Search
Close this search box.

Državljani Avstrije lahko odslej v Slovenijo vstopajo brez omejitev

Državljani Avstrije lahko od danes vstopajo v Slovenijo brez omejitev. Vlada je odločitev o tem sprejela v četrtek, ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo.

Na seznamu držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopati brez omejitev, sta poleg Avstrije še Hrvaška in Madžarska.

Za državljane ostalih držav je po vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena razen v primeru 17 izjem. Te med drugim veljajo za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane nočitve, lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme so tudi delovni migranti, imetniki diplomatskih potnih listov in tisti, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je v četrtek povedal, da vlada na podlagi epidemioloških podatkov preučuje možnost, da bi na seznam vključili države iz bližnje soseščine v jugovzhodni Evropi, pa tudi nekatere druge.

O uvrstitvi Italije na seznam bo vlada odločila na podlagi epidemioloških podatkov, je dejal Kacin in dodal, da so ti v nekaterih predelih sosednje države že zelo vzpodbudni, še zlasti v deželah Furlaniji-Julijski krajini in Benečiji. Morebitno odločitev o tem bo zunanje ministrstvo javnosti sporočilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Sloveniji.

Dogodki