Dr. Lukanovič poziva javnost, naj ne banalizira koronavirusa in preventivnih ukrepov. Kacin svari, da se epidemiološke razmere se slabšajo

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so spregovorili župan občine Pivka Robert Smrdelj, vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin in Adolf Lukanovič, upokojeni zdravnik, ki je zaradi koronavirusa preživel 2 meseca v umetni komi na respiratorju na Infekcijski kliniki v Ljubljani.
koronavirus

V torek so med 3123 testi na novi koronavirus potrdili 123 pozitivnih. Umrl ni nihče, zaradi virusa COVID-19, pa se v bolnišnicah zdravi 61 ljudi, 11 jih potrebuje intenzivno nego, o čemer smo že poročali TUKAJ.

VIDEO: Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19

Župan občine Pivka je pojasnil, da so se zaradi pojava večjega števila okuženih v občini odločili zapreti športne objekte za 14 dni in vsem organizatorjem javnih prireditev, h katerim daje soglasje občina sporočili, da soglasij 14 dni ne bodo izdajali.

Tudi za zasebna druženja so občanom svetovali, da odpovedo vsa praznovanja za omenjeno obdobje. Težave so evidentirali tudi v zdravstvenem domu, saj so bili zdravniki preobremenjeni in so bili nedosegljivi na telefonskih številkah. Aktivirali so dežurnega zdravnika iz ekipe civilne zaščite in objavili njegovo telefonsko številko, da je bil na voljo občanom, ki so želeli slišati oceno oziroma nasvet o simptomih, ki so jih zaznali pri svojem počutju. Župan je pohvalil občane, ki so situacijo vzeli resno, kar se čuti tudi po pogosti uporabi mask na ulicah kraja.

Na osnovi lastne izkušnje prebolevanja bolezni COVID-19 je dr. Lukanovič javnost pozval, naj ne banalizira koronavirusa in ukrepov, ki jih predlaga vlada, saj gre za resno bolezen. Ne razume ljudi, ki epidemijo zavračajo kot izmišljotino in jo celo politizirajo. Ko človek enkrat spozna, da je na robu smrti, drugače gleda na bolezen in njene posledice. Sam je izgubil 16 kg mišične mase in bil ob odpustitvi iz bolnišnice povsem nepokreten. Šest tednov rehabilitacije mu je vrnilo vse življenjske funkcije. Opozoril je, da je virus živa stvar. Spreminjal se bo in mutiral. Danes je COVID-19, jutri bo COVID-20. Zato nam ostaja dosledna uporaba preventivnih ukrepov: čistoča rok, zadrževanje na ustrezni razdalji, uporaba aplikacije za sledenje okužbam.

Mnenja glede nadaljnjega spopadanja z virusom so različna, je potrdil vladni govorec Kacin. Vlada se bo skupaj z ekipo strokovnjakov v sredo zvečer posvetovala glede vseh možnih načinov ukrepanja in sprejela predloge sklepov za četrtkovo redno sejo vlade, ki bo potem enotno sprejela odločitve. V tej luči se tudi na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve danes dogovarjajo z vodstvi domov za sistem, kako bi si znotraj regije lahko te ustanove pomagale s kadri, ko se v neki enoti pojavi okužba.

Besedilo: www.gov.si

Preberi še:  Mladi slovenjgraški rokometaši sezono zaključili s piknikom