Search
Close this search box.

Dunja za avtorsko skladbo o kralju Matjažu in koroški hitri cesti posnela videospot

Že več kot leto dni je minilo, od kar je Dunja kralju Matjažu posvetila novo pesem, zdaj pa je luč sveta ogledal tudi videospot, ki ga je energična Korošica posnela na različnih lokacijah po vsej Koroški.

Pesem novega Dunjinega videospota nosi naslov Kralj Matjaž, zrihtaj cesto. “Govori o Korošcih, ki čakamo na hitro cesto. Ideja je pa nastala čisto spontano. Niti ne zaradi gradnje hitre ceste, temveč sem bila gostja na radiu Sora na Gorenjskem, kjer imajo prakso, da prejšnji gost zada naslednjemu gostu neko nalogo. Meni so dodelili nalogo, da moram zapeti strnjeno zgodbo o Kralju Matjažu. Ker nisem vedela, kako naj zapojem zgodbo, sem si rekla, da bom pa naredila čisto novo pesem o Kralju Matjaž,” pove Dunja.

VIDEO: Kralj Matjaž, zrihtaj cesto

Uspešno Korošico Dunjo poznamo vsi. Leta 2018 se nam je uspešno predstavila v šovu Slovenija ima talent. Glasba jo spremlja že od malih nog, kitaro igra že od sedmega leta. Obiskovala je Glasbeno šolo v Velenju, nato pa je študirala na Univerzi za glasbo na Dunaju. S petjem se je začela ukvarjati pred štirimi leti. Dunja je znana po svojih energičnih nastopih, poje pa vse žanre pesmi, od slovenskih, hrvaških in tudi angleških. Pravi, da njeni koncerti običajno potekajo tako, da na začetku kakšno pesem odpoje sama, potem pa se ji pridruži tudi občinstvo.

Kot je še dejala zgovorna Korošica, ji je pri “projektu” na pomoč priskočila tudi mama. “Glasbo sem imela spisano v treh minutah, pri besedilu pa se je malo zaustavilo, zato sem prosila mamo, Darjo Vrhovnik, ki je tudi tekstopiska, da mi pomaga. Tako je padla ideja, da bi v tej pesmi združila staro z novim. Torej zgodovinsko zgodbo kralja Matjaža, z novejšo, perečo temo na Koroškem, hitro cesto.”

FOTO: Robert Baron

“Kralj Matjaž, kralj Matjaž, zrihtaj ti nam cesto. da Korošci tud’ lahko prišli bomo v mesto. Povemo da lahko ljubljanskemu okolju, da Koroška ni nekje daleč v vesolju.”

Rezultat tega pa je pesem Kralj Matjaž, zrihtaj cesto. “Govori pa točno o tem, kaj se dogaja v sedanjem času. Tako rekoč pesem po resničnem dogodku,” malo v šali pove Dunja, ki je kot rečeno sama napisala glasbo, naredila aranžma in produkcijo.

Dogodki

Že več kot leto dni je minilo, od kar je Dunja kralju Matjažu posvetila novo pesem, zdaj pa je luč sveta ogledal tudi videospot, ki ga je energična Korošica posnela na različnih lokacijah po vsej Koroški.