Search
Close this search box.

Dosedanja omejitev izdaje zdravil na recept za zdravljenje za največ en mesec odpravljena

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Minister za zdravje Tomaž Gantar na terenu išče rešitve za ljutomerski dom starejših občanov s številnimi okuženimi z novim koronavirusom, potem ko so idejo o selitvi okuženih varovancev v ptujsko bolnišnico opustili. Napovedal je, da bo obiskal več zdravstvenih ustanov v tistem delu države, nato pa se bodo odločili za najbolj primerno rešitev.

LJUBLJANA – Z današnjim dnem se odpravlja dosedanja omejitev izdaje zdravil na recept za zdravljenje za največ en mesec, v veljavi pa ostaja omejitev izdaje zdravil brez recepta na eno pakiranje na osebo.

LJUBLJANA – Bančni sistem je po ocenah Banke Slovenije v dobrem kapitalskem in likvidnostnem položaju, kar je izjemnega pomena za njegovo odpornost na naraščajoča tveganja. Banka Slovenije bo lahko uresničevanje določenih tveganj kot posledico vpliva novega koronavirusa ocenila kmalu, bolj znatne učinke na poslovanje bank pa pričakuje v naslednjih mesecih.

LJUBLJANA – Bankam in hranilnicam so pravne osebe in samostojni podjetniki do vključno 10. aprila oddali dobrih 5000 vlog za odobritev odloga plačevanja kredita zaradi posledic novega koronavirusa. Med fizičnimi osebami je bilo takšnih vlog nekaj manj kot 7000, so za STA povedali v Banki Slovenije.

CELJE – Na Celjskem se zaradi epidemije novega koronavirusa hitro povečuje brezposelnost. Kot je za STA povedala direktorica celjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Alenka Rumbak, so imeli konec marca prijavljenih 8578 brezposelnih, kar je 10 odstotkov več kot februarja. V aprilu pa se je število brezposelnih povzpelo že na 9469.

SVET

NEW YORK – Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je posvaril pred zmanjševanjem človekovih pravic v pandemiji covida-19. Kot je dejal v videonagovoru ob objavi poročila o tej temi, ne diskriminira virus, temveč njegove posledice. Te razkrivajo pomanjkljivosti v javnih storitvah in strukturne neenakosti, ki ovirajo dostop do teh storitev.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo sporočil, da je uresničil napoved o podpisu izvršnega ukaza za začasno prekinitev priseljevanja v ZDA. Obenem je izrazil nasprotovanje načrtu guvernerja Georgie Briana Kempa za ponovno odprtje nekaterih dejavnosti v zvezni državi, čeprav je še prejšnji teden s tviti pozival k uporu proti guvernerjem treh zveznih držav zaradi ukrepov proti novemu koronavirusu, ki so v skladu s smernicami njegove vlade.

SKOPJE – Makedonska vlada se je v sredo odločila za omilitev omejitev gibanja na javnih krajih in obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. V zadnjih dneh so se namreč razmere glede pandemije v Severni Makedoniji umirile. Do srede popoldne se je v državi z novim koronavirusom okužilo 1259 ljudi, umrlo jih je 56.

BRUSELJ – Voditelji članic EU bodo na videokonferenci poskušali poenotiti stališča glede strategije za okrevanje gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa. V ospredju je vprašanje skupnega zadolževanja, glede katerega konsenza za zdaj ni. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pred vrhom močno znižal pričakovanja.

SANKT PETERBURG – Direktor muzeja Ermitaž v Sankt Peterburgu Mihail Piotrovski meni, da bi vlada morala zagotoviti preživetje muzejev, ki so se v času ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa znašli v izjemno težkem položaju. Muzej Ermitraž je po njegovih besedah že izgubil polovico svojega letnega proračuna.

ŠPORT

LJUBLJANA – Evropska nogometna zveza (Uefa) in združenje evropskih klubov (Eca) sta se po poročanju časnika As dogovorila, da se morajo domača tekmovanja končati do 31. julija, tako da bi bil avgust namenjen ligi prvakov in evropski ligi. Tudi o tem naj bi sicer govorili na seji izvršnega odbora Uefe.

LJUBLJANA – Nekdanji vrhunski rokometaš Uroš Zorman je v intervjuju za Dnevnik odločitev Evropske rokometne zveze (EHF), da zaključni turnir rokometne lige prvakov prestavijo na 28. in 29. december, označil za neumno, nelogično in nesmiselno.

FRANKFURT – Prestavitev letošnjih olimpijskih iger v Tokiu na leto 2021 bi lahko pomenila nepričakovano vstopnico za igre kar nekaj športnikom, ki zaradi dopinških prekrškov ne bi mogli tekmovati letos poleti. To ni všeč vsem, a je legalno pravilno.

CARDIFF – Nogometni zvezdnik Reala iz Madrida Gareth Bale je domači bolnišnici v Walesu in bolnišnicam v Madridu v luči boja proti novemu koronavirusu skupaj podaril skoraj 1,2 milijona evrov. Bale je 500.000 evrov namenil tudi bolnišnicam v Madridu, kjer je doslej covid-19 zahteval več kot 7500 smrtnih žrtev.

Dogodki