Ema bo o ugotovitvah glede cepiva AstraZenece in krvnih strdkov poročala popoldne

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo o ugotovitvah glede morebitne povezave med cepivom britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19 in krvnimi strdki poročala na virtualni novinarski konferenci danes ob 16. uri, so sporočili iz agencije.

“Novinarska konferenca o ugotovitvah Eminega odbora za varnost zdravil v povezavi z AstraZenecinim cepivom proti covidu-19 in krvnimi strdki je načrtovana danes ob 16. uri,” je agencija sporočila po Twitterju.

Ema se je znašla pod plazom očitkov glede neprimerne komunikacije, potem ko je italijanski časnik Il Messagero v torek navajal besede visokega predstavnika agencije Marca Cavalerija, da obstaja jasna povezava med cepivom in krvnimi strdki ter da bo agencija to v kratkem sporočila. Drugi novinarji pa od agencije niso mogli pridobiti informacij o tem.

Iz Eme so nato v torek sporočili, da odločitve o tem, ali AstraZenecino cepivo proti covidu-19 povzroča krvne strdke, še niso sprejeli in da pregled v okviru odbora za varnost zdravil še poteka.

Potem ko je več evropskih držav zaradi pomislekov glede krvnih strdkov ustavilo cepljenje z AstraZenecinim cepivom, je Ema opravila analizo in sredi marca sporočila, da je cepivo varno in učinkovito, koristi pa večje od tveganj.

V Emi so takrat zagotovili, da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke. Niso pa mogli povsem izključiti povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi.

Ker so se v minulih tednih pojavili sumi na morebitne resne, čeprav redke stranske učinke v povezavi z netipičnimi trombozami, je Ema ta teden nadaljevala analizo varnosti AstraZenecinega cepiva.