DZ sprejel zakon o nagradi zlata čebela

DZ je danes z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o nagradi zlata čebela, ki bo vzpostavil sistem podeljevanja najvišje državne nagrade na področju promocije, ohranjanja in raziskav čebel in drugih opraševalcev.
čebele - Copy

Nagrada zlata čebela bo najvišja državna nagrada za izjemne dosežke na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter za ozaveščanje o njihovem pomenu za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje prehranske varnosti, ohranjanje narave in njene biotske raznovrstnosti, kulturne dediščine ter zdravja ljudi, je ob obravnavi predloga v torek dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Nagrado bodo praviloma podeljevali na svetovni dan čebel 20. maja. Podeljeval jo bo poseben odbor, izročil pa jo bo predsednik republike.

Odbor bo na predlog kmetijskega ministra imenovala vlada za štiri leta. Odbor bo imel sedem članov, od katerih bo eden minister, šest pa jih bo predlagal minister, lahko tudi na podlagi javnega poziva.

Kandidate za nagrado bodo zbrali na podlagi javnega poziva za podelitev nagrade, ki ga bo objavilo kmetijsko ministrstvo. Nagrado za posamezno leto bodo podelili za zaključen projekt z enega od naštetih področij, ki bodo potekali tako, da se bo vsako izmed njih ponovilo na tri leta po vrstnem redu: promocija čebel in drugih opraševalcev, ohranjanje čebel in drugih opraševalcev ter raziskave o čebelah in drugih opraševalcih.

Sredstva za dodeljevanje nagrade in delo odbora bo zagotovil državni proračun. Nagrajenec bo prejel denarno nagrado in listino. Višino denarne nagrade bo določil odbor, pri čemer višina ne bo smela preseči 70 odstotkov sredstev, namenjenih za dodeljevanje nagrade in delo odbora.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.