Search
Close this search box.

Dovoljeno je izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev

Z današnjim dnem je ponovno dovoljeno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev.

Ob tem pa bodo veljali posebni pogoji, saj bodo bolnike s novim koronavirusom obravnavali v skladu s priporočili in navodili, ki veljajo v času epidemije. Omenjeni bolniki bodo tudi vnaprej deležni le nujne zobozdravstvene oskrbe na obstoječih nujnih vstopnih točkah.

Ob izbruhu epidemije so bili odpovedani vsi nenujni pregledi in posegi, tudi zobozdravstvene ambulante so večinoma zaprte. Zobozdravstvene storitve so bile možne le na izbranih kontaktnih točkah po državi. Že v aprilu so sicer izvajalci dobili zeleno luč, da začnejo izvajati tudi nenujne storitve.

Vlada pa je včeraj na dopisni seji sprejela odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. Zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh – primarni, sekundarni in terciarni – je zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal.

Vsi izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti morajo pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Uredba, ki je bila že objavljena v uradnem listu, pa ohranja prepoved izvajanja načrtovanih porodov na domu.

VIR: STA, gov.si

Dogodki