Društvo psihologov Slovenije prejelo nagrado EESO za solidarnost civilne družbe za Slovenijo

Slovensko Društvo psihologov Slovenije je med 23 prijavljenimi kandidati iz Evropske unije in Združenega kraljestva, ki so prejeli nagrado za izreden prispevek k boju proti pandemiji covida-19 in njenim katastrofalnim posledicam. Nagrajeno je bilo za projekt Psihološka podpora prebivalcem in strokovna pomoč za psihologe in druge zdravstvene delavce med epidemijo COVID-19 v Sloveniji.

Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) je nagrado za solidarnost civilne družbe podelil Društvu psihologov Slovenije za projekt psihosocialne podpore ljudem vseh starosti med pandemijo. Društvo zagotavlja tudi strokovno podporo psihologom pri tem, kako se najbolje spoprijeti z učinki pandemije.

EESO, svetovalni organ, ki zastopa evropsko civilno družbo na ravni EU, je društvo razglasil za najboljšega slovenskega kandidata za nagrado in dejal, da je bilo njegovo delo odličen primer izjemne solidarnosti med krizo zaradi epidemije covida-19.

Kot so pojasnili na NIJZ se aktivnosti, za katere so bili v društvu nagrajeni, se izvajajo pod okriljem Operativne skupine za izvajanje psihološke pomoči v razmerah epidemije, ki jo koordinira NIJZ. Ob tem so izpostavili telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19 (080 5100), s katerim skupaj z NIJZ in drugimi organizacijami, prebivalcem nudijo razbremenilne pogovore ob stiskah, s katerimi se soočamo zaradi epidemije. 

“Nudena psihosocialna podpora je koristila številnim ljudem, med drugimi šolarjem in študentom, pobuda pa je okrepila tudi povezave med strokovnjaki na tem področju. Dolgoročno je vzpostavila mrežo strokovnjakov, ki se lahko aktivirajo v primeru novega izbruha pandemije ali nesreče,” so ob tem dodali na NIJZ.

Društvo psihologov Slovenije je bilo razglašeno za enega od 23 nagrajencev na virtualni podelitvi nagrad, ki jo je 15. februarja organiziral EESO.

Kot so pojasnili na NIJZ je društvo ustvarilo telefonske linije za klice v sili, ki med drugim ponujajo brezplačno svetovanje za šolarje in študente. Vzpostavili in vodili so jih študenti psihologije, ki so bili pod vodenjem vključeni tudi v delovanje projekta. Društvo je objavilo smernice in oblikovalo spletišča za psihologe ter pripravilo gradivo za javnost o psiholoških posledicah pandemije.

“To je dokaz, da je hitra aktivacija prostovoljcev v krizi, ne da bi razmišljali o povračilu stroškov, pravi način,” je dejal predsednik Marko Vrtovec ter dodal: “Glavni vir zadovoljstva naših prostovoljcev na področju psihološke pomoči ob epidemiji COVID-19 je vedenje, da so ljudem pomagali bolje obvladati krizo. Če smo uspeli odpraviti eno samo misel na samomor in rešiti življenje, smo izpolnili svoj cilj.

Tudi drugi slovenski kandidati, so se potegovali za nagrado EESO, predložili so visokokakovostne projekte. Med njimi je Pimp my Walls, ki je ustvarjalna pobuda za pomoč umetnikom pri preživljanju med omejitvijo gibanja, hkrati pa širšo javnost spodbuja, da vzljubijo umetnost. Projekt “Vi ste za nas, zdaj bomo mi za vas” pa je povezal otroke s stanovalci upokojenskih domov.

EESO upa, da bo nagrada za solidarnost civilne družbe povečala prepoznavnost in ozaveščenost ne le v zvezi z nagrajenimi projekti, temveč tudi glede mnogih drugih ustvarjalnih državljanskih pobud, ki se izvajajo v Evropski uniji.

Seznam prejemnikov nagrade EESO za solidarnost civilne družbe 2020 najdete na povezavi tukaj.

VIR: NIJZ

Dogodki