DZ potrdil nove ukrepe, z aplikacijo na sled stikom z okuženimi

DZ je potrdil nov protikoronski zakon, s katerim se vlada pripravlja na drugi val epidemije covida-19. Tudi tokrat je poudarek na ohranitvi delovnih mest, širjenje virusa pa naj bi preprečili z mobilno aplikacijo za sledenje okužbam. Ta se zdi opoziciji pretiran poseg v človekove pravice, zato že napoveduje ustavno presojo.
iphone-410311_1280

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija z možnostjo podaljšanja še do konca septembra. “S prvimi tremi paketi ukrepov smo do sedaj uspeli ohraniti 260.000 delovnih mest,” je zjutraj povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Nadomestila plač za delavce v karanteni, ki jim delodajalce ne bo mogel organizirati dela na domu, bo do konca septembra prevzela država. Višina nadomestila bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni, pri čemer bodo tisti, ki jim bo karantena odrejena zaradi stika z okuženo osebo v času opravljanja dela, prejeli nadomestilo v višini, kot če bi delali.

Medtem tisti, ki bodo zavestno odšli v državo z rdečega seznama in jim bo ob vrnitvi odrejena karantena, povračila razen v določenih primerih ne bodo prejeli. Poslanci so se s tem večinoma strinjali. “V nasprotnem primeru bi lahko prišlo do različnih izigravanj,” je menila Mojca Žnidarič (SMC).

Za državljane držav s slabo epidemiološko sliko zakon predvideva možnost dovoljenja vstopa v državo z namenom tranzita, pri čemer je predviden poseben obrazec, ki ga morajo imeti pri sebi ves čas zadrževanja v naši državi. Dovoljenje lahko traja največ 12 ur, kar se je marsikomu zdelo preveč. Bojana Muršič (SD) je denimo menila, da bi šest ur zadoščalo. “Tranzit je namenjen temu, da Slovenijo nekdo čim prej zapusti,” je opozorila.

Za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži ter Zavodu RS za zaposlovanje namerava vlada v proračunu zagotoviti 31 milijonov evrov. Predvsem domovi za starejše so kadrovsko podhranjeni, kar se je nabiralo desetletja, v tej krizi se je še posebej potrdilo, je pojasnil Cigler Kralj.

Koriščenje turističnih bonov, ki so se po ministrovih besedah izkazali za pravo uspešnico, bo po novem mogoče tudi v tistih nastanitvenih obratih, ki dejavnost opravljajo samo sezonsko, oz. v vseh nastanitvenih obratih in ne le pri tistih, ki so bili v register vpisani marca ob razglasitvi epidemije.

V opoziciji bi možnost koriščenja bonov podaljšali do konca februarja 2021, vendar DZ dopolnila ni sprejel. So pa od Mojce Škrinjar (SDS) dobili odgovor, da bi bilo vredno o predlogu razmisliti, vendar šele ob pripravi proračuna za prihodnje leto. “To proračunsko leto je pač omejeno,” je dejala.

Študentske bone za prehrano bo letos izjemoma mogoče koristiti tudi v drugi polovici julija, kar je dva tedna dlje kot doslej, delodajalcem pa se zamika rok, do katerega morajo po zaključku šolanja zaposliti svojega štipendista.

Z namenom preprečevanja širjenja okužb predlog zakona predvideva tudi vzpostavitev in zagotavljanje delovanja aplikacije za pametne telefone, katere namen je obveščanje uporabnikov o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne, zaradi česar so te določbe deležne kritik o nedopustnem nadzoru države nad državljani in grobem posegu v ustavne pravice. Opozicija je poskušala na seji matičnega delovnega telesa celotno poglavje o aplikaciji iz zakonskega besedila črtati, a ji ni uspelo.

Interventna zakonodaja bo morala biti po besedah Tine Heferle (LMŠ) namenjena predvsem vsebinam ekonomske in socialne narave, ne pa represivnim ukrepom. Poslanka Levice Nataša Sukič pa je napovedala, da se nameravajo s preostalimi opozicijskimi strankami uskladiti o ustavni presoji določb zakona o mobilni aplikaciji.

V koaliciji so medtem poudarjali, da bo mobilna aplikacija v pomoč zdravstvenim delavcem.Bila bi v veliko pomoč epidemiologom, ki veliko časa porabijo za to, da najdejo čim več stikov okuženih,” je dejala Tadeja Šuštar (NSi).

Na ministrstvu za zdravje mobilno aplikacijo podpirajo. Večina prenosov okužbe z novim koronavirusom se zgodi v začetnem obdobju bolezni oz. že nekaj dni pred pojavom simptomov in mobilna aplikacija bi omogočila, da bi sami opozorili svoje stike, naj stopijo v stik z zdravnikom, je pojasnila država sekretarka Tina Bregant.

“Prepričana sem, da si bodo aplikacijo naložili zlasti tisti, ki se čutijo odgovorne za druge,” je dejala državna sekretarka in zagotovila, da aplikacija ne bo služila za nadzor nad izpolnjevanjem pravil in tudi ne bo sledila uporabnikovi lokaciji.

Robert Polnar (DeSUS) je ob tem izpostavil, da je osnovna človekova pravica do življenja. “Če je ogrožena pravica do življenja, potem so vse ostale pravice dobesedno zanemarljive. Zakaj? Mrtvega človeka človekove pravice pač ne zanimajo,” je dejal.

Peter Geršak z ministrstva za javno upravo je zagotovil, da bo aplikacija zagotavljala anonimnost, sicer pa z njenim razvojem še niso začeli, saj še ne vedo, v kakšni obliki bo zakon sprejet. Dobre rezultate naj bi dajala že v primeru, da si jo bo na svoje pametne telefone naložilo več kot deset odstotkov prebivalcev.

Glasovanje o četrtem protikoronskem zakonu: 50 za, 23 proti

Zakon je v današnjem glasovanju v DZ podprlo 50 poslancev, poleg koalicijskih tudi SNS in en poslanec LMŠ. Proti jih je bilo 23, večinsko v Levici, SD in LMŠ.

STA objavlja tabelo s podatki o glasovanju o zakonu o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Glasovanje po poslancih

SDS
------------------------------------
BAH ŽIBERT ANJA       Za
BREZNIK FRANC        Za
BRINOVŠEK NADA       Za
DOBLEKAR BORIS       Za
FERJAN JURE         Za
FURMAN KARMEN        Za
GRIMS BRANKO        Za
IRGL EVA          Za
IVANUŠA LIDIJA       Za
JERAJ ALENKA        Za
KALOH DEJAN         Za
KEPA FRANCI         Za
KRIVEC DANIJEL       Za
LENART JOŽEF        Za
LEP ŠIMENKO SUZANA     Za
LISEC TOMAŽ         Za
MERJASEC LEON        Za
MOŠKRIČ JANEZ        Za
PODKRAJŠEK BOJAN      Za
POGAČNIK MARKO       Za
POJBIČ MARIJAN       Za
ROSEC FRANC         Za
ŠKRINJAR MOJCA       Za
TANKO JOŽE         Za
ZAVADLAV UŠAJ ELENA     Za
ŽNIDAR LJUBO        Za

LMŠ
------------------------------------
DIVJAK MIRNIK LIDIJA    Proti
GOLUBOVIĆ BRANE       Proti
HEFERLE TINA        Proti
KORČE JERCA         Proti
KOVAČIČ ALJAŽ        Proti
LENART JOŽE         Za
MEDVED RUDI         Proti
MÖDERNDORFER JANI (JANKO)  Proti
PAULIČ EDVARD        Odsoten
PAVŠIČ ROBERT        Proti
PEČEK IGOR         Odsoten
PREBIL NIK         Proti
ŠAREC MARJAN        Odsoten
ZABRET ANDREJA       Proti

SD
------------------------------------
BAKOVIĆ PREDRAG       Proti
BEVK SAMO          Vzdržan
HAN MATJAŽ         Odsoten
HOT MEIRA          Proti
KNEŽAK SONIBOJ       Proti
KOPRIVC MARKO        Proti
MURŠIČ BOJANA        Proti
NEMEC MATJAŽ        Proti
PREDNIK JANI        Odsoten
TRČEK FRANC         Odsoten
ŽIDAN DEJAN         Proti
ŽIDAN GREGOR        Proti

Levica
------------------------------------
CIGLER ŽELJKO        Proti
KORAŽIJA BOŠTJAN      Proti
KORDIŠ MIHA         Proti
MESEC LUKA         Proti
SITER PRIMOŽ        Odsoten
SUKIČ NATAŠA        Proti
T. VATOVEC MATEJ      Odsoten
TOMIĆ VIOLETA        Odsotna

SMC
------------------------------------
GREGORČIČ MONIKA      Za
PERIČ GREGOR        Za
RAJIĆ BRANISLAV       Za
SLUGA JANJA         Za
UDOVČ MATEJA        Za
VERBIČ DUŠAN        Za
ZORČIČ IGOR         Za
ŽNIDARIČ MOJCA       Za

NSi
------------------------------------
ČERNIGOJ ANDREJ       Za
DIMIC IVA          Za
HORVAT JOŽEF        Za
PAVLIN BLAŽ         Za
PREVC MIHAEL        Za
REBERŠEK ALEKSANDER     Za
ŠUŠTAR TADEJA        Za

DeSUS
------------------------------------
HRŠAK IVAN         Za
JURŠA FRANC         Za
LEP JURIJ          Za
POLNAR ROBERT        Za
SIMONOVIČ BRANKO      Za

SAB
------------------------------------
BANDELLI MARKO       Vzdržan
KOCIPER MAŠA        Vzdržana
KRAMAR FRANC        Odsoten
RAJH ANDREJ         Vzdržan
STAROVIĆ VOJKO       Odsoten

SNS
------------------------------------
IVANUŠA JANI        Za
JELINČIČ PLEMENITI ZMAGO  Za
ŠIŠKO DUŠAN         Odsoten

Narodne skupnosti
------------------------------------
HORVÁTH FERENC       Za
ŽIŽA FELICE         Odsoten

Glasovanje po poslanskih skupinah

stranka   za   proti  vzdržani odsotni skupaj
-------------------------------------------------------
SDS     26    0    0    0    26
LMŠ      1    10    0    3    14
SD      0    8    1    3    12
Levica    0    5    0    3    8
SMC      8    0    0    0    8
NSi      7    0    0    0    7
DeSUS     5    0    0    0    5
SAB      0    0    3    2    5
SNS      2    0    0    1    3
PS IMNS    1    0    0    1    2

Vir: DZ

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije