DZ potrdil ministrsko ekipo 15. slovenske vlade, ki jo bo vodil Robert Golob

Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. Slovenija je s tem dobila 15. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.
Robert Golob, FOTO: Državni zbor Republike Slovenije

Vladno ekipo so podprli poslanci Svobode (ena od poslank je še vedno bolniško odsotna), SD, Levice in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath (poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža se glasovanja ni udeležil).

Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado po napovedih sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.

Vseh 17 ministrov nove vlade je pred DZ že zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

Vlada Roberta Goloba je nasledila vlado prvaka SDS Janeza Janše, ki je po odstopu nekdanjega premierja Marjana Šarca mandat nastopila 13. marca 2020.

Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da bo premier Golob od dosedanjega predsednika vlade Janše posle prevzel na sedežu vlade ob 20.15. Ob tem bosta podala tudi izjavo za medije. Po primopredaji bo predvidoma ob 20.45 sledila prva seja vlade, po kateri bo Golob podal izjavo za medije.

Prva seja vlada bo predvidoma namenjena najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije. Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale v četrtek.

Golob je ob uvodni predstavitvi liste ministrskih kandidatov dejal, da so ekipo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov, saj da mora vlada biti takoj operativna, ker si ne more privoščiti 100 dni miru. Vlada je uravnotežena tudi po spolu, saj je več kot 40 odstotkov ministric, je poudaril. Izrazil je prepričanje, da bo vladna ekipa delala dobro.

Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica so med ključnimi prioritetami nove ministrske ekipe izpostavile reševanje energetske in prehranske draginje ter reševanje posledic epidemije covida-19, kar bo nova vlada podedovala od prejšnje. Med izzivi prihodnosti so našteli tudi vprašanje javnega zdravstva, solarizacije in elektrifikacije države.

Predstavnika SDS in NSi Anže Logar in Vida Čadonič Špelič sta v ločenih predstavitvah stališč poslanskih skupin izrazila kritičnost do nekaterih ministrskih kandidatov nove vlade. Med drugim sta jim očitala pomanjkanje strokovnosti.

Tudi nadaljnjo razpravo so opozicijski poslanci v veliki meri namenili vprašanju kompetentnosti novih ministrov, koalicijski poslanci pa so nasprotno menili, da so novi ministri strokovni in izkušeni.

Zaradi imenovanj nekaterih poslancev DZ za ministre nove vlade bo prag DZ prestopilo nekaj novih poslancev. Predsednico SD Tanjo Fajon, ki bo v novi vladi prevzela zunanje ministrstvo, bo nadomestil televizijski voditelj Jonas Žnidaršič.

V SD bo poleg Fajonove od izvoljenih poslancev minister še dosedanji dolgoletni vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki bo opravljal funkcijo gospodarskega ministra. V parlamentu ga bo zamenjal poslanec prejšnjega sklica DZ Soniboj Knežak.

Poslanca Gibanja Svoboda Mateja Arčona, ki bo v novi vladi minister brez resorja, vodil bo namreč urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, bi v parlamentarnih klopeh moral naslediti Danijel Bešič Loredan. A ker je tudi on kandidat za zdravstvenega ministra, bo namesto njega v parlament prišel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

V Levici bi koordinatorja Luko Mesca, ki je najprej postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, morala nadomestiti Asta Vrečko. A ker je Vrečko postala ministrica za kulturo, naj bi namesto nje v parlamentarne klopi sedel dosedanji strokovni sodelavec Levice Dan Juvan, a se mu obeta mesto državnega sekretarja na ministrstvu za delo, so poročali mediji. Tako naj bi poslanec Levice v DZ postal Milan Jakopovič.

FOTO: Vlada RS

Dogodki