Search
Close this search box.

DZ že okoli 12 ur razpravlja o interpelaciji šolske ministrice. Predlagatelji interpelacije vztrajajo pri očitkih, poslanci koalicije jo branijo

DZ že okoli 12 ur razpravlja o interpelaciji ministrice Simone Kustec. Tako se očitki ministrici in odgovori nanje v dobršnem delu že ponavljajo. V LMŠ, SD, Levici in SAB vztrajajo, da bi Kustečeva morala oditi, ker da je v epidemiji sprejemala napačne odločitve ali pa jih sploh ni sprejemala, medtem ko v koaliciji njeno delo branijo.

Violeta Tomić (Levica) je ministrici očitala, da pri odločanju o odpiranju in zapiranju šol ni upoštevala stroke in da se pri tem ni zavzela za otroke, posebej socialno šibke. Ti so bili žrtve v več pogledih, je dejala, Kustečevo pa posredno označila kot najslabšo šolsko ministrico v zgodovini države.

Jerca Korče (LMŠ) ministrici zameri, da je bila v času epidemije pasivna, hkrati pa da nikoli ni dvignila glasu za zaščito svojega resorja: “Ubrala je najlažjo pot – zaprla je šole, se naslonila nazaj in čakala, kaj se bo zgodilo.”

Branislav Rajić (SMC) je nasprotno ocenil, da druge rešitve, kot da se šole zapre, ni bilo, saj je izolacija trenutna najbolj učinkovita rešitev v boju proti koronavirusu. “Kakšna pa bi bila drugačna rešitev? Bi bilo bolje, da bi ministrica potisnila glavo v pesek, napisala okrožnico – umivajte si roke, kašljajte v komolec in hodite v šolo – ter ne bi ukrepala? Zagotovo ne,” je dejal.

“Govorite, kot da je za virus odgovorna ministrica, ki da na lastno pest zapira šole, ker se ji to zdi fajn. A mislite, da ne bi bilo veliko lažje, če ne bi imeli zdravstvene krize in bi otroci lahko bili v šolah?” je opozorila Anja Bah Žibert (SDS).

“V vsaki vojni mora nekdo odločiti, kaj bo naredil. Kakšne so bile odločitve, pa lahko nato sodimo šele, ko je vojna končana,” pa je dodala Mateja Udovč (SMC).

Meira Hot (SD) in Aljaž Kovačič (LMŠ) sta kot eno večjih zamer ministrici izpostavila, da so šole za otroke s posebnimi potrebami ostale zaprte preveč časa in da so ostale zaprte tudi še nekaj časa po tistem, ko je ustavno sodišče že nakazalo, da bi lahko odločilo v prid ustavni pobudi, ki je zahtevala njihovo odprtje. Ministrico je tudi zaradi tega pozvala k odstopu: “V vsaki demokratični državi bi minister po takšni odločitvi ustavnega sodišča prevzel odgovornost in odstopil.”

Kar nekaj poslancev iz vrst predlagateljev interpelacije je v razpravi ocenilo, da ministrica v času epidemije ni odločala sama, ampak da je dejansko odločal predsednik vlade Janez Janša. Ministrici so zato očitali, da je le orodje v njegovih rokah. “Kaj pravi zakon? Zakon pravi, da predsednik vlade koordinira, usmerja in vodi delo ministrov. Vi torej očitate ministrici, da spoštuje zakon in zato predlagate njeno razrešitev,” je na očitke odgovoril Branko Grims (SDS).

Andrej Černigoj (NSi) je ministrici izrekel popolno podporo. “Kdor dela, še posebno v teh težkih časih, tudi greši. Pri vas še posebno cenim to, da napako priznate, se za njo opravičite in v nadaljevanju izboljšate svoje delovanje,” je dejal.

Matjaž Nemec (SD) pa je kot težavo izpostavil ministričino domnevno pomanjkanje posluha za šport. “V kolikor danes preživite interpelacijo, se lotite dialoga s športom,” jo je pozval.

Dogodki

DZ že okoli 12 ur razpravlja o interpelaciji ministrice Simone Kustec. Tako se očitki ministrici in odgovori nanje v dobršnem delu že ponavljajo. V LMŠ, SD, Levici in SAB vztrajajo, da bi Kustečeva morala oditi, ker da je v epidemiji sprejemala napačne odločitve ali pa jih sploh ni sprejemala, medtem ko v koaliciji njeno delo branijo.