Search
Close this search box.

DKI 2019: Gorenjci pobrali vsa prva mesta, Korošci pa druga (FOTO in VIDEO)

Na 33. državnih in 12. mednarodnih igrah so slavili mladi iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, koroška društva pa so pobrala vsa druga mesta. Med tekmovalci pa je bila tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec.

V soboto, 6. 7. 2019, se je na že 33-ih državnih in 12-ih mednarodnih kmečkih igrah družilo in tekmovalo v različnih igrah ter kmečkih opravilih približno 150 mladih podeželanov tako iz Slovenije kot tudi tujine. Med udeleženci tekmovanja, ki so ga letos pripravili lanskoletni zmagovalci, mladi iz DPM Mežiška dolina, se je v tekmovalnem delu, sicer izven konkurence, s svojo ekipo pomerila tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec in ekipa Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec z ekipo

Ministrica Pivčeva pa je obiskala Koroško že v petek, ko se je sestala z županom MO Slovenj Gradec Tilnom Kluglerjem, obiskala Zavod za gozdove Slovenije – enoto Slovenj Gradec, Koroško kmetijsko zadrugo in Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec, kjer se je s predstavniki srečala na žagi v Šentjanžu pri Dravogradu. Ministrica pa je obiskala tudi kmetijo Konečnik, kjer kmetujeta Harald in Nina Konečnik, sta že 15. leto zapored prejela priznanje za največjega proizvajalca mleka za Mlekarno Celeia. Na leto namreč pridelata več kot 1, 2 milijona litrov mleka.

VIDEO: Otvoritev 33. državnih in 12. mednarodnih kmečkih iger na Poljani pri Prevaljah

Poljana vabi … Zveza slovenske podeželske mladine Društvo podeželske mladine Mežiška dolina 33. državne in 12. mednarodne kmečke igre (DKI 2019)

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 06. julij 2019

Državne kmečke igre (DKI) so največji dogodek podeželske mladine, ki se vsako leto odvijajo pod okriljem Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM), ki povezuje društva podeželskih mladin in ostala mladinska društva iz cele Slovenije. Vanjo pa so vključena tudi tri izredno aktivna Koroška društva, DPM Mežiška dolina, DPM Mislinjske doline ter DPM Črna na Koroškem. Vsa tri društva so se udeležila tudi letošnjih državnih iger ter dosegla odlične rezultate.

Navijači in tekmovalci iz DPM Mislinjske doline

Namen tovrstnih iger je ohranjanje običajev, omogočajo pa tudi druženje in izobraževanje mladih s podeželja, kar člani prepoznavajo kot eno prioritetnih področij delovanja podeželske mladine. DPM Mežiška dolina je na lanskih igrah ponosno osvojilo 1. mesto, zato je bila letošnja izvedba iger v njihovi domeni in lahko rečemo, da so projekt, na katerega so se članice in člani društva pripravljali več mesecev, izpeljali več kot odlično.

Organizatorji DKI 2019

Pohvale zanj so namreč v soboto deževale z vseh strani, organizatorjem pa je na roke šlo tudi vreme, ki je celotnemu dogajanju dodalo piko na i. Samo izvedbo in organizacijo iger so v okviru dvoletnega projekta LAS Mežiška dolina, finančno podprle tudi vse štiri občine v dolini, in sicer Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem.

Tekmovalke in tekmovalce so na Poljano prišli podpret številni poznani obrazi

Dogajanju na Poljani, ki se je pričelo opoldne s prihodom in registracijo ekip, le teh je bilo 25, od tega dve švicarski, so se pridružili tudi številni predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

VIDEO: Uvodni pozdrav kmetijske ministrice dr. Aleksandre Pivec: “Vzemite nas resno in tekmujte, da ne bomo na koncu premagali vseh ekip.”

[aiovg_video id=83669]

Prisotne je pozdravila tudi predsednica DPM Mežiška dolina Ana Krajnc

Na prizorišču smo med drugim opazili številne politike, župane, direktorje podjetij in občinske svetnike; poslanca v DZ Janija Prednika, črnjansko županjo mag. Romano Lesjak, župana Prevalj dr. Matica Tasiča, podžupana Mežice Avgusta Gerdeja, podžupana Prevalj Boštjana Gorenška, direktorja KGZ Celje Stanka Jamnika, direktorico KGZ Slovenj Gradec Danico Ramšak …

Kosec Lovro Knez iz DPM Črna na Koroškem, je kot peti pokosil parcelo v velikosti 4,5 m x 11 m.

Udeleženci in udeleženke iger so najprej pokazali znanje in spretnost v že tradicionalnih disciplinah, in sicer v košnji, kjer je bil že drugo leto zapored nepremagljiv Jaka Krek iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, ter grabljenju, kjer je prav tako slavila Gorenjka, Neža Lomber iz Društva kranjsko in tržiške podeželske mladine.

Najboljši kosci v družbi županje Občine Črna na Koroškem mag. Romane Lesjak in župana Občine Prevalje dr. Matica Tasiča ter predstavnikov ZSPM in DPM Mežiška dolina

Nad igrami je ves čas tekmovanja, ob pomoči časomerilcev, bdela več članska komisija, ki so jo sestavljali predstavniki KGZ Slovenija in ZSPM, pri košnji in grabljenju pa sta strokovno mnenje podala tudi člana in predstavnika Zveze koscev in kosic Slovenije, ki naslednje leto organizira v Moravčah Svetovno prvenstvo v košnji.

Naj omenimo, da je bila pri košnji poleg hitrosti, ki so jo merili do desetinke sekunde natančno, pomembna tudi čistoča, ki je v primerih, ko sta dva tekmovalca enako hitra, ključna za določitev zmagovalca. Podobno pravilo je veljalo za grabljenje, kjer so merili čas grabljenja, čistočo grabljenja in kakovost izdelane kopice, ki jo je morala tekmovalka narediti na začetku parcele, kjer je začela s tekmovanjem.

Kosec Žiga Pestotnik iz DPM Moravče

V igrah so se pomerile ekipe, sestavljene iz šestih tekmovalcev, od teh sta morali biti vsaj dve tekmovalki. Tekmovalci so lahko na dan tekmovanja praznovali 40. rojstni dan, niso pa smeli biti starejši. Vodja ekipe, ki ga je izbralo posamezno društvo, je ob prijavi na dan tekmovanja izžrebal startno številko, ki je določila parcelo košnje, letos v velikosti 4,5 m x 11 m, in grabljenja, ter vrstni red tekmovanja v ostalih disciplinah. Tekmovalci so imeli oblečene enotne majice s startno številko.

Kopica je v obliki kroga naloženo seno ali katerokoli druge trave, slame. Spodaj mora biti stisnjena in cca. 20-25 cm od tal vodoravno dvignjena, nato oblikovana v obliki narobe obrnjene črke v (povzeto po Makarovič, 1978, str. 14).

Grabljica Dominika Klavž iz DPM Črna na Koroškem

Naj spomnimo, da je bila najboljša grabljica lanskih iger Korošica Estera Kotnik iz DPM Mislinjska dolina, ki pa ji tokrat ni uspelo obraniti naslova državne prvakinje. Se pa lahko Korošci zagotovo pohvalimo z drugo uvrščenima Dominko Klavž iz DPM Črna na Koroškem in Luko Kordežem iz DPM Mežiška dolina. Uspeh Korošcev pa je v košnji dopolnil še Črnjan Lovro Knez, ki je osvojil peto mesto.

Podprvak v košnji, Luka Kordež iz DPM Mežiška dolina, v družbi županje Občine Črna na Koroškem mag. Romane Lesjak in župana Občine Prevalje dr. Matica Tasiča

VIDEO: DKI 2019 – grabljenje: Estera Kotnik iz DPM Mislinjske doline

[aiovg_video id=83163]

Grabljice:

  • Neža Lomber – Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine
  • Domnika Klavž – DPM Črna na Koroškem
  • Neža Vidic – DPM LIŠ
Jaka in Neža v družbi navijačev iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine

Kosci:

  • Jaka Krek – Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine
  • Luka Kordež – DPM Mežiška dolina
  • Žiga Pestotnik – DPM Moravče
Za osvežitev na priozorišču DKI 2019 so poskrbeli člani PGD Prevalje

»Koroška je z gozdom zelo pokrita dežela, zato so si že od davnega časa denar za preživetjem med drugimi služili tudi s spravilom lesa. Ker so včasih naši dedki in babice z velikimi težavami in mukami sekali ter spravljali les ročno smo se v našem društvu odločili, da se jim poklonimo z naslednjo igro torej s spravilom lesa – štrafanjem,« so za tretjo igro, v kateri so se preizkusili udeleženci in udeleženke DKI 2019, navedli organizatorji.  

Igra “Štrafanje”

Ob obujanju spominov iz otroštva, na temo narodne pripovedke iz Mežiške doline: Kako je medved hruške tresel, avtorja Vinka Möderndorferja pa so na Poljani pripravili igro, ki so jo poimenovali Bohvoni za kvoce, pri kateri so tekmovalci poskušali z »bohlonijem« (z obiralcem sadja) obrati hruške iz vrvice, seveda pa so morali med igro, če so želeli priti do cilja, premagati še nekatere druge ovire.

DPM Mežiška dolina , ki so osvojili končno 2. mesto v družbi dr. Matica Tasiča in mag. Romane Lesjak.

Za konec tekmovalnega dela je sledila še igra presenečenja, pretakanje mošta. Žal pa je zmanjkalo časa za igro, ki bi jo ocenjevali posebej, v kateri bi vsako društvo na izviren način predstavilo svojo regijo.

VIDEO: Razglasitev državnih prvakov na 33. državnih in 12. mednarodnih igrah na Poljani pri Prevaljah.

Pa jih imamo … državne prvake … Iskrene čestitke Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine 🏆 33. državne in 12. mednarodne kmečke igre (DKI 2019)

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 06. julij 2019

DPM Črna na Koroškem v družbi kmetijske ministrice dr. Aleksandre Pivec, dr. Matica Tasiča in mag. Romane Lesjak ter organizatorjev iger, predstavnikov ZSPM in DPM Mežiška dolina

Med 25. ekipami so bili najboljši tekmovalci in tekmovalke iz naslednjih društev:

  • Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine
  • DPM Mežiška dolina
  • DPM Črna na Koroškem
  • DPM Slovenske Konjice
  • DPM Sveti Jurij ob Ščavnici
  • DPM Moravče
  • DPM Mislinjske doline
Jani Prednik v družbi članic DK Mežiške doline, Milke Podričnik in Angele Štajner

V sklopu prireditve je potekala tudi demonstracija strojne mehanizacije Miler in Itro traktorjev New Holland. Dogajanje pa spremljal bogat srečelov ter tržnica “Mežiško podeželje”.

Na stojnicah se je predstavljala tudi kmetija Novak, kjer so lahko obiskovalci pobližje spoznali alpake.

Dogodek je bil v sodelovanju s koroško Street food pogostitvijo, ki jo je pripravil Lovro Miler iz gostilne Marin, tudi kulinarično doživetje. Na stojnicah, kjer so se predstavljali; Čebelarsko društvo Prevalje, kmetija Dvornik, RRA Koroška, Društvo kmetic mežiške doline, Sadjarsko društvo Mežiške doline, kmetija Novak, Spotur … smo lahko pokušali in kupili tudi koroške dobrote ter se seznanili s turistično ponudbo na Koroškem. Za veselo vzdušje pa je po uradnem delu tekmovanja poskrbel ansambel Petka.

Zabava v šotoru z ansamblom Petka

Iskrene čestitke vsem tekmovalkam in tekmovalcem, še posebej najboljšim ter organizatorjem za odlično izpeljan dogodek.

Dogodki

Na 33. državnih in 12. mednarodnih igrah so slavili mladi iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, koroška društva pa so pobrala vsa druga mesta. Med tekmovalci pa je bila tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec.