Search
Close this search box.

Dom na Peci zaprt, predsednik in podpredsednik PD Mežica odstopila

Koroško, predvsem pa Mežico, je presenetila novica, da je planinski Dom na Peci do nadaljnega zaprt. Ker se planinska sezona bolj ali manj šele začenja, je to dejstvo toliko bolj nenavadno in je kmalu sprožilo različna ugibanja in namigovanja med krajani. Nekateri so okrivili vodstvo in mu očitali nesposobnost, drugi vidijo vir težav v previsoki najemnini, tretji pa se komentarjev previdno vzdržujejo, ker ne poznajo vseh dejstev. Za pojasnila smo se obrnili na vodstvo Planinskega društva Mežica.

Dom na Peci je v tej sezoni pričel z obratovanjem 26. maja 2018, že po dveh tednih pa je zaprl svoja vrata. V PD Mežica pojasnjujejo, da je oskrbnik 10. junija dogovor nepričakovano prekinil, zapustil Dom na Peci in se že naslednji dan preselil na Kočo na Kremžarici. Gre za oskrbnika, ki je za Dom skrbel že v pretekli sezoni. Odnosi med njim in Planinskim društvom so bili dobri in vodstvo društva ocenjuje, da je svoje delo dobro opravljal, zato so se odločili sodelovanje podaljšati na letošnjo sezono. “Kljub po našem mnenju dobremu delu oskrbnika, je na naslov društva med sezono 2017 prišlo kar nekaj pripomb s strani gostov Doma na Peci glede kvalitete hrane, ter postrežbe, oziroma odzivnosti oskrbnika. S strani oskrbnika so bili v letu 2017 izvedeni tudi nekateri samovoljni posegi na objektu (preplesk nekaj barvno enotnih, svetlih okenskih okvirov s temno barvo), ter na lesenem kipu Kralja Matjaža (prav tako preplesk gotovega, impregniranega kipa s temno barvo) Predsednik društva, odgovoren za delovanje Doma na Peci se je z njima večkrat pogovarjal na to temo in ju skušal prepričati v smiselnost nekaterih sprememb v njunem delu. Omenjenih posegov na objektih se zaradi mnenja društva o nesmiselnosti takrat niti ni izpostavljalo,” pojasnjuje podpredsednik PD Mežica Uroš Podovšovnik.

V začetku letošnje sezone pa je prišlo do novih zapletov.

“Med predstavnikom društva in oskrbnikom je prišlo do ostrejših tonov zaradi ponovnega samovoljnega ukrepanja oskrbnika mimo planinskega društva v zvezi s čiščenjem, oziroma odstranitvijo podrtega drevja (posledica vetroloma v decembru 2017) na kolovozu, ki pelje od Jakob v smeri Doma na Peci. Po našem vedenju je to razlog, zakaj je oskrbnik užaljen v ihti zapustil kočo,” navaja razlog oskrbnikovega odhoda podpredsednik društva, ki je tudi sam že ponudil svoj odstop, vendar še opravlja tekoče posle.
Vodstvo kluba vidi zaostritev odnosov z oskrbnikom kot nepremišljeno napako. Zaradi tega in zaradi številnih kritik na račun vodstva že pred neljubim dogodkom sta predsednik in podpredsednik društva že podala nepreklicni odstopni izjavi. Ker čutita odgovornost do društva, bosta opravljala tekoče posle do izvolitve naslednikov, to pa bo najkasneje ob rednem občnem zboru v začetku prihodnjega leta. Takrat se namreč vodstvu tudi izteče 4-letni mandat. Novega predsednika poišče upravni odbor. Če tega ne zmore, mora predsednika izbrati občni zbor, ki ga sestavljajo vsi člani društva, lahko pa se vključi tudi širša lokalna skupnost, ki ji ni vseeno za javno dobro kot je planinska koča. Občni zbor se sicer lahko predčasno skliče na pobudo vsaj 10 članov društva. Podpredsednik Podovšovnik je ob tem pozval člane k oddaji pobud, obenem pa opozoril na zaskrbljujoče dejstvo, da čeprav je občni zbor namenjen vsem članom, se ga ponavadi udeležijo le redki – okoli 10 odstotkov vseh članov in še to le tisti, ki so že sicer dejavni v društvu. Sicer pa šteje društvo 180 članov, od tega 96 članov s članarino A in B.
Čeprav Uroš Podovšovnik kot podpredsednik kluba prevzema odgovornost za nastalo situacijo, pa navaja tudi dejstva, s katerimi zavrača očitke o nesposobnosti vodstva. Društvo namreč posluje pozitivno in ima celo privarčevana sredstva. V času sedanjega vodstva se je notranjost Doma obnovila – ponosni so na povsem novo kuhinjo in nova ležišča. Prav tako so že lani zagotovili sredstva za letošnje načrtovane investicije. Pri tem poudarjajo, da je društvo podvrženo ogromnim rednim stroškom, večino denarja pa si mora zagotoviti samo. Nekaj denarja društvo dobi od članarin, vendar 60% tega zneska dobi Planinska zveza Slovenije. Občina je v letu 2018 za delovanje PD namenila okrog 1200 EUR ter ločeno še okrog 130 EUR za delo z mladimi. Dejanski znesek je znatno manjši, saj društvo občini vsako leto plača 900 EUR za najem društvenih prostorov. Tudi s članstvom v društvu ni težav in namigovanja o odhodih članov vodstvo zavrača kot neresnična. V letošnjem letu je z delom prenehal en član upravnega odbora, ki pa članstva v društvu ni prekinil. Podpredsednik društva še dodaja, da naj vsi tisti, ki imajo vizijo in predloge, kako rešiti nastalo situacijo, izkoristijo priložnost ob odhodu vodstva in tudi z dejanji stojijo za svojimi besedami.
Zaenkrat Dom ostaja zaprt do nadaljnega. Po odhodu dosedanjega oskrbnika je društvo objavilo razpis, s katerim iščejo novega najemnika Doma na Peci, saj si želijo, da bi se sezona čimprej lahko nadaljevala in bi Dom ponovno odprl svoja vrata.

Dogodki