Search
Close this search box.

Ekološki otoki postajajo divja odlagališča, tokrat v Občini Vuzenica

Divja odlagališča smeti so še vedno pereča težava, a stanje je zaskrbljujoče tudi na urejenih ekoloških otokih. Iz Občine Vuzenica sporočajo o ponovnem neprimernem odlaganju na otokih.
Fotografija je simbolična

Da so ekološki otoki v naseljih postavljeni z namenom ločenega zbiranja odpadkov, je verjetno jasno vsem občanom in občankam, a še vedno se najdejo ljudje, ki očitno tega enostavnega koncepta ne razumejo najbolje.

Iz Občine Vuzenica sporočajo, da so ponovno priča nepravilnemu odlaganju odpadkov na ekološkem otoku pri Zdravstvenem domu Vuzenica. Kljub nameščeni varnostni kameri in opozorilom posameznikom se zgodba žal ponavlja. “To dejanje ni le v nasprotju z okoljskimi standardi, temveč tudi zmanjšuje učinkovitost naših prizadevanj za ohranjanje čistega okolja,” so zapisali na omenjeni občini.

Ekološki otoki predstavljajo ključno orodje pri ustvarjanju čistejšega in bolj trajnostnega okolja, zato je pomembno, da vsi skupaj spoštujemo pravila njihovega pravilnega uporabljanja.

Na ekološkem otoku so nameščene kante za papir in steklo, zabojnik za električno in elektronsko opremo, zbiralnik za odpadno olje in zbiralnik rabljenih oblačil, kamor se odpadki odlagajo v zato pripravljene reže in odprtine. Vsi ostali gospodinjski odpadki se sortirajo med mešane komunalne odpadke (črne kanta), embalažo (zelena kanta) in biološke odpadke (rjava kanta ali kompost). Vse ostale odpadke, ki jih ni mogoče uvrstiti v navedene kante se lahko BREZBPLAČNO oddajo v zbirnem centru na Muti. ko-cerod.si/locevanje-odpadkov/zbirni-centri/

Opozarjamo vse uporabnike ekoloških otokov, da je odgovorno ravnanje z odpadki ključnega pomena za ohranjanje čistosti našega okolja. Ekološki otoki so namenjeni ločevanju in recikliranju odpadkov, kar prispeva k zmanjšanju obremenitve našega planeta. Nepravilno odlaganje odpadkov na teh mestih ne le ogroža naše okolje, ampak tudi onemogoča učinkovito ravnanje z odpadki,” so še sporočili.

Pozivajo vse uporabnike, da se zavedajo pomena pravilnega odlaganja odpadkov na ekološke otoke in spoštujejo pravila lokalnih uredb ter smernic glede ločevanja odpadkov.

V primeru opazovanja nepravilnosti ali suma nepravilnega odlaganja odpadkov vas pozivajo, da o tem obvestite pristojne organe ali občino, da bodo lahko takoj ukrepali in preprečili nadaljnje kršitve.

Zahvaljujejo se vam za sodelovanje in skupno prizadevanje za boljšo in čistejšo prihodnost.

Vir: Občina Vuzenica

Dogodki

Divja odlagališča smeti so še vedno pereča težava, a stanje je zaskrbljujoče tudi na urejenih ekoloških otokih. Iz Občine Vuzenica sporočajo o ponovnem neprimernem odlaganju na otokih.