Search
Close this search box.

Drevi bodo v Slovenj Gradcu podelili najvišja priznanja na področju šolstva

Vrunčevo nagrado bo prejela Ingrid Močnik, Vrunčeve plakete pa Ksenija Poklič, Simona Štruc in Bernarda Zorman.

V Kulturnem domu v Slovenj Gradcu bodo drevi podelili najvišja priznanja na področju šolstva v Mestni občini Slovenj Gradec za letošnje leto; Vrunčevo nagrado in Vrunčevo plakete. Slavnostni govornik bo ravnatelj osnovne šole Podgorje mag. Aljoša Lavrinšek, lanski dobitnik Vrunčeve nagrade. V kulturnem programu bo nastopila Ditka. 

Vrunčevo nagrado bo prejela Ingrid Močnik, ravnateljica Tretje osnovne šole Slovenj Gradec za strokovno in predano vodenje šole, njeno vsestransko angažiranje za prepoznavnost šole v lokalnem okolju in širše ter za trud za zagotavljanje boljših pogojev za življenje in delo otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in njihovo vključevanje in sprejetost v družbi.

Ingrid Močnik je po izobrazbi univerzitetna diplomirana psihologinja. Pred začetkom ravnateljevanja je bila zaposlena kot svetovalna delavka in pomočnica ravnateljice na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec. Ob nastopu funkcije ravnateljice na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec je prevzela odgovornost za življenje in razvoj otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Prizadeva si za vključevanje šole v širše socialno in kulturno okolje in širjenje njene prepoznavnosti in sprejetosti.

Zaposlenim omogoča individualna in skupinska izobraževanja ter usposabljanja. Kot ravnateljica spremlja delo in napredek učencev, posluša predloge in mnenja zaposlenih in staršev. Je aktivna članica aktiva ravnateljev osnovnih šol s prilagojenim programom v Sloveniji, aktiva ravnateljev Mislinjske doline ter aktiva koroških ravnateljev. Ingrid Močnik si prizadeva za vključevanje šole . Podpira delovanje društva Sožitje Slovenj Gradec, ki ima sedež na Tretji osnovni šoli, kjer društvo izvaja vsakotedenske prostovoljne dejavnosti, v katere so vključeni učenci in mladostniki Tretje osnovne šole. Pri svojem dolgoletnem delu je dosegla izjemne rezultate na področju vzgoje in izobraževanja ter pri različnih projektih tako na nacionalni kot na mednarodni ravni.

Dobitnice Vrunčevih plaket soKsenija Poklič za mentorstvo najmlajšim pri umetniškem ustvarjanju in projektno delo, Simona Štruc  za pedagoške uspehe na področju izobraževanja odraslih in mladostnikov in Bernarda Zorman za 40-letno vsestransko pedagoško delo na Prvi osnovni šoli v Slovenj Gradcu.

Ksenija Poklič, pomočnica ravnateljice VVZ Slovenj Gradec, je kot vzgojiteljica sodelovala z bolnišničnim oddelkom, pripravljala razstave v projektu Bralna značka, Z igro do prvih turističnih korakov, Varno s soncem, Škrati v otroškem svetu. Prav tako je kot mentorica sodelovala v projektu Knjigobube in na literarnem natečaju z zgodbo Umazani odpadki. Sodelovala je na natečajih na mednarodni ravni. Kot mentorica likovnemu ustvarjanju otrok iz vrtca Šmartno je sodelovala s Kulturnim domom Slovenj Gradec, ki je v obliki projekta Skozi šivankino uho omogočil razstavo otroških likovnih del. Vsakoletno je v obliki mentorstva različnim likovnim umetninam sodelovala s Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec in z bolnišničnim oddelkom vrtca. Pod njenim mentorstvom je otroški likovni umetnik dosegel 3. mesto na državnem tekmovanju v Cici umetnijah. Umetnost je torej njeno močno področje, pri čemer prednjačita glasba in ples, njena strast pa je tudi literarno ustvarjanje. Več kot deset let je vodila otroški pevski zbor, ki je sodeloval na številnih pevskih revijah, prireditvah in tekmovanjih. Kot pomočnica ravnateljice je v sodelovanju z JSKD organizirala dva srečanja vrtčevskih pevskih zborov VVZ Slovenj Gradec. 

Simona Štruc, po izobrazbi profesorica zgodovine in univerzitetna diplomirana sociologinja kulture, se je leta 2002 zaposlila na MOCIS-u. Leto kasneje je prevzela delovno mesto organizatorke izobraževanja odraslih, kjer je delala štirinajst let, zadnjih sedem let pa dela kot mentorica v programu Projektnega učenja za mlajše odrasle – PUM-o. Udeleženci v tem programu cenijo predvsem njeno prijaznost, fleksibilnost, empatijo, spodbujanje in pomoč pri doseganju zastavljenih izobraževalnih ciljev in njeno iskrenost. Simona Štruc delo dobro skrbi za promocijo izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja na lokalnem in nacionalnem nivoju in s tem prispeva k ugledu javnega zavoda MOCIS v javnosti. Pri svojem delu se povezuje s številnimi nacionalnimi in lokalnimi društvi, zavodi ter organizacijami. Sodelovala je tudi v treh nacionalno razvojnih projektih. V 21-letih dela na MOCIS-u je dosegla pomembne pedagoške uspehe na področju promocije vseživljenjskega učenja in dela z odraslimi ter mladimi osipniki v Mestni občini Slovenj Gradec in širše.

Bernarda Zorman je učiteljica razrednega pouka na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec. Svoje pedagoško delo opravlja z veseljem, navdušenjem, skrbno, kvalitetno in zavzeto s sočutjem do učencev, staršev in sodelavcev na šoli. V razredu in kolektivu deluje povezovalno. Bogato znanje prenaša učencem, študentom in učiteljem. V zavodu je večkrat vodila strokovne aktive. Izvajala je hospitacije, nastope in prevzemala mentorstvo za dijake pedagoške usmeritve. Organizirala je različne dneve dejavnosti, bila vodja šole v naravi ter mentor šolske skupnosti. Sodelovala je v številnih projektih, med drugim v projektu poskusnega uvajanja devetletne osnovne šole. Njena strast je likovno ustvarjanje. Vsa leta svojega službovanja je veliko prispevala k ugledu šole v občini in širši javnosti.

Vir: Mestna občina Slovenj Gradec

Dogodki

Vrunčevo nagrado bo prejela Ingrid Močnik, Vrunčeve plakete pa Ksenija Poklič, Simona Štruc in Bernarda Zorman.