Search
Close this search box.

10 krogov za 10 nasmehov

Letos, že tjetje leto zapored, poteka akcija „10 krogov za 10 nasmehov“, ki je največji humanitarni projekt prostovoljcev športno-humanitarnega društva Vztrajaj - NEVER GIVE UP.

 

V desetih krajih po Sloveniji se bo teklo za deset socialno ogroženih družin. Podobno kot lansko leto bo tudi letos ves denar zbran iz startnin in prostovoljnih prispevkov enakomerno porazdeljen med družine.

V ponedeljek, 3. junija 2013 ob 16.uri, se bo teklo na Ravnah na Koroškem na mestnem stadionu.

Startnina: 10 € odrasli, 5 € otroci, vse v obliki dobrodelnega prispevka, ki ga lahko nakažete naTRR Športno humanitarnega društva Vztrajaj – NEVER GIVE UP

TRR: 020320259609009, Sklic: 00 1010, Namen: “Deset krogov za deset nasmehov”

ali pa prispevate neposredno na lokacijah, kjer se bo odvijal projekt.

Kraji, kjer bo potekala letošnja akcija, pa so naslednji:

petek 31. maj 2013 (16:00) TRBOVLJE – Stadion Rudar

sobota 01. junij 2013 (16:00) MARIBOR – Stadion Poljane

nedelja 02. junij 2013 (16:00) CELJE – Stadion Kladivar

ponedeljek 03. junij 2013 (16:00) RAVNE NA KOROŠKEM – Mestni stadion

torek 04. junij 2013 (16:00) NOVA MESTO – Stadion Portovald

sreda 05. junij 2013 (16:00) PTUJ – Mestni stadion

četrtek 06. junij 2013 (16:00) NOVA GORICA – Atletski stadion Gorica

petek 07. junij 2013 (16:00) KOPER – Stadion Bonifika

sobota 08. junij 2013 (16:00) KRANJ – Športni stadion Kranj

nedelja 09. junij 2013 (16:00) LJUBLJANA – Stadion Kodeljevo

Na vsakem izmed štadionov se lahko pridružite kadarkoli med 16:00 in 21:00 uro in odtečete kolikor želite. Da pa ne bomo samo tekli, se bo na prizoriščih dogajalo še marsikaj zanimivega. Poskrbljeno bo za varstvo malih nadebudnih tekačev, če se bodo slučajno utrudili prej kot mamice in očki.

 

 

Pomagate lahko tudi z zbiranjem plastičnih zamaškov, le te boste lahko oddali na vsakem izmed desetih štadionov, kjer se bo teklo.

 

 

Letošnje žalostne zgodbe (zbrane s pomočjo Anite Ogulin in Zveze prijateljev mladine Slovenije)

1. Mamica je kot mladoletna rodila, starši pa so jo zaradi tega spodili od doma. Z otrokom se je potikala vse povsod dokler ni pristala v Varni hiši. Po očetovi smrti se je preselila nazaj k mami, ki ima najemniško stanovanje. Kot brezposelna dobiva 198 EUR denarne socialne pomoči in 141 EUR otroškega dodatka. Preživnine ne prejema. Mati pri kateri živi ima pokojnino 240 EUR in ima 1.400 EUR dolga za najemnino.

 

2. Nezaposlena mati živi s hčerko, osnovnošolko, v neprofitnem stanovanju. Mladoletni sin zaradi težkih razmer živi pri starih starših. Materialne razmere so težke. Zaradi nizkih dohodkov sta zabredli v dolgove, pri čemur je najbolj kritična najemnina, saj jima grozi deložacija.

 

3. Štiričlanska družina, z 3 in 19 letnim otrokoma, živi v vlažnem in neprimernem stanovanju. Vsi štirje so hudo bolni, pri čemur ima mati več bolezni (tudi psihične). Oče je invalid, sin okreva po hudi prometni nesreči, hčerka pa ima težave z ledvicami. Jedo tisto kar dobijo od Karitasa in Rdečega križa.

 

4. Mati, državljanka Bolgarije (z dovoljenjem za začasno prebivanje) živi s hčerko v najemniškem stanovanju za katerega plačuje 230 EUR. Trenutno na porodniškem dopustu in tako prejema znesek v višini 383 EUR. Za hčerko uveljavlja pravico do otroškega dodatka in preživnine, ki pa je še v reševanju. Za hrano in ostale stroške jima ostane 150 EUR.

 

5. Petčlanska družina, katere mati je nezaposlena, oče pa je pred kratkim izgubil službo v Avstriji.. Ne prejemajo denarne socialne pomoči in tudi otroškega dodatka ne. Ostali so brez osnovnih sredstev za preživetje.

 

6. Tričlanska družina, v kateri sta tako očka kot hči gluha. Mamica je čistilka, očka pa je pred kratkim izgubil delo. Mamica nosi domov pomije, s katerimi se hranijo. Družina se je znašla v dolgovih za stanovanjske in druge stroške in ne zmore več bremen življenja. Njihova hendikepiranost pa jih pri tem še dodatno ovira.

 

7. Sedemčlanska družina, z brezposelno mamico, ki zaman išče službo. Očka zaposlen, a ne dobiva plače. Mamica hudo zbolela za klopnim menengitisom. Nimajo za hrano in oblačila, položnice in dolgovi se kopičijo.

 

8. Bolna mamica z 12 letno, trajno in hudo bolno hčerko, ki je težko pokretna in prikrajšana za osnovno preživetje.

 

9. Mamica, ki je bila trpinčena, po vzgojnih zavodih in stanovanjskih skupinah, ker sta se ji starša odrekla. Ima dva otroka, 3 letno deklico posebnih potreb (strahotna okvara teleščka – del telesa je kužek-dlakava) in 5 mesecev staro punčko. Prvega otroka ima s partnerjem, ki ju je strahovito trpinčil zaradi česar je pristala v varni hiši. Z novim partnerjem, s katerim ima dojenčico, sta oba brez dela, z nadomestili, ki jih prejemajo pa pogosto nimajo niti za mleko za malčico.

 

10. Šest otrok in mamica samohranilka. Strahovito trpinčenje, ki je družino usmerilo v varno hišo. Prikrajšani so za vse dobrine, spodbude, otroci pa imajo od enega leta do 15 let.

 

NEVER GIVE UP je deset družin izbrali skupaj z enotami Centra za socialno delo in Zveze prijateljev mladine po Sloveniji in so enakomerno porazdeljene po vseh slovenskih regijah.

www.nevergiveup.si

Facebook stran

Dogodki

Letos, že tjetje leto zapored, poteka akcija „10 krogov za 10 nasmehov“, ki je največji humanitarni projekt prostovoljcev športno-humanitarnega društva Vztrajaj - NEVER GIVE UP.