Search
Close this search box.

DZ danes o spremembah pri pokojninski dobi in preživnini

DZ bo v nadaljevanju redne seje danes med drugim obravnaval dopolnitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerih se priznavajo pravice po dokupljeni pokojninski dobi. Pred DZ je tudi druga obravnava novele zakona o javnem jamstvenem in preživninskem skladu, po kateri bi bili do nadomestila preživnine upravičeni mladi do 26. leta.

Dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so predlagali v SDS, z njo pa želijo izenačiti pravice zavarovancev, ki so pokojninsko dobo dokupili, s tistimi, ki se jim je doba prostovoljnega zavarovanja priznala kot pokojninska doba brez dokupa. Gre za dokup vojaških, študijskih in kmečkih let, ki se posameznikom po veljavni zakonodaji ne upoštevajo.

Predlog novele zakona, ki ureja preživnine in ki so ga prav tako vložili v SDS, pa izenačuje položaj otrok, ki dobivajo preživnino od enega od staršev, in tistih, ki prejemajo nadomestilo iz preživninskega sklada. Slednji so namreč do nadomestila upravičeni le do 18. leta, medtem ko za prve velja, da lahko preživnino prejemajo do zaključka izobraževanja, največ do 26. leta.

Poslanci bodo danes opravili tudi drugo obravnavo predloga sprememb zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga je v postopek vložil DS. Z njim predlagajo, da država tistim staršem, ki koristijo pravico do krajšega delovnega časa, zagotovi plačilo prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti od sorazmernega dela mesečne bruto plače zaposlenega, in ne od minimalne plače, kot to velja sedaj.

DZ bo danes obravnaval še nekaj zakonov in najpozneje ob 21.40 o obravnavanih zadevah glasoval.

Dogodki