Search
Close this search box.

Dodič Fikfak: V ocenah tveganja predvideti, kako preprečiti vnos virusa v podjetje

O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta na novinarski konferenci spregovorila Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, in vladni govorec Jelko Kacin, o čemer so že poročali tudi TUKAJ.

VIDEO: Novinarska konferencaAvtor: Urad Vlade RS za komuniciranje

Vseh testiranih je bilo v četrtek 3645, potrjenih je bilo 192 novih primerov okužbe, kar je dobrih 5 odstotkov. Tretji rekord je vsota vseh okuženih od marca naprej, saj smo z današnjim dnem presegli mejo 5.000 okuženih, natančno smo na 5.007 pozitivnih na novi koranavirus. Število hospitaliziranih je 60, na intenzivni negi je 15 obolelih, nihče ni umrl.

Največ pozitivnih primerov so odkrili v Ljubljani, 52 primerov, po sedem primerov so potrdili v Domžalah in Črni na Koroškem, po šest v Mariboru in Celju, pet v Slovenskih Konjicah, po štiri pa v Kranju in Medvodah.

Ker se vse več žarišč pojavlja v delovnih okoljih, je predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak poudarila, da morajo delodajalci v primeru koronavirusa razmišljati širše ter v ocenah tveganja predvideti, kako sploh preprečiti vnos virusa in njegovo širitev ter kako omogočiti normalen potek dela. Tokrat se je prvič zgodilo, da »je v delovne organizacije vdrl biološki dejavnik tveganja (virus), je dejala in dodala, da je zato razumljivo, da številni delodajalci niso razumeli ocen tveganja kot nekaj, kar bi morali dopolniti ali spremeniti v kontekstu epidemije.

Koronavirus namreč ne nastaja na delovnem mestu, se pa tam lahko prenaša: v številnih delovnih organizacijah si na primer delavci med seboj podajajo izdelek, ki ga izdelujejo, naredijo deloma in ga pošljejo k naslednjemu delavcu. Virus se tako lahko širi preko predmeta, četudi se delavci v tovarni ne vidijo. Dodič Fikfak je zato opozorila na kar nekaj načinov za omejevanje širjenja virusa v delovnih prostorih, predvsem pa je izpostavila razkuževanje in prezračevanje proizvodnih prostorov, način organizacije delovnega procesa po sistemu ločenih skupin delavcev, ki se med sabo ne družijo in mešajo. Kot kritične točke za širjenje virusa je omenila vhode v podjetja, registrirne ure, umivalnice, stranišča, prostore za kadilce in jedilniške prostore: »Problematičnih kotičkov je toliko, da mora biti postavljena ekipa, ki spremlja oceno tveganja in jo po potrebi popravlja«.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ne more pripraviti tako natančnih in predvsem specifičnih navodil, kot bi pričakovali delodajalci, saj se v organizacijah delovni procesi razlikujejo, zato je predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa delodajalcem svetovala, da se posvetujejo z varnostnimi inženirji in specialisti medicine dela.

Besedilo: www.gov.si

Dogodki