Dobavitelj odpoklical pozitivne kontrole iz serije hitrih testov z začetka januarja

Dobavitelj hitrih testov na okužbo covidom-19 Majbert Pharm je zaradi težav s pozitivnimi kontrolami pri nekaterih izvajalcih odpoklical pozitivne kontrole iz serije, pri kateri so bile zaznane težave, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje.
testiranje
Fotografija je simbolična.

Po poročanju STA gre za testne komplete, ki so bili razdeljeni 2. januarja in umaknjeni do 5. januarja. Na ministrstvu so ob tem zapisali, da čeprav so vsem izvajalcem hitrih testov na covid-19 že zamenjali pozitivne kontrole z delujočimi, so 22. januarja vsem zamenjali še celotne testne komplete iz pošiljke, razdeljene 2. januarja, in jih nadomestili z novimi celotnimi kompleti. “Težave so tako odpravljene in hitro testiranje poteka nemoteno naprej,” so zagotovili.

Je pa, po poročanju STA dobavitelj danes v dogovoru z Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke o tem še enkrat pisno obvestil vse zdravstvene domove. Kot navajajo, so na ministrstvu za zdravje pojasnili, da je bil namen današnjega obvestila “v kolikor bi kje še imeli kako pozitivno kontrolo iz omenjene serije”.

Portal Necenzurirano.si poroča, da je okoli poldneva več deset zdravstvenih domov po vsej državi, v katerih poteka množično testiranje, prejelo nujno obvestilo podjetja Majbert Pharm o odpoklicu hitrih antigenskih testov. 

Pojasnili so, da so “težavo s proizvajalcem identificirali in podrobno raziskali”. “Ugotovili smo, da se je problem pojavil pri pozitivni kontroli iz pošiljke hitrih antigenskih testov s kataloško št. SC0202, ki imajo serijsko številko oz. LOT 20122104,” so še navedli.

V javnost je prišla informacija, da je bilo na testiranju zaposlenih v ponedeljek v Osnovni šoli Polzela skoraj 19 odstotkov testiranih pozitivnih. To odstopa od državnega povprečja pozitivnih rezultatov na hitrih testih. Zaposleni so nato opravili tudi PCR teste, ti pa so dali negativne rezultate. Na ministrstvu so ob tem zagotovili, da omenjen primer ni povezan z serijo testov z začetka januarja.

VIR: STA, Necenzurirano.si

Preberi še:  Po besedah Beovićeve je možno, da bomo letos morali ponoviti cel krog cepljenja

prijavi se

prijavi se v svoj račun