Search
Close this search box.

Dr. Mihael Lužnik obeležil častitljivi jubilej – 100 let

Dr. Mihael Lužnik je prepoznaven obraz mesta Slovenj Gradec. Kar štirideset let je bil predstojnik otroškega oddelka slovenjgraške bolnišnice. Ne dolgo nazaj je obeležil visoki in častitljivi jubilej.

V času, ko je tudi Koroško prizadelo silovito avgustovsko neurje, je stoti rojstni dan obeležil cenjeni someščan dr. Mihael Lužnik, prvi pediater na Koroškem in ustanovitelj otroškega oddelka v slovenjgraški bolnišnici. Danes sta ga na njegovem domu obiskala slovenjgraški župan Tilen Klugler in podžupan dr. Peter Pungartnik, ki sta slavlejncu zaželela veliko zdravja in sreče v krogu svojih najdražjih.

Dr. Mihael Lužnik, za mnoge kar Miloš, je bil kar štirideset let predstojnik otroškega oddelka slovenjgraške bolnišnice, ki ga je tudi ustanovil in uvedel pediatrično doktrino vključno s preventivno dejavnostjo. Ko je prišel v slovenjgraško bolnišnico, so bili prostori za otroke v stari izolirnici. »Prizadeval sem si za nov oddelek. Najprej sem uspel s prizidkom in kasneje vendarle tudi z gradnjo novega oddelka, v katerega smo se vselili leta 1983. Ves čas sem se zavzemal tudi za prijazen odnos do malih bolnikov in staršev, med drugim tudi z uvajanjem celodnevnih obiskov,« je povedal septembra 2020 v oddaji Radia Slovenija za starejše v tretjem obdobju renesanse življenja STORŽ. 

Zakonca Kazimira in Mihael Lužnik sta prepoznaven obraz mesta Slovenj Gradec in njegova velika promotorja doma in v tujini. »Če v Slovenj Gradcu ne bi imeli ljudi kot je dr. Mihael Lužnik ali kot je bil dr. Drago Plešivčnik, mesto najbrž sploh ne bi imelo bolnišnice,« je na obisku pri slavljencu opozoril slovenjgraški župan Tilen Klugler.  

Mihael je bil najbolj zvest spremljevalec in navijač žene Kazimire na tekaških tekmovanjih doma in po svetu. Do leta 1985 je tudi sam tekel: »Včasih si je nakopala kar preveč tekov naenkrat. Ampak ona v teku neizmerno uživa. Zdaj skrbi za mojo kondicijo, vsak dan hodiva in telovadiva.«

Spoznala sta se v Ljubljani. On Korošec, ona Primorka. Na otroški kliniki se je zdravil Kazimirin bratranec. Ko ga je obiskala v bolniški sobi, je naletela nanj. Takrat je bil Mihael Lužnik še specializant pediatrije. »Svetoval mi je, naj bolnika še obiščem. Ko sem spet prišla, me je vprašal, ali sem samska, in me povabil na zmenek. Že ob prvem srečanju sem se zaljubila v njegove modre oči. Bila je ljubezen na prvi pogled,« je v pogovoru za Delo pred leti obujala spomine Kazimira Lužnik, ki prihaja iz znane glasbene družine Nanut iz Kanala ob Soči. Zakonca Lužnik sta pred petimi leti praznovala diamantno poroko.    

Slavljencu ob jubileju iskreno čestitajo in mu želijo veliko sreče in zdravja. Lepim željam se pridružujemo tudi iz našega uredništva.

Vir: slovenjgradec.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Sivvester
Sivvester
6 mesecev nazaj

Zadêvi tâk visôkega vubivêja bi čvâvek vâhko zagvîšno djâv, da bi kîri od eventuâvnih komentârjev, katîri bi utêgniv prežêvet vîdnega primârija – že mâgu bêt nâjmajn têjko vrîdn kâkar Vûdovfov nûmer 3, 14; če že né kř vrîdnejši ôd Ajnštâjnavega monopôva nâd revatîvnim îno absovûtnim mišvêjem – izřâženim z formuvârjem E = M X C na kvadrât .
Nâj se komentâtorjem nâbi zdêvo za mâvo, a pa da bi sê cévô ustřâšvi preučenjâške predvôge, sâj je žê v pretêkvosti îno v fondamêntu bâvo to živvjênsko pravîvo – po têm vêčjem h nûcu pri ta gûřših posamëznikih ! Sîvc.

Dogodki

Dr. Mihael Lužnik je prepoznaven obraz mesta Slovenj Gradec. Kar štirideset let je bil predstojnik otroškega oddelka slovenjgraške bolnišnice. Ne dolgo nazaj je obeležil visoki in častitljivi jubilej.