Search
Close this search box.

Do konca februarja v Slovenj Gradcu akcija sterilizacij in kastracij

Društvo proti mučenju živali Koroške je tudi letos v sodelovanju z Veterinarsko ambulanto Osterman Slovenj Gradec pripravilo akcijo sterilizacij in kastracij.

Pri DPMŽ Koroške so zapisali, da se z bližajočo se pomladjo pri njih začne nova mačja sezona. Člani društva se trudijo, da bi se populacija brezdomnih mačk zmanjšala, zato letos že sedmo leto organizirajo akcijo sterliziacij in kastracij lastniških mačk in drugih živali. Akcijo z ugodnimi cenami organizirajo z Veterinarsko postajo Osterman iz Slovenj Gradca.

Letošnje leto pa se je akcija zaradi toplega vremena in za muce godne zime, pričela že prej in sicer 15. januarja, potekala pa bo vse do konca februarja.

Za sterilizacijo mačke boste odšteli 50€, za kastracijo mačka 40€, za sterilizacijo ali kastracijo psov pa vam priznajo 30% popusta. Veterinarska ambulanta Osterman nudi tudi popust na sterilizacije in kastracije kuncev in morskih prašičkov.

Kontaktna številka za naročanje: Ambulanta dr. Ostermana (Slovenj Gradec): 041 752 561

“Letno na cesti pristane več tisoč mačk, tudi več sto psov in drugih živali, vsem ni možno najti dobrih domov, zato sterilizacije in kastracije rešujejo življenja.” so še zapisali pri DPMŽ Koroške.

Sterilizacije in kastracije rešujejo življenja.
FOTO: Pixabay

Ob lanskem svetovnem dnevu mačk smo se pogovarjali s člani DPMŽ Koroške, ki so opozorili, da je še vedno največji problem sterilizacija oziroma kastracija muck. Velik problem so nikogaršnje mačke, ki so absolutno produkt neodgovornih, nemarnih ljudi. Število brezdomnih mačk bi se lahko bistveno zmanjšalo, če bi pravočasno ukrepali, velikokrat pa se zgodi, da se ljudje obrnejo na društvo šele takrat, ko vidijo leglo mladičev. Neštetokrat so bili priča grdemu ravnanju, mučenju, zanemarjanju… Vsako leto z namenom, da bi se število prostoživečih muck zmanjšalo, pripravijo akcijo sterilizacije in kastracije, in s tem omogočijo, da je le-ta dostopna vsakemu. Člani društva skrbijo za prostoživeče mačke na več lokacijah, kjer jih dnevno oskrbujejo s hrano in vodo, za mrzle dni pa jim pripravijo toplo zavetje. Vsaki najdeni živali zagotovijo tudi ustrezno veterinarsko oskrbo (zdravljenje, zatiranje zunanjih in notranjih zajedavcev, sterilizacije, kastracije, operacije…).

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA MAČKE STERILIZIRAMO OZIROMA KASTRIRAMO:

  • ena ne sterilizirana mačka lahko ima v samo 5 letih tudi 20.000 potomcev,
  • mačke so lahko spolno aktivne že pri štirih mesecih,
  • mački ni potrebno imeti enega legla mladičev pred sterilizacijo. Zanjo to nima prav nobenih koristi,
  • brejost pri mačkah traja le devet tednov, gonitev pa se lahko ponovno prične šest tednov po kotitvi mladičev ali celo prej,
  • mačka lahko ima do tri legla letno s petimi ali šestimi mladički v leglu. To pomeni do 18 novih muc, za katere je potrebno skrbeti in jim poiskati odgovorne domove,
  • brejost in materinstvo sta za mačko fizično zelo zahtevni – pogoste brejosti lahko mačko zelo oslabijo,
  • mačke se parijo tudi z brati in sestrami.

Če bi želeli pomagati DPMŽ Koroške ali pa v svoj dom sprejeti kakšno izgubljeno mačjo kepico, si lahko več pogledate TUKAJ ali pa pobrskate po njihovi Facebook strani DPMŽ Koroške.

VIR: DPMŽ, Mačja hiša

Dogodki