Družinski zdravniki opozarjajo, da je necovidnm bolnikom onemogočen dostop do zdravnikov

Družinski zdravniki oskrbujejo bistveno več covidnih bolnikov, kar je bolnikom z osnovnimi boleznimi onemogočilo dostop do zdravnikov, je na novinarski konferenci opozorila direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec. Zato pozdravljajo nov protokol testiranja, ki da bo necovidnim bolnikom omogočil ustrezen dostop do diagnostike.

Spremembe danes predstavljenega novega protokola testiranja bodo ljudem, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, omogočile ustrezen dostop do izbranih zdravnikov. Okuženi z novim koronavirusom, ki imajo lažji potek bolezni, bodo odslej “sami vodili svojo bolezen in dostopali do diagnostike mimo izbranega zdravnika, saj večina bolnikov glede na potek bolezni izbranega zdravnika ne potrebuje”, je dejala Vatovčeva.

Po novem protokolu bo namreč za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika. Zdravniki na primarni ravni zato računajo na razbremenitev na tem področju.

Do zdaj so namreč imeli okoli 50 do 90 klicev covidnih bolnikov in niso zmogli dovolj dobro oskrbeti ljudi z ostalimi boleznimi. Zato zaznavajo daljšanje čakalnih dob v primarnem zdravstvu. “Seveda pa bi želeli biti na razpolago vsem, ki potrebujejo diagnostiko,” je povedala Vatovčeva.

Ob tem so zaznali tudi večji pritisk na nujno medicinsko pomoč, ki je namenjena nujnim primerom. Čim prej pa bi radi začeli tudi s preventivo, saj se bo njeno opuščanje poznalo na zdravju populacije.

Poudarila je, da družinski zdravniki delajo dobro. Oskrbijo okoli 90 odstotkov potreb vseh bolnikov, 10 odstotkov pa napotijo na sekundarno zdravstvo. Vseeno se izgorelost zdravnikov stopnjuje, z dela pa je zaradi nege ali bolezni odsotnih med 20 in 25 odstotki zaposlenih.

Pediater Denis Baš je na novinarski konferenci dejal, da tudi pediatri podpirajo spremenjen protokol testiranja. Pri otrocih, ki so simptomatski ali asimptomatski, namreč pozitiven izvid hitrega testiranja res pomeni koronavirusno okužbo in lahko lažji potek bolezni preživijo doma. Vsi otroci, ki pa imajo tveganja za hujši potek, kot so onkološki bolniki, otroci po transplantacijah, z imunskimi pomanjkljivostmi, hujši srčni bolniki ali mlajši od šest mesecev, pa bodo še naprej napoteni na PCR-testiranje in posvet s pediatrom.

Vsi ostali, ki ne potrebujejo obravnave, naj opravijo hitri antigenski test in ob pozitivnem rezultatu ostanejo v izolaciji, ter naj ne hodijo v šole in vrtce.

Tudi pediatri so zaznavali ogromno število klicev, tudi čez 100 na ambulanto na dan. Upajo, da bo sprememba protokola zmanjšala število vprašanj in povečala dostopnost pediatrov za otroke, ki potrebujejo hiter pregled pri zdravniku, saj zamik zaradi vseh sporočil pomeni tveganje za njegovo zdravstveno stanje, je še dejal Baš.