je Ema ta teden nadaljevala analizo varnosti AstraZenecinega cepiva.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.