Do konca leta v Sloveniji na voljo cepivo za 16.575 oseb

V Slovenijo je danes prispelo 9750 odmerkov cepiva proti koronavirusu, v nekaj dneh bo prispela še ena pošiljka. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na današnji novinarski konferenci dejala, da bo do konca leta v Sloveniji lahko cepljenih 16.575 oseb. Prebivalce je pozvala, naj se za cepljenje odločijo.
vaccination-1215279_1920
Fotografija je simbolična.

“Danes je zares lep dan. V Slovenijo je prispela prva pošiljka cepiva proti covidu-19. Gre za prelomen trenutek v boju proti pandemiji. Ne moremo še reči, da gre za konec epidemije, lahko pa rečemo, da gre za začetek konca,” je povedala Magajne in razložila, da je cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha danes v Slovenijo prispelo nekaj pred 4. uro zjutraj. Ob 3.46 je tovor prečkal mejni prehod Karavanke in ob 4.42 v spremstvu policije prispel v Ljubljano. Ob 6. uri so cepivo prevzeli v UKC Ljubljana, kjer so ga razložili in pregledali, nato pa poslali na NIJZ.

Magajne je dodala, da bo cepivo jutri razpeljano do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih starejših občanov. Tako bodo najprej zagotovili cepljenje najbolj ranljivim prebivalcem. Poleg stanovalcev v domovih starejših občanov, bodo cepljeni tudi tisti zdravstveni delavci v DSO, ki delajo neposredno z najbolj ranljivo populacijo, ter nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je še pojasnila sekretarka.

V naslednjem tednu bo Slovenija prejela še nekaj cepiva, tako da bo do konca leta 2020, skupno v Slovenijo prispelo 16.575 odmerkov. Enaka količina odmerkov se pričakuje vsak teden v naslednjem letu, je še dodala Magajne.

Enako količino odmerkov cepiva potem Slovenija pričakuje vsak teden v naslednjem letu. Oskrbovancem v domovih za starejše bodo sledili tisti starejši, ki živijo samostojno, nato se bo cepljenje nadaljevalo po starostnih kategorijah navzdol, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Pričakuje, da bi na ta način lahko cepili po več kot 60.000 ljudi na mesec. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko ta številka povzpela nad 100.000 na mesec. “S tako dinamiko bi lahko nekje do konca maja ali začetka junija vendarle dosegli polovično precepljenost in takrat bomo lažje zadihali,” je dejal Kacin.

VIR: STA, Vlada RS

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.