Dobro ustno zdravje pripomore k boljšemu splošnemu zdravju

Današnji svetovni dan ustnega zdravja poteka pod sloganom Tvoja usta, tvoj ponos. Dobro ustno zdravje namreč pripomore k boljšemu splošnemu zdravju. V času epidemije so številni preventivni programi odpadli. To se že pozna na zdravju zob, odkrili so tudi nekoliko manj primerov raka ustne votline. Zato je osebna skrb za zobe še pomembnejša.

Najpogostejše ustne bolezni so zobna gniloba oz. karies, parodontalna bolezen in rak ustne votline. Za njimi boleha kar 3,5 milijarde ljudi na svetu. Nezdravljenje teh bolezni pa ima resne zdravstvene in ekonomske učinke, je na novinarski konferenci pred svetovnim dnevom dejal predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Krunoslav Pavlović.

Ustno zdravje ima pomembno vlogo pri splošnem zdravju. “Usta niso osamljen ali izoliran organ, ampak pomemben del telesa,” je dejal Matej Praprotnik iz Zdravniške zbornice Slovenije.

V času epidemije covida-19 so se preventivne dejavnosti skoraj popolnoma zaustavile, posledice pa se na zdravju zob že poznajo. V času epidemije je upadlo tudi število odkritih bolnikov z rakom ustne votline. Običajno v Sloveniji letno odkrijejo okoli 100 bolnikov s tem rakom, lani pa se je to število zmanjšalo za okoli 30 odstotkov.

Na Zdravniški zbornici Slovenije in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so tako pripravili programe, v katerih zobozdravniki pregledujejo sumljive spremembe na ustnih sluznicah, je povedal Pavlović. Preglede opravljajo v zdravstvenih domovih Nova Gorica, Ljubljana, Novo mesto in Murska Sobota. Bolniki, ki opažajo spremembe v ustih, se lahko na pregled naročijo po telefonu ali elektronski pošti.

Bolniki pomoč najpogosteje poiščejo šele pri resnejših simptomih: bolečini, otekanju ustnega predela, težavah pri žvečenju in požiranju, krvavitvah, piše na spletni strani zbornice. Opozorili so, da je treba vsako spremembo na sluznici pregledati.

Ključna je redna skrb za zdravje. Zobe si je treba umivati vsaj tri minute dvakrat ali trikrat dnevno, je spomnil podpredsednik stomatološke sekcije Matej Leskošek. Svetuje uporabo mehkih zobnih ščetk. Ščetkati je treba od dlesni proti zobu, posebno pozornost pa je treba nameniti tudi griznim ploskvam. Priporoča uporabo zobnih past s flouridi. Uporabljati je treba tudi zobno nitko in ustno vodico, ki pa ne sme nadomestiti ščetkanja. Za zobno zdravje je pomembno še, da omejimo uživanje sladkarij in pijemo vodo iz pipe.

Nasvete strokovnjakov o preventivi in ustnem zdravju so zbrani tudi na spletni strani projekta ustno zdravje. Na Facebook profilu projekta pa je dostopnih tudi več pogovorov s strokovnjaki.

Dogodki