Search
Close this search box.

Do danes v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa še brez pozitivnega vzorca

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Vlada je v torek v drugem protikoronskem paketu sprejela rešitve za likvidnostno pomoč gospodarstvu kot za pomoč državljanom. Podjetjem bo omogočala poroštva za najem bančnih kreditov v višini do dveh milijard evrov, predlaga tudi zvišanje povprečnine za občine s 589,11 na 623,96 evra. Finančni minister Andrej Šircelj je dejal, da je s tem vlada sklenila komplet sprememb zakonodaje za omilitev posledic epidemije koronavirusa ter vnovičen zagon gospodarstva in vzpostavitev normalnega življenja. Tretji zakonodajni paket bo razvojno usmerjen.

LJUBLJANA – V torek so v Sloveniji opravili 1459 testov in potrdili devet okužb z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1353 okužb, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj 79, so objavili na vladnih straneh. Skupno število hospitaliziranih se že teden dni zmanjšuje in je 82, 24 bolnikov je na intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili osem.

LJUBLJANA – Med okoli 200 testiranimi vzorci v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji še ni bilo pozitivnega preiskovanca, je sporočil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Terenske ekipe ne poročajo o težavah, Petrovec pa vse vabljene poziva, da vabilo sprejmejo. Časa za to imajo do petka.

LJUTOMER/PTUJ – Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov (DSO) Ljutomer ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, ni jasno, kaj bo zdaj s selitvijo. Na občini pravijo, naj odloči stroka. Na Ptuju menijo, da je prevladal razum. V domu so sicer v torek potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom.

LJUBLJANA – Šest tednov od razglasitve epidemije novega koronavirusa v Sloveniji ministrstvo za zdravje še vedno ni oblikovalo enotne in strokovno utemeljene strategije za preprečevanje širjenja novega virusa v domovih za starejše, je opozorila Skupnost socialnih zavodov Slovenije. Domovi za starejše so ostali prepuščeni sami sebi, navajajo.

LJUBLJANA – Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenjujejo, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba letošnje mature ni problematična in lahko poteka nemoteno po načrtih, je ob robu sestanka s predstavniki različnih organizacij povedala ministrica Simona Kustec. Pristojni za izvedbo mature imajo njeno polno podporo.

LJUBLJANA – Zaposlenim v UKC Ljubljana, ki so upravičeni do dodatka za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor, ga bodo za marec izplačali v petek, je danes povedal direktor Janez Poklukar. Z aprilsko plačo pa bodo dobili še marčevski poračun za dodatek, ki jim ga omogoča prvi interventni protikoronski zakon.

LJUBLJANA – Župani mestnih občin so v torek razpravljali o predlogih v zvezi z drugim protikoronskim zakonom, sproščanju ukrepov in izvedbi čistilne akcije, ki bo 29. aprila. Med drugim predlagajo ponovno odprtje knjižnic, obratovanje mestnega javnega prometa po nedeljskem urniku in čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev, je sporočilo združenje mestnih občin.

ANHOVO – Salonit Anhovo je zaradi začasnega zmanjšanja povpraševanja na italijanskem in slovenskem trgu s ponedeljkom začasno, za dva tedna, zaustavil proizvodnjo. Odprema cementa bo sicer še naprej potekala skladno s potrebami kupcev. V predvidenem 14-dnevnem premoru bodo opravili tudi nekatera manjša vzdrževalna dela.

LJUBLJANA – Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in državni sekretar Blaž Košorok sta kot prvo energetsko danes obiskala Eles, ki skrbi za prenos električne energije. Po koncu obiska je minister v izjavi za medije dejal, da Eles kljub epidemiji koronavirusa kot hrbtenica zagotavlja zanesljivo in nemoteno preskrbo z električno energijo.

LJUBLJANA – Epidemija koronavirusa je prizadela tudi gradbeništvo – delo je upočasnjeno, ponekod ohromljeno. V Zbornici gradbeništva in industrije gradbenega materiala so opozorili, da se večji projekti sicer še izvajajo, manjši manj, pri novih pa se odpira luknja. Če ne bo izvedbe dolgoročnih infrastrukturnih projektov, bo gradbeništvo dolgo životarilo.

ŽALEC – Slovenski hmeljarji pričakujejo, da jim bodo na pomoč pri delu v hmeljiščih kmalu priskočili romunski delavci. Avtobusi, ki bi te delavce pripeljali iz Romunije, so že pripravljeni, na pristojnih ministrstvih pa potekajo še zadnja usklajevanja, je povedal predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset.

LJUBLJANA – Zdravstveni inšpektorat je pri nadzoru upoštevanja odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom izrekel globe zaradi nezakonitega delovanja desetih gostinskih obratov. Skupni znesek izrečenih glob znaša več kot 3300 evrov.

MURSKA SOBOTA – Marca so v Pomurju ob epidemiji covida-19 zabeležili 472 prijav novih brezposelnih, kar je 60 odstotkov več, kot je bilo prijav marca lani. Samo od 1. do 20. aprila so po nepopolnih podatkih zavoda za zaposlovanje v evidenco prijavili 781 oseb. Ob tem pa je spodbudno, da so se nekateri zaradi zaposlitev iz evidence že odjavili.

LJUBLJANA – Spletna dostopnost je v času samoizolacije zaradi epidemije zelo pomembna za digitalne uporabnike, problematika spletne dostopnosti za ljudi z invalidnostmi in starejše pa se je poglobila, navajajo v svetu invalidskih organizacij. Kot opozarjajo, bi morala država tudi njim takoj zagotoviti dostopnost spletnih strani državnih organov.

LJUBLJANA/MARIBOR/NOVA GORICA – Ker se študijsko leto počasi izteka, poskušajo univerze izvesti čim več pedagoškega procesa na daljavo. To vključuje obvezne laboratorijske vaje in druge praktične obveznosti, seveda kjer je ob upoštevanju zaščitnih ukrepov zaradi novega koronavirusa to možno. Ostale ne bodo izvedljive, vse dokler ne bo vlada sprostila omejitev.

LJUBLJANA – Po raziskavi družbe Aragon več kot polovica (55 odstotkov) staršev osnovnošolcev rešitev šolanja od doma v času koronavirusa označuje za ustrezno, hkrati pa ga 40 odstotkov vprašanih označuje kot stresno. Starši v času karantene za pomoč pri šolskih obveznostih svojemu najmlajšemu osnovnošolcu v povprečju porabijo 140 minut na dan.

LJUBLJANA – Preko Luke Koper je v Slovenijo prispelo pet novih vojaških terenskih reševalnih vozil za potrebe Slovenske vojske, ki jih je donirala ameriška vlada. Ob prevzemu vozil sta bila prisotna obrambni minister Matej Tonin in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard, so sporočili z obrambnega ministrstva.

LJUBLJANA – Policijska uprava Ljubljana vodi predkazenski postopek in hišne preiskave zaradi suma tatvine zaščitne opreme Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot so za STA navedli na policijski upravi, sta dve osebi trenutno v pridržanju. Podrobnosti še ne razkrivajo. Generalni direktor UKC Janez Poklukar je dogajanje obsodil.

LJUBLJANA – Da bi se tudi ljudje z manj sredstvi lažje spoprijemali z epidemijo, nekatera podjetja in humanitarne organizacije donirajo. Tako so več družinam priskrbele računalniško opremo, s katero bodo lahko otroci spremljali pouk na daljavo. Zaposleni v Addiko banki pa so 13 domovom za ostarele v Sloveniji donirali 13.000 zaščitnih mask.

SVET

BRUSELJ – Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pred četrtkovim vrhom objavil obrise načrta za okrevanje po pandemiji novega koronavirusa. Ti vključujejo štiri načela in štiri prioritete, a nobenih podrobnosti. Teh tudi v četrtek verjetno še ne bo. Michel se je v tradicionalnem pismu voditeljem pred zasedanjem zahvalil za “konstruktiven duh” in “pogumna dejanja”, a obenem izpostavil, da je do premostitve krize še dolga pot. Pozval je k še več usklajevanja, enotnosti in odločnosti pri preseganju razlik.

BRUSELJ – Evropski poslanci so se zavzeli za ustanovitev posebnega sklada za podporo medijem in kreativni dejavnosti v luči pandemije novega koronavirusa. Ustanovitev sklada so zahtevali člani odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta v pismu, ki so ga naslovili na pristojna evropska komisarja.

PEKING – Na severozahodu Kitajske v bližini meje z Rusijo so se pojavila nova žarišča okužb z novim koronavirusom, zaradi česar so tam zaostrili omejitve gibanja, da bi na tak način preprečili drugi val okužb. Tokrat je v ospredju provinca Heilongjiang, od koder poročajo tako o povečanju števila uvoženih primerov okužb, predvsem pri kitajskih državljanih, kot tudi domačih okužb. Tam so doslej potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, od tega jih je 384 uvoženih. V Harbinu, prestolnici province so posameznikom in vozilom, ki prihajajo od drugod, so že prepovedali vstop v stanovanjska območja v mestu. Vsi, ki prihajajo iz Kitajske ali drugih žarišč okužb, bodo tudi morali v obvezno karanteno.

MADRID – Španski premier Pedro Sanchez je v španskem parlamentu dejal, da njegova vlada načrtuje podaljšanje karantene v državi do 9. maja. Dodal je, da bodo omilitve ukrepov izvedli počasi in postopoma, da bi tako zagotovili varnost državljanov. V zadnjem dnevu so potrdili 435 smrti zaradi covida-19, kar je rahel porast. Skupno je v državi na Iberskem polotoku umrlo 21.717 ljudi. Okužbo pa so potrdili pri več kot 208.000 ljudeh. Okrevalo je skoraj 86.000 ljudi.

ATENE – Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je grško vlado pozvala, naj takoj razbremeni prenapolnjene migrantske centre na petih egejskih otokih, da bi se izognili javnozdravstveni krizi. Zavzeli so se predvsem za zaščito ranljivih skupin pred novim koronavirusom. V teh centrih okužbe z novim koronavirusom doslej niso potrdili.

ANKARA – V Turčiji so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 3474 zdravstvenih delavcih, umrlo jih je 24, so sporočili iz turške zdravniške zveze. Med temi okuženimi je 1307 zdravnikov, umrlo jih je 14. V državi je covid-19 do torka vse skupaj zahteval več kot 2200 življenj, potrdili so več kot 95.000 primerov okužbe.

TOKIO – Na italijanski ladji za križarjenje, ki je zasidrana v Nagasakiju na jugozahodu Japonske, kjer je na popravilu, so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 34 članih posadke, so sporočile lokalne oblasti. Vseh 34 potrjenih ima blažje simptome. Japonska vlada je sporočila, da so v Nagasaki že poslali strokovnjake, ki bodo pomagali pri ukrepih in da se virus ne bo širil.

RIJAD/DŽAKARTA/TEHERAN – Pandemija novega koronavirusa bo letos spremenila tudi ramazan, muslimanski sveti postni mesec, ki se bo začel v četrtek ali petek. Letos bo zaradi omejitev gibanja in združevanj ter večinoma zaprtih mošej zaradi pandemije novega koronavirusa vse drugače. Tudi zaradi prepovedi ramazanskih aktivnosti, povezanih z druženjem, bo za vernike pomenil povsem novo izkušnjo. Več kot 1,5 milijarde muslimanov po vsem svetu, pozvanih k očiščenju telesa in duha, se posti med sončnim vzhodom in zahodom, vsak večer pa z družino in prijatelji obedujejo, molijo v mošejah in se družijo pozno v noč.

NEW YORK/STOCKHOLM – Podjetje za izposojo avtomobilov Hertz bo zaradi pandemije novega koronavirusa odpustilo 10.000 zaposlenih v Severni Ameriki, kar predstavlja 26,3 odstotka vseh Hertzovih zaposlenih po svetu. Hertz namerava za odpravnine in druge z odpuščanji povezane stroške nameniti 27,7 milijona evrov. Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson medtem ne beleži hujših posledic pandemije.

WASHINGTON – Več sto zaposlenih v Amazonovih skladiščih v ZDA je v torek stavkalo, saj jim delodajalec po njihovih navedbah ne zagotovi varnih delovnih pogojev v času pandemije. V družbi očitke zavračajo. To ni prva stavka Amazonovih delavcev v času pandemije, v naslednjih dneh pa se družbi obeta še ena.

BERLIN – Nemški inštitut Paul Ehrlich je v Nemčiji prvič podelil dovoljenje za klinično testiranje cepiva proti covidu-19. V testiranje cepiva, ki sta ga razvili podjetji Biontech in Pfizer, bodo najprej vključili okoli 200 zdravih odraslih. V drugi fazi pa bodo cepivo testirali na okoli 500 ljudeh, ki sodijo v rizične skupine.

SINGAPUR – Burno dogajanje na naftnem trgu, ki je doseglo vrhunec s ponedeljkovim padcem cen zahodnoteksaške lahke nafte v negativno območje, se nadaljuje. V azijskem trgovanju se je cena severnomorske nafte brent tako spustila na najnižjo raven od leta 1999. Za 159-litrski sod je bilo treba med trgovanjem odšteti manj kot 16 dolarjev.

WASHINGTON – Več sto zaposlenih v Amazonovih skladiščih v ZDA je v torek stavkalo, saj jim delodajalec po njihovih navedbah ne zagotovi varnih delovnih pogojev v času pandemije novega koronavirusa. V družbi očitke zavračajo. To ni prva stavka Amazonovih delavcev v času pandemije, v naslednjih dneh pa se družbi obeta še ena.

ŠPORT

LJUBLJANA – Vodstvo svetovnega prvenstva v speedwayu je sporočilo, da so organizatorji preložili dirko za veliko nagrado Nemčije, ki bi morala biti 30. maja. Dirko v Teterowu so morali preložiti, ker je Nemčija uvedla prepoved vse zunanjih množičnih prireditev do 31. avgusta. Mednarodna zveza Fim in nemška zveza za motošport bosta sporočila, kdaj bo dirko mogoče izvesti. Naslednja na koledarju je predvidena VN Češke 13. junija.

RIM – Nekateri svetovni mediji so v torek poročali o tem, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) Evropski nogometni zvezi (Uefa) predlagala, naj do konca leta 2021 prekine vsa reprezentančna in klubska tekmovanja. Uefa je to zanikala. Eden vodilnih brazilskih tednikov Veja je objavil vest, za katero se je skliceval na svoj vir, kako je WHO na videokonferenci Uefi in klubom predlagala prekinitev tekmovanj do konca 2021, kar bi pomenilo tudi novo preložitev evropskega prvenstva. Drastičen ukrep naj bi temeljil na razlagi dveh epidemiologov, da jeseni pričakujejo nov izbruh koronavirusa v Evropi.

LEIPZIG – Nekdanji slovenski nogometni reprezentant Kevin Kampl je pred pogajanji za novo pogodbo pri nemškem prvoligašu Leipzigu zaradi pandemije novega koronavirusa odprt za nižjo plačo, kot je bilo sprva predvideno. Kamplova zdajšnja pogodba v Leipzigu traja do leta 2021, pogajanja pa so trenutno v mirovanju. Kampl je V Leipzig prišel v sezoni 2017/18 iz Bayerja ter dobival letno plačo v višini 2,5 milijona evrov.

BERLIN – Organizatorji berlinskega maratona so sporočili, da letošnjega dogodka zaradi pandemije novega koronavirusa ne bodo mogli izvesti v predvidenem terminu, torej 26. in 27. septembra. Nemčija je namreč prepovedala zbiranje več kot 5000 ljudi do 24. oktobra. Za zdaj še ni znano, ali bodo maraton, na katerem so postavili sedem svetovnih rekordov, prestavili ali odpovedali.

TOKIO – Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu 2020 so sporočili, da se je z virusom novega koronavirusa okužil tudi eden od članov ožjega organizacijskega odbora iger. Imena niso razkrili, po novem pa je 30-letnik, ki je prej delal na sedežu odbora v Tokiu, v samoosamitvi na svojem domu.

BERLIN – Evropska nogometna zveza Uefa bo v četrtek uradno določila nov termin za žensko evropsko prvenstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je poročal BBC, bo žensko EP zaradi pandemije novega koronavirusa po novem med 6. in 31. julijem 2022. Prvotno bi moralo biti 2021, bodo pa v gostiteljici Angliji uporabili ista prizorišča.

Dogodki