Search
Close this search box.

Do nadomestila za odsotnost zaradi koronavirusa upravičenih zboleli, osebe v karanteni ali izolaciji

Osebe, ki prihajajo z območij z novim koronavirusom, a so zdrave, se lahko normalno vključujejo v delovni kolektiv in nimajo pravice bolniškega staleža. Če delodajalec želi, da takšna oseba ostane doma, je upravičena do nadomestila v breme delodajalca v polni višini plače. Zaradi koronavirusa lahko posameznik pristane v karanteni ali izolaciji.

Preberite tudi: Za vsa vprašanja o koronavirusu odslej na voljo klicni center

Osebe, ki prihajajo z območij, kjer se pojavlja novi koronavirus, a so zdrave, ne potrebujejo domače samoizolacije oz. se lahko prosto gibajo.

Te osebe nimajo pravice do začasne zadržanosti od dela zaradi zdravstvenih razlogov, ampak morebitno odsotnost z dela ureja z delodajalcem skladno z zakonom o delovnih razmerjih. Če delodajalec odloči, da bo zdrav delavec odsoten z dela, je delavec upravičen do nadomestila v breme delodajalca v polni višini plače, ker ne dela zaradi razlogov na strani delodajalca, so za STA navedli na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Minister za zdravje lahko na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje zdravi osebi odredi karanteno, če je bila v tesnem kontaktu z okuženimi in se tako obravnava kot visoko rizično. V teh primerih je delavec upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače v breme delodajalca po predpisih s področja delovnih razmerij.

Tisti, ki imajo potrjeno okužbo s koronavirusom in jim lečeči zdravnik odredi izolacijo – ta se izvaja bodisi doma ali v bolnišnici -, imajo pravico do začasne zadržanosti od dela in nadomestila plače v višini 90 odstotkov od osnove. Od prvega dne to krije ZZZS. Bolniški list taki osebi izda osebni zdravnik, pri čemer se kot razlog določi izolacija.

V ostalih primerih bolezni, ko ne gre za izolacijo, imajo zavarovanci pravico do nadomestila plače zaradi odsotnosti zaradi zdravstvenih razlogov.

Nadomestilo plače pripada zavarovancem v breme ZZZS od prvega delovnega dne zadržanosti od dela zaradi določenih okoliščin, med drugim zaradi nege ožjega družinskega člana in spremstva, ki ga odredi osebni zdravnik. V vseh drugih primerih začasne nezmožnosti za delo se nadomestilo plače izplača v breme delodajalca do 31. delovnega dne zadržanosti od dela, v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja pa od 31. delovnega dne zadržanosti od dela dalje. Pri tem sicer obstajajo določene izjeme.

V Sloveniji do zdaj potrdili 19 primerov okužbe z novim koronavirusom 

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je ob prihodu na sejo sveta za nacionalno varnost dejal, da je bilo v Sloveniji do zdaj potrjenih 19 primerov okužbe z novim koronavirusom. Kot je pojasnil, bo na seji prisotne seznanil z epidemiološko sliko, nato pa predlagal več ukrepov, ki bi jih bilo smiselno izvesti v naslednjih dneh.

Podrobneje bo Šabeder o ukrepih spregovoril po seji sveta, bodo pa, kot je zatrdil, sorazmerni s trenutnimi razmerami.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so za STA pojasnili, da so imeli ponoči hospitaliziranih 15 bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Vsi so v izolaciji, trenutno pa ni nikogar, ki bi potreboval specifično zdravljenje, tako jih obravnavajo kot pri ostalih okužbah dihal. Tisti brez simptomov bodo odpuščeni z navodili in odločbo ter bodo pod redno zdravniško kontrolo. Vsa registrirana zdravila, za katera obstaja možnost, da so učinkovita proti virusu, so na voljo, so dodali.

Ministrica za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je pojasnila, da pričakuje zlasti seznanitev z aktualnimi razmerami. “Strožji ukrepi pa takrat, ko bodo potrebni. Mogoče sploh ne bodo potrebni,” je pojasnila. Gre za morebitne ukrepe v zvezi z javnim potniškim prometom, letališči in koprsko luko. Kot je dodala, je ravnokar končala tudi sestanek z direktorji vseh teh podjetjih, ki so po njenih besedah zadovoljni z navodili, ki jih daje Nacionalni inštitut za javno zdravje, in jih upoštevajo.

Pravosodna ministrica Andreja Katič pa je pojasnila, da trenutno stanje v zaporih obvladujejo, o drugih ukrepih pa se bodo odločili glede na morebitno poslabšanje razmer. Prav tako bodo po besedah Katičeve presodili, ali morda omejiti delo sodišč in ostalih pravosodnih deležnikov.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je zaradi širjenja novega koronavirusa za danes sklical sejo sveta za nacionalno varnost, kjer se bodo seznanili s trenutnimi razmerami. Sestanek se je začel opoldne, nato bodo trenutno situacijo in morebitne ukrepe predstavili na novinarski konferenci.

Pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku so se sicer danes sestali predstavniki slovenskih podjetij. Po sestanku je Počivalšek dejal, da so skupaj opredelili paket ukrepov za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo v vrednosti 998 milijonov evrov, od česar je za 600 milijonov evrov že obstoječih virov SID banke.

Dogodki