Search
Close this search box.

DZ danes potrjuje mega protikoronski zakon, ukrepi veljavni od 13. marca

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUTOMER – V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33. Predstavniki doma in pristojnih služb zdaj preverjajo ustreznost novih prostorov, v katere bi premestili del varovancev.

LJUBLJANA – DZ ima na današnjem dnevnem redu izredne seje predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerim namerava vlada priskočiti na pomoč tako državljanom kot gospodarstvu. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa naj bi od razglasitve epidemije do konca maja, morda mesec dni dlje.

LJUBLJANA – Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Zagovorniki predloga so izpostavljali pretečo nevarnost vala migrantov v povezavi s pandemijo novega koronavirusa in zavračali mnenja nasprotnikov s trditvami, da to ne pomeni vojske na ulicah. Nasprotniki predloga so bili po drugi strani prepričani, da potrebe po dodatnih pooblastilih vojski ni, saj pritisk migrantov popušča.

LJUBLJANA – Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v sredo za TV Slovenija napovedala, da priprave na maturo kljub krizi z epidemijo koronavirusa in šolanjem na daljavo potekajo, vendar pa da je že jasno, da je v prvotnih rokih ne bo mogoče izvesti. Termin za esej se bo z začetka maja najverjetneje prestavil na 30. maj, je napovedala.

LJUBLJANA – V Slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija so v času epidemije novega koronavirusa pripravili poseben seznam desetih ukrepov oziroma nasvetov za pomoč pri skrbi za osebe z demenco. V prvi vrsti sploh odsvetujejo pojasnjevanje o epidemiji, saj se osebo z demenco s tem lahko le še bolj zmede ali vznemiri.

LJUBLJANA – Po svetu poteka že pet kliničnih vrednotenj cepiv proti sars-cov-2, znanim tudi pod imenom novi koronavirus, več kot 40 projektov razvoja pa je v fazi predkliničnih raziskav. Gre za izjemno hiter odziv podjetij in akademikov, vendar pa bo treba učinkovitost cepiv še potrditi, je ocenila skupina, ki na Fakulteti za farmacijo spremlja to področje.

LJUBLJANA – V Sloveniji se v dneh pandemije koronavirusa in z njo povezanim pomanjkanjem zaščitne opreme odpirajo tudi povsem nove možnosti za izdelavo zaščitnih mask s pomočjo 3D-tiskalnikov. V okviru pobude Zaščitimo Slovenijo se razvija tako profesionalna oprema za bolnišnice kot tudi pomoč pri izdelavi maske na domačem tiskalniku.

LJUBLJANA – V Slovenijo je v sredo prispela pošiljka zaščitne opreme iz Češke. Kot je v tvitu sporočil obrambni minister Matej Tonin, je v skladišče Civilne zaščite prispela pošiljka, v kateri je milijon kirurških mask in 200.000 mask FFP2.

VELENJE – Invalidsko podjetje Premogovnika Velenje HTZ je v ponedeljek v lastni delavnici zaščitnih sredstev začelo s proizvodnjo zaščitnih mask, ki so na voljo vsem zaposlenim, ki jim narava dela ne omogoča dela od doma. Doslej so jih izdelali več kot 4000, so za večkratno uporabo in so pralne, so sporočili iz Premogovnika Velenje. Z maskami je HTZ, eno največjih slovenskih invalidskih podjetij, najprej oskrbel zaposlene v skupini Premogovnik Velenje, vedno več pa je zanimanja in povpraševanja zanje tudi na trgu.

LJUBLJANA – Slovensko oglaševalsko združenje (SOZ) je zagnalo projekt Član članu, ki je v prvi vrsti namenjen deljenju znanj, mnenj in izkušenj med člani. “Čas je, da v čim večji možni meri strnemo vrste, stopimo skupaj, da bomo kot industrija lažje premagovali številne izzive, s katerimi se soočamo v obdobju krize, in tudi tiste, ki nas čakajo, ko bo epidemija mimo,” so zapisali. Člane pozivajo, naj jim sporočijo, kaj so pripravljeni prispevati in deliti s kolegi.

SVET

WASHINGTON – Število okuženih z novim koronavirusom po svetu bo v prihodnjih dneh preseglo milijon, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. V ZDA je za koronavirusno boleznijo 19 umrl dojenček, star šest tednov, ki velja za doslej najmlajšo žrtev pandemije. Po izračunih francoske tiskovne agencije AFP so od začetka pojava novega koronavirusa v kitajskem Wuhanu konec decembra lani potrdili več kot 900.000 okužb, skoraj 46.000 je umrlo za boleznijo covid-19.

WASHINGTON – Predsednik ZDA Donald Trump še naprej zavrača izdajo navodila za omejitev gibanja in gospodarskih aktivnosti po ZDA, zato takšne ukrepe sprejemajo guvernerji zveznih držav sami. Doslej jih je to storilo 40 in veljajo za približno 285 milijonov od skupno 330 milijonov prebivalcev ZDA. Okužbe in smrti v ZDA še naprej naraščajo. V ZDA so v sredo zvečer okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 215.417 ljudeh. Umrlo jih je 5116. V najhuje prizadeti ameriški zvezni državi New York je okuženih 84.000 ljudi, umrlo jih je 2219. V mestu New York so zabeležili 47.500 okuženih in 1374 smrtnih primerov. Za New Yorkom je New Jersey z 22.500 okužbami in 355 mrtvimi, Kalifornija z 9900 okužbami in 215 mrtvimi in Michigan z 9315 okužbami in 355 mrtvimi.

BRUSELJ – Zunanji ministri zveze Nato bodo danes na prvem virtualnem zasedanju v 70-letni zgodovini organizacije preučili možnosti za čim učinkovitejšo uporabo zavezniških vojaških zmogljivosti v boju proti novemu koronavirusu. Temeljni cilj je, da se zdravstvena kriza ne spremeni v varnostno, poudarja generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Nato sicer po njegovih besedah že pomaga v skupnem boju proti nevidnemu sovražniku – z zračnim transportom so dostavili znatne količine nujne medicinske opreme, šotorov in poljskih bolnišnic.

GLASGOW – Pandemija novega koronavirusa je odnesla tudi podnebno konferenco COP 26, napovedano za november v škotskem mestu Glasgow. Konferenca je prestavljena na prihodnje leto, so sporočili iz Okvirne konference ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) in pojasnili, da bo s tem zagotovljen dodaten čas za nujno potrebne priprave na dogodek.

ŠPORT

LJUBLJANA – Vodstvo Balinarske zveze Slovenije je prisluhnilo željam domačim superligaških klubov, ki si želijo, da bi se sezona 2019/20 zaključila, ko se bo zdravstveno stanje v državi normaliziralo, so sporočili iz te zveze.