Search
Close this search box.

Države sprejemajo ukrepe za zajezitev koronavirusa in omejitev gospodarske škode

Države ob širjenju novega koronavirusa iščejo rešitve za njegovo zajezitev in vzpostavljajo mehanizme, s katerimi bi preprečili preveliko gospodarsko škodo. Centralni banki v ZDA in Avstraliji sta znižali obrestno mero. V Sloveniji še ni potrjene okužbe s koronavirusom.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je napovedal vojno novemu koronavirusu ter vsem vladnim agencijam odredil 24-urno pripravljenost, ker je število potrjenih okužb z virusom naraslo na 5186. To je največ izven Kitajske. Umrlo je več kot 30 Južnokorejcev.

Južnokorejska centralna banka je posvarila, da bo 12. največje gospodarstvo na svetu v prvem četrtletju zabeležilo negativno rast, saj bo epidemija prizadela tako potrošnjo kot izvoz. Moon je napovedal, da bo vlada gospodarstvu pomagala z več kot 30.000 milijardami vonov (23 milijardami evrov).

Ameriška centralna banka Federal Reserve je medtem na izrednem zasedanju odbora za odprti trg zaradi tveganj, ki jih predstavlja izbruh novega koronavirusa, znižala ključno obrestno mero za 0,5 odstotne točke na raven med 1,0 in 1,25 odstotka. V ZDA se je sicer z virusom doslej okužilo več kot sto ljudi, umrlo pa jih je šest.

Obrestno mero pa je na rekordno nizko raven zaradi koronavirusa znižala avstralska centralna banka. Znižala jo je za 0,25 odstotne točke na 0,50 odstotka.

Da spremljajo dogajanje, povezano z izbruhom virusa, so zatrdili tudi v Evropski centralni banki.

Danes je potekala tudi telekonferenca finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G7. Njene članice so pripravljene uporabiti “vse primerne ukrepe”, tudi fiskalne, za omilitev gospodarskih posledic izbruha novega koronavirusa, so sporočili po konferenci.

Ukrepe za zajezitev koronavirusa in omilitev gospodarske škode sprejemajo tudi evropske države. Svoj načrt za obvladovanje koronavirusa je predstavila britanska vlada. Po njenih ocenah bi ob vrhuncu epidemije lahko zaradi bolezni z dela izostalo do dvajset odstotkov delovne sile. Pripravljeni so načrti za več možnih scenarijev, od blage do hude in dolgotrajne pandemije.

Premier Boris Johnson je poudaril, da je vojska pripravljena pomagati policiji pri ohranjanju reda, če bo veliko policistov na bolniškem dopustu. Med predvidenimi ukrepi v primeru epidemije so zaprtje šol, delo od doma in zmanjšanje števila množičnih prireditev.

Nemška vlada je za boj proti virus, s katerim je v državi okuženih 188 ljudi, vzpostavila krizni štab. Nekateri nemški politiki pozivajo h ukrepom, s katerimi bi zaščitili nemško gospodarstvo in preprečili recesijo.

V Franciji, kjer so doslej našteli 204 okuženih in štiri smrtne žrtve, je zaradi novega koronavirusa zaprtih okoli 120 osnovnih in srednjih šol v žariščih po državi. O prvi žrtvi zaradi koronavirusa danes poročajo tudi v Španiji.

Tudi hrvaška vlada skrbi za interese hrvaškega turizma in bo sprejela ukrepe, da bi pomagala pri reševanju morebitnih težav v primeru zaostritve problematike, povezane z novim koronavirusom na eni strani in migrantsko krizo na drugi, je napovedal hrvaški premier Andrej Plenković.

Italijanska vlada pa je izdala odlok, po katerem morajo biti gondole na italijanskih smučiščih manj zasedene. Do nadaljnjega lahko posamezna kabina sprejme le tretjino sicer dovoljenega števila potnikov.

V Italiji se je po zadnjih podatkih doslej okužilo več kot 2500 ljudi, 79 pa jih je umrlo. Italijanski časniki poročajo, da papež Frančišek, ki zaradi prehlada in slabšega počutja že nekaj dni odpoveduje nekatere obveznosti, ni okužen z novim koronavirusom.

Vse več držav po svetu zaradi koronavirusa prepoveduje vstop Italijanom. Indija je danes sporočila, da zaradi epidemije ne bodo več izdajali vizumov za vstop v državo državljanom Italije, Kitajske, Irana, Južne Koreje in Japonske.

V ponedeljek so vstop italijanskim državljanom prepovedali Angola, Bahrajn in šest otoških držav v Tihem oceanu. Kitajska za tiste, ki prihajajo iz Italije, uvaja 14-dnevno karanteno. Za tak ukrep se je odločila tudi Nova Zelandija. Od prejšnjega tedna je prepovedan vstop v Izrael za vse, ki pripotujejo iz Italije.

Italijanski zunanji minister Luigi di Maio je začuden nad vse večjim številom držav, ki zaradi novega koronavirusa prepovedujejo vstop italijanskim državljanom.

Po najnovejših podatkih se je z novim koronavirusom po svetu okužilo okoli 92.000 ljudi v več kot 70 državah, več kot 3100 jih je umrlo. Skoraj polovica okuženih je že ozdravela.

Največ smrtnih žrtev je na Kitajskem, in sicer več kot 2900, več kot 80.000 pa se je tam okužilo. Po številu smrtnih žrtev sledi Iran s 77. Močno narašča tudi število okuženih, ki znaša več kot 2300.

Pristojne oblasti v Sloveniji še niso potrdile okužbe s koronavirusom. Opravljenih je bilo 290 testov.

Slovenska podjetja z obrati na Kitajskem so februarja znova zagnala proizvodnjo, družbe, ki imajo tam svoje pisarne, pa imajo delo še vedno organizirano od doma. Poslovanje opisujejo kot normalno, čeprav ponekod beležijo težave z dobavami in odpremami. Poslovna škoda bo, kolikšna, pa še ne morejo napovedati.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem posvaril, da zaloge zaščitne medicinske opreme hitro pohajajo. Izrazil je zaskrbljenost, da pomanjkanje zalog osebne zaščitne opreme, do katerega prihaja zaradi naraščajočega povpraševanja, kopičenja opreme in zlorab, omejuje zmogljivosti držav za soočanje z virusom.

Pripravil Blaž Mohorčič

Dogodki