Search
Close this search box.

Deset let, deset presežnikov Koroškega doma starostnikov – PE Slovenj Gradec

Poslovna enota Koroškega doma starostnikov v Slovenj Gradcu je od mestnega središča oddaljena 500 metrov. V objektu je 92 postelj, v 42 eno in 25 dvoposteljnih sobah. Uradno odprtje doma je bilo leta 2008, tako da letos praznujejo deseto obletnico delovanja. Ob tem jubileju sem se pogovarjala z vodjo doma gospo Marjano Kamnik.

Na otvoritvi doma leta 2008 ste v nagovoru dejali, da se boste zavzemali za to, da bo dom za stanovalce postal čim toplejši in domač. Menite, da je vam to v teh letih tudi uspelo?

Uradno odprtje doma je bilo 16. septembra 2018, prva dva stanovalca smo sprejeli 1. oktobra (na dan starejših). Vse kapacitete smo zasedli v treh mesecih. Od takrat je dom polno zaseden in beležimo veliko povpraševanje za namestitve, kar kaže, da je dom res postal Dom, kjer stanovalcem ponujamo kvalitetne storitve in kjer se stanovalci dobro počutijo. Svoje zadovoljstvo nam sporočajo preko anket, ki jih vsako leto izvajamo v okviru uvajanja mednarodnega sistema kakovosti E-Qalin. Že nekaj let nam stanovalci izražajo svoje zadovoljstvo s storitvami in programi z več kot 4,5 od 5 možne ocene. Približno enako nas ocenjujejo njihovi sorodniki. Izjemno pa smo veseli ocene zaposlenih, saj nas pri tako zahtevnem delu, minimalnih kadrovskih normativih in slabih plačah ocenjujejo svoje zadovoljstvo z oceno okoli 4,2.

Prav tako so se na začetku med krajani pojavljali pomisleki in kritike glede visoke cene oskrbnine, ali ste bili v teh letih s ceno konkurenčni ostalim domov na Koroškem in v Sloveniji?

Cena je oblikovana na podlagi metodologije in jo potrjuje Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Bistvenega vpliva na ceno nimamo, imamo pa vpliv na kvaliteto storitev (kot že omenjeno).

Dom je bil zelo dobro sprejet, nad njim so praktično navdušeni vsi, tako oskrbovanci kot tudi obiskovalci, kar pa ne velja za vse domove starejših v Sloveniji. Kaj menite, s čim ste si zaposleni in sam dom prislužili toliko pohval in zaupanja?

V desetih letih smo gostili 67 skupin, predvsem strokovnih delavcev in sodelavcev (seveda tudi drugih organiziranih skupin) iz različnih krajev Slovenije. To pomeni, da je dom postal prepoznan v Sloveniji. Izvajamo nov koncept na področju skrbi za stare ljudi, imenujemo ga vmesne strukture na področju varstva starejših, ki je naravnan na stanovalce in procese. Naša prednost so strokovno usposobljeni in empatični zaposleni, posebnost pa odzivi na potrebe ljudi, ki naše storitve koristijo, na katere se odzivamo s svojim strokovnim znanjem. Smo inovatorji na področju sociale. Priznanja nam je podelila Gospodarska zbornica Slovenije. Inovacija »Ključna oseba« pa je postala biser našega doma.

Prejeli ste tudi priznanje za najtoplejši dom starejših 2016?

Na vsa priznanja smo izjemno ponosni. Časopisna hiša Delo (strokovna komisija) nam je namenila priznanje za enega najtoplejših domov in na naslednjem razpisu je bila izbrana naša stanovalka, gospa Marija Kraker za eno »Naj seniork« slovenskih domov.

Septembra ste uradno praznovali 10 let delovanja doma. Kakšno je bilo praznovanje?

Tako kot vsako do zdaj, lepo. Praznovanje obletnice doma je naš največji praznik. Takrat je priložnost, da se zahvalimo stanovalcem in uporabnikom pomoči na domu za sodelovanje, sorodnikom za zaupanje, zaposlenim za odlično delo, institucijam in organizacijam v občini, s katerimi sodelujemo, za odlično sodelovanje. Letos pa nam je MO namenila priznanje za deset let delovanja in opravljanja izjemnega poslanstva v lokalni skupnosti, na kar smo še posebej ponosni.

Dejali ste 10 let, 10 presežnikov?

Veliko se je zgodilo v desetih letih. Izpostavili smo deset naših presežnikov (po ideji našega odličnega fotografa Toma Jeseničnika) po katerih je naš dom poznan v Sloveniji.

  • Smo nosilci mednarodnega certifikata kakovosti E-Qalin
  • Inovacija »Ključna oseba«
  • Priznanje – Najtoplejši dom in Naj seniorka leta
  • Center aktivnosti v katerem se družijo stanovalci in starejši ljudje iz lokalnega okolja. Druženje vodi prostovoljec, arh. Lojzek Kralj, storitev ni plačljiva. Na druženjih pa je nastalo že več kot 1000 parov nogavičk za novorojenčke, ki jih župan pošilja poleg čestitke ob rojstvu.
  • Prostovoljci (pri nas deluje 33 prostovoljcev)
  • Projekt – Okolju prijazen dom, kjer odpadni embalaži dajemo novo vrednost.
  • Projekt – samooskrbe (na vrtu letno pridelamo približno tono zelenjave, sami delamo pašteto, ajvar, srbsko solato, sirupe, spuščamo ocvirke, delamo rezance …)
  • Partljičeva bralna značka
  • Vknjižbe v bogastvo doma; obe vrtni hiški, 130 let stare umetniške slike, klavir, umetniške slike križevega pota …
  • Deseti presežnik so zaposleni (motivirani, asertivni …)

Tudi vaš dom se sooča s problemom prezasedenosti, kakšna menite, da bi bila za Koroško rešitev glede starejših, ki ne morejo več skrbeti sami zase, v domovih pa ni dovolj prostora za vse?

Ne samo na Koroškem, v Sloveniji primanjkuje kapacitet institucionalnih namestitev. V našem domu imamo veliko prošenj za namestitev iz cele Slovenije, tudi zaradi prepoznavnosti. Seveda pa imajo prioriteto pri namestitvi prosilci iz MO SG. Rešitev je razvoj storitev dolgotrajne oskrbe v domačem okolju.

Kakšne imate načrte za v prihodnje?

Koroški dom starostnikov je nosilec pilotnega projekta dolgotrajne oskrbe, in bomo tako imeli možnost in priložnost razvijati nove storitve. V dveh letih bomo izvajali oceno upravičenosti do storitev DO in tako našo ponudbo prilagajali potrebam naših uporabnikov.

Se tudi pri vas soočate s pomanjkanjem delavcev oz. kadra?

Kot sem omenila, imamo odlično kadrovsko kulturo. Seveda pa se tudi mi soočamo s pomanjkanjem kadrov, predvsem zaradi neustreznih kadrovskih normativov in tudi zaradi tega, ker je naš koncept zahtevnejši, zaposleni so bolj obremenjeni in končno, ker je to delo premalo ovrednoteno.

Hvala za vaš čas in uspešno še vsaj naslednjih deset let.

 

Dogodki