Dravograjčani kljub omejitvam pripravili proslavo ob dnevu suverenosti

V Dravogradu so želeli ob dnevu suverenosti v dvorani Špic D pripraviti proslavo, a to zaradi trenutne situacije ni bilo mogoče. Moči so zato združili Javni zavod Dravit Dravograd in KTV ter pripravili nekaj od predvidenega scenarija.

V Sloveniji 25. oktober kot dan suverenosti praznujemo od leta 2015. Spominjamo se odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije 25. oktobra 1991. S tem je Slovenija pred natanko 29 leti tudi dokončno postala suverena država.

VIDEO: Virtualna proslava: 25. oktober – dan suverenosti

27. junija 1991 se je v Sloveniji začela desetdnevna osamosvojitvena vojna, s katero je skušala takratna Jugoslovanska oblast ustaviti procese slovenske osamosvojitve. Deseti dan vojne so ob posredovanju Evropske skupnosti Slovenija, Hrvaška in jugoslovansko vodstvo na Brionih dosegli sporazum o prekinitvi ognja in trimesečni zamrznitvi projekta osamosvojitve. A še preden je omenjeni rok potekel, so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji in so stekli pogovori o odhodu njene vojske s slovenskega ozemlja.

Jugoslovanska ljudska armada (JLA) se je iz Slovenije začela umikati 20. oktobra, kot zadnji dan umika pa je bil določen 25. oktober. Takrat sta iz Luke Koper izplula še zadnja dva trajekta z vojaki JLA, s čimer je Slovenija dokončno postala suverena.

VIR: gov.si, Besedilo: STA