Search
Close this search box.

Drama Farma Orwell v Narodnem domu Mežica prestavljena

Iz Narodnega doma Mežica sporočajo, da je četrtkova gledališka predstava Farma Orwell prestavljena.

Iz Narodnega doma Mežica sporočajo, da je zaradi bolezni v ansamblu prestavljena četrtkova gledališka predstava Farma Orwell.

Nadomestni termin predstave je sreda, 8. maj 2024, ob 19.30.

Zahvaljujejo se vam za razumevanje.

Izjemno predstavo Farma Orwoll bodo izvedli igralci Drame SNG Maribor.

Po motivih besedil Georga Orwella se bo predstvaila naslednja igralska zasedba: Vladimir Vlaškalić, Eva Kraš, Vojko Belšak, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Liza Marijina.

O predstavi: V Farmi Orwell, ki se naslanja na zgodbo Živalske farme, na ideje romana 1984 in na štiri Orwellove eseje, gledamo svet skozi oči prašičje elite. Dogajanje je postavljeno v umetniško galerijo – Muzej upora – in poteka dvoplastno na banketu ob praznovanju državnega praznika, kjer prašičja elita sebi v zabavo in raji v posmeh preigrava različne verzije svoje slavne zgodovine. Zgodovinske bitke postanejo umetniška akcija, artefakti, razstavni objekti, performansi, ki poveličujejo vlogo elite. Umetnost postane glasnik državne propagande.

Državni jubilej je namenjen spravi, ki jo lahko dosežejo le, če se redefinira zgodovina. Sprava seveda pomeni, da se predsedniku Napoleonu končno priznajo vse pretekle zasluge. Elita se mu je že zdavnaj uklonila. Napoleon v svojem krvavem vzponu na oblast namreč ne dopušča dialoga – kdor ni z njim, je proti njemu. V strahu pred izgubo položaja, morda celo življenja, že dolgo skačejo, tako kot kruli prašič Napoleon. Edini moteči člen je častni gost, prašička Debelinka. Ker pa se mora državna zgodovina na željo Napoleona ob državnem jubileju za dosego sprave na novo napisati, od Debelinke zahtevajo, da se distancira od lastnih besed in dejanj, predvsem pa naj se odreče lastnemu spominu.

Vir: ND Mežica

Dogodki

Iz Narodnega doma Mežica sporočajo, da je četrtkova gledališka predstava Farma Orwell prestavljena.