Search
Close this search box.

Drugi paket interventnih ukrepov v potrjevanje, ministri pripravljajo poročila o zaščitni opremi

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – DZ se bo danes sestal na izredni seji, katere najpomembnejše točke se nanašajo na ukrepanje ob epidemiji novega koronavirusa. Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa predvideva oblikovanje jamstvene sheme v višini dveh milijard evrov, s katero bo država jamčila za najem posojil podjetij pri poslovnih bankah. Seja se bo nadaljevala še v sredo.

LJUBLJANA – V skladu z napovedjo predsednika vlade Janeza Janše je danes pričakovati poročila ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije covida-19 ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade. Poročilo bodo poslali v DZ, kjer bo možna celovita obravnava, po napovedih obrambnega ministra Mateja Tonina pa tudi organom pregona. Kot je za STA povedal vladni govorec Jelko Kacin, bodo na podlagi prejetih poročil pripravili gradivo za obravnavo na vladi, za kar bodo potrebovali dan ali dva.

VELENJE – V Velenje, kjer se Gorenjevim delavcem napovedujejo množična odpuščanja, danes popoldne prihajata ministra za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in za delo Janez Cigler Kralj. Sestala se bosta s tamkajšnjim podžupanom Petrom Dermolom ter predstavniki sindikata in sveta delavcev v Gorenju. Kitajski lastnik Gorenja je v četrtek razkril, da zaradi novega koronavirusa beleži izgubo. V skupini Hisense Europe namerava v Sloveniji število zaposlenih tako v proizvodnem kot upravnem delu zmanjšali za več kot 1000.

NOVO MESTO – V novomeški avtomobilski tovarni Revoz, kjer so zaradi epidemije novega koronavirusa in skrbi za zdravje zaposlenih po popoldanski izmeni 17. marca začasno zaustavili proizvodnjo, so to davi vnovič zagnali. Prihodnji teden bodo proizvodnjo nadaljevali dvoizmensko, so povedali za STA. Kot so pojasnili v Revozu, zagon poteka postopno, vodje pa so svoje zaposlene neposredno obvestili, kdaj natančno začnejo z delom.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V ponedeljek je bilo na vseh ravneh angažiranih 1163 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

SVET

BRUSELJ – Notranji ministri EU bodo danes na videokonferenci razpravljali o tem, kako zagotoviti usklajeno odpravljanje ukrepov na notranjih mejah, ki so jih države uvedle za zajezitev novega koronavirusa. To vprašanje je ključno za načrtovanje poletnih počitnic in okrevanje turizma. Slovenijo bo zastopal notranji minister Aleš Hojs.

DUNAJ – Avstrija namerava ob izboljšanju razmer v krizi novega koronavirusa po skoraj sedmih tednih odpraviti omejitev gibanja na prostem. Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva, je danes napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober.

WASHINGTON – Delež testiranih prebivalcev mesta New York, pri katerih so odkrili protitelesa novega koronavirusu, se je od preteklega tedna povečal z 21,2 na 24,7 odstotka, je v ponedeljek sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. Za koronavirusno boleznijo 19 je v zvezni državi New York v nedeljo umrlo 337 ljudi, kar je pet manj kot dan prej. To je bistveno manj od 800 smrtnih primerov pred tedni, število na novo hospitaliziranih s covidom-19 pa vztraja na približno tisoč.

NEW YORK – Demokratski člani državne volilne komisije New Yorka so se v ponedeljek odločili, da 23. junija ne bo strankarskih volitev predsedniškega kandidata, ker bi to bilo zaradi pandemije novega koronavirusa po njihovi oceni neodgovorno. Republikanci so svojo tekmo odpovedali že v začetku marca.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek na novinarski konferenci svoje delovne skupine proti novemu koronavirusu zagotovil, da s testiranjem po ZDA glede na okužbo z virusom ne bo niti najmanjših težav. Ob izdaji smernic zveznim državam za testiranja je ponovil, da je to stvar držav, zvezna vlada pa izhod v skrajni sili.

NEW YORK – Ameriški živinorejci so zaradi pandemije novega koronavirusa v hudih težavah, saj morajo zaradi motenj v oskrbovalnih verigah pobiti na milijone svinj, piščancev in goveda, hkrati pa je zaradi odpuščanj v ZDA vse več lačnih ljudi, ki čakajo na pomoč v hrani. Samo prašičerejci bodo letos izgubili pet milijard dolarjev.

SINGAPUR – Cene nafte se še naprej znižujejo, saj povpraševanje ostaja globoko pod ponudbo. Ameriška nafta je danes izgubila še nadaljnjih 14 odstotkov, za sod je trenutno treba odšteti manj kot 11 dolarjev, pocenila pa se je tudi nafta brent. Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena junija, se je danes v azijskem trgovanju znižala za 14,2 odstotka na 10,96 dolarja. Nafta brent se je pocenila za 4,2 odstotka na 19,16 dolarja.

ŽENEVA – Po svetu so v zadnjih tednih aretirali po več deset tisoč ljudi, ki so kršili ukrepe za zajezitev pandemije novega koronavirusa, opozarjajo v uradu ZN za človekove pravice. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je v ponedeljek pozvala vlade, naj ne izkoriščajo pooblastil, ki so jih pridobile v času krize.

ŠPORT

TOKIO – Olimpijske igre v Tokiu, ki so jih iz letošnjega prestavili na naslednje leto, bodo odpovedane, če se pandemija novega koronavirusa ne bo umirila in bila pod kontrolo, je povedal predsednik organizacijskega odbora Tokio 2020 Yoshiro Mori v pogovoru za japonski dnevnik Nikkan Sport. Mori je na vprašanje, ali je možno OI prestaviti na 2022, če bi bilo to nujno, odgovoril, da ne in da bodo v tem primeru OI odpovedane.

NEW YORK – Severnoameriška košarkarska liga NBA je na svoji spletni strani objavila, da je 8. maj najzgodnejši datum, ko bi lahko ekipe začele s prvimi prilagojenimi treningi. To bi lahko veljalo za klube, ki se nahajajo v zveznih državah z milejšimi ukrepi za zajezitev pandemije novega koronavirusa, kjer bodo treningi že dovoljeni. Ko se bodo treningi začeli, pa bodo morali klubi upoštevati, da bodo lahko hkrati vadili največ štirje igralci v prostoru, vendar brez trenerjev ali drugega osebja, saj bo na začetku skupinska vadba prepovedana.

PHILADELPHIA – Severnoameriška hokejska liga NHL se bo pri letošnjem naboru novincev, predvidenem junija, za naslednjo sezono zgledovala po tistem, ki so ga 23., 24. in 25. aprila pripravili v ameriškem nogometu NFL in je zaradi pandemije novega koronavirusa potekal videokonferenčno ter so ga v prenosu predvajali na televizijskih postajah. V povprečju si je prvi dan ogledalo kar 15,6 milijonov gledalcev, kar je nov absolutni rekord, 8,2 milijona drugi dan, tretjega pa 4,2 milijona.