Search
Close this search box.

Dijaki Gimnazije Ravne so poskrbeli, da je novo preobleko dobilo kar 40 stopnic ob Vrtcu Ravne

Ob novem Vrtcu na Ravnah na Koroškem so dobile novo podobo tudi stopnice. Občina Ravne na Koroškem je takoj priskočila na pomoč in nabavila material, dijaki tamkajšnje gimnazije pa so poskrbeli za prave umetnine.

Že vrsto let na pobudo mentorice likovne umetnosti Alijane Tertinek poteka kreativno sodelovanje mladih umetnic in umetnikov Gimnazije Ravne z občino Ravne na Koroškem. Leta 2017 je potekala prva tovrstna likovna delavnica in od takrat jih je bilo izvedenih kar nekaj (z vmesno prekinitvijo zaradi epidemije), vse s poudarkom na natančnem opazovanju in upoštevanju okolice, kamor umeščajo skupne projekte.

Lani so se dijakinje in dijaki likovnih delavnic Gimnazije Ravne preizkusili v sitotisku, ter si ob 70-letnici mestnih pravic Občine Ravne na Koroškem, v sodelovanju z Jac, sitotisk in grafično oblikovanje, Jasko Kambur s. p., izdelali majice z lastnim logotipom. Svojo je v zahvalo za naklonjenost projektu prejel tudi njihov veliki podpornik, župan dr. Tomaž Rožen.

Spomnimo – pred leti so mladi pod mentorstvom gospe Tertinek že poslikali in polepšali stopnice na Čečovje, ki so postale zaščitni znak našega mesta. Letos so se spet lotili stopnic. V oči so jim padle tiste ob novem Vrtcu Ravne, ki so jih z domiselno in estetsko poslikavo spretno povezali z bazenom in novogradnjo vrtca. Z upoštevanjem moderne zasnove vrtca, tik ob stopnicah.

Njihovo ročno delo je po temeljitem načrtovanju, pripravi in nabavi materiala, kjer jim je na pomoč priskočila občina, obsegalo izvedbo nove preobleke za 40 stopnic.

25 dijakinj in dijakov je poslikavo opravilo v ponedeljek, 12. junija, od 8. do 14. ure, nekateri pa še dlje. Prav vsi priznavajo, da gre za težko delo (omenili so rdečico od neprestanega sonca in muskelfiber, ker je delo na tleh, na ploskvi pod pravim kotom poseben izziv), hkrati pa so dodali, da so z rezultatom zadovoljni in ponosni, da jim je uspelo in da so odzivi ljudi tako pozitivni. »Najbolj nam je všeč, da so nas pohvalili najbolj iskreni kritiki, otroci iz vrtca«, so še dodali.

Motiv je nadgradnja in kreativna razširitev umetelne izvedbe solzice, ki jo je v obliki temnih trikotnikov predvidel arhitekt novega vrtca, domačin dr. Jure Kotnik.

Ko so ga vprašali za mnenje se je z navdušenjem strinjal. Med drugim je povedal, da imajo sicer poslikave fasad vrtcev že dolgo tradicijo in da so včasih to bile povečini stvarne podobe, pravljična bitja, rožice, liki in podobno. Dr. Jure Kotnik: »Mi smo zasnovali grafični sistem za vse tri enote Ajdo, Levi Devžej in Solzice po podobnem grafičnem principu, zelo stilizirano in oblikovno nevtralno. Tako so iz cveta številnih cvetov solzic nastali trikotniki, ki bi pravzaprav morali biti z zamikom, a je bila izvedba brez lažja. Tako smo dobili na fasadi menjavo praznih ploskev, rumenih ploskev, tablo črnih ploskev in mreže trikotnikov – solzic.«

Arhitekt dr. Jure Kotnik je še dodal: »Veseli me, da so dijaki, dijakinje in mentorica Alja Tertinek sledili tej zasnovi, se omejili na barve vrtca in potem raziskovali še druge oblike. Vizualno je zelo lepo izpadlo in mislim da bo polepšalo izkušnjo hoje tako otrokom kot odraslim!«

Ter na koncu dodal še čestitke in pohvale sodelujočim.

Na Ravnah na Koroškem pa se ob tudi njihovi iskreni zahvali že veselijo vseh prihodnjih kreativnih, umetniških, likovnih in barvitih sodelovanj!

Dodajajo: “Hvala in veselo ter varno ‘po štengah grta pa dovta!'”

Vir: ravne.si

Dogodki

Ob novem Vrtcu na Ravnah na Koroškem so dobile novo podobo tudi stopnice. Občina Ravne na Koroškem je takoj priskočila na pomoč in nabavila material, dijaki tamkajšnje gimnazije pa so poskrbeli za prave umetnine.