Search
Close this search box.

Derbi nekoč, derbi danes. V Slovenj Gradec prihaja Maribor Branik

V petek in soboto se bo s tretjim krogom nadaljevalo prvenstvo v Prvi NLB slovenski rokometni ligi. V Slovenj Gradec, v športno dvorano v soboto ob sedmih zvečer, prihaja v goste Maribor Branik. Prenovljeno moštvo iz štajerske prestolnice je v soboto na srečanju z Ljubljano pokazalo, da je v dobri (strelski) formi, naši fantje pa so za las odnesli zmago s Svišem v Ivančni Gorici. Obe ekipi imata po dveh kolih po dve točki. Kdo bo slavil tokrat? Belo modri bojevniki iz Slovenj Gradca ali vijolični iz Maribora?

Trenerska ekipa iz Slovenj Gradca je svojo igralsko zasedbo ves teden pripravljala na – ne moremo zatrditi, da na zmago, temveč vsaj na dobro tekmo. Prvi dve srečanji sta pokazali, da imajo bojevniki dobro zasedbo, ki pa še ni v pričakovani formi. Predvsem za igro v obrambi velja, da še ni najboljša; v rokometu pa skoraj stoodstotno drži, da se večina tekem dobi v obrambi. Trener naših, slovenjgraških fantov Ivan Vajdl , vse upe polaga v boljšo obrambno igro kot v prvih dveh kolih. »Z zmago proti Svišu v gosteh smo popravili vtis s tekme proti Dobovi, zdaj pa bi bilo potrebno prvenstveno pot nadaljevati z zmago. A do nje bomo proti Mariborčanom prišli težko, saj imajo Štajerci sposobno ekipo z nekaj izrazitimi strelci kot so Veselinovič, Jerenec, Sok, Rakita in Planinšek. V soboto se bo pokazalo, ali smo naštudirali igro v obrambi,« je rekel Vajdl. Za pričakovati je, da je slovenjgraško moštvo pridobilo tudi na samozavesti ter da se bodo več kot mesec in pol dolge priprave le začele dajati pričakovane rezultate.

Eden tistih fantov v belo modri opravi, ki dobro pozna sobotnega nasprotnika, je Uroš Štumpfl. Informatik po poklicu je med študijem v Mariboru igral za Branik kar nekaj sezon. Čeprav se je od takrat tudi v Mariboru kar precej spremenilo – moštvo je letos prevzel Celjan Luka Žvižej, Štumpflove »informacije« kažejo na to, da bo sobotna tekma vse prej kot lahka. Maribor je dobro organiziran klub, ki ve, kaj hoče. »Imajo visoko postavljene cilje, dobrega mladega trenerja Žvižeja. Pripeljali so še nekaj mladih igralcev in so za našo ligo zelo dobra ekipa. Gojijo hiter rokomet, ki je gledalcem všeč, prinašapa tudi dobre rezultate. Seveda, naš cilj je zmaga, ampak pot do nje bo težka. V prvi ligi ni ekipe, za katero bi lahko stoodstotno rekel, da jo bomo premagali. Branik je minulo kolo visoko premagal Ljubljano, ta pa je v prvem kolu bila boljša od Sviša. Težka tekma bo, jaz pa upam na zmago,« je rekel Štumpfl. Znani slovenski televizijski komentator Milovanovič je nekoč, v nekem prenosu iz Maribora, Štumpfla poimenoval kar s Štrumpfom, kakor so otroci pravili priljubljenim risankam Smrkci.

Tekme Slovenj Gradca z Branikom so bile tudi v starih časih zelo napete. Za mariborske, takrat črno-bele, sta proti našim asom Golograncu, Krevhu, Ocepku, Merčniku in drugim, igrala tudi pozneje znameniti smučarski trener Tone Vogrinec in donedavni slovenski veleposlanik v Rusiji Saša Geržina. Tona, kakor so Mariborčani rekli Vogrincu, je igral srednjega in levega zunanjega, poznejši veleposlanik pa pivota. Janez Gologranc se spomni, da je Slovenj Gradec mariborsko ekipo prvič premagal v slovenskem pokalnem tekmovanju. Mnogi se spomnijo tudi poznejšega Branika s trenerjem Kukovcem, ki je svojega desnega beka, Lazarova, nenehno spodbujal: “Bil, streljaj“…Vogrinec pa je v nekem časopisnem intervjuju rekel, da so jim Slovenjgradčani vedno povzročali težave. Kako bo tokrat, kakšnih šestdeset let pozneje?

Kako pa se bodo Slovengradčani iz leta 2021 ubranili pred streli novodobnih Mariborčanov? Romantike v športu, tudi v rokometu, ni več. Prijateljstva so marsikje ostala, tudi nova se kujejo, ampak ko gre za točke in uvrstitev na lestvici, nanje pozabimo. Bodo slovenjgraški vratarji pripomogli k novi zmagi v domači dvorani? Valentino Soldo bi lahko vedel odgovor na to vprašanje. »Naš načrt je, da bi popravili igro v obrambi, ki v prvih tekmah ni bila na pravi ravni. Če bomo tekmo zmagali, jo bomo z igro v obrambi. V napadu smo že dokazali, da zmoremo, posebej s hitrimi protinapadi. V Ivančni Gorici je moj vratarski kolega Gašper Dobaj ubranil dvanajst strelov, upam, da bo uspešen tudi proti Mariborčanom. Verjamem, da bo šlo vsem, ki bomo vstopili v igro. Vem pa, da bomo v primerjavi s tekmo proti Svišu morali dodati še nekaj več. Slovenska liga je zelo izenačena,« je poudaril Valentino Soldo, ki je tudi že letos pokazal, da gre za dobrega vratarja.

Mariborčane dodobra pozna tudi donedavni prvi trener, zdaj pa pomočnik slovenjgraškega stratega Vajdla, Sebastjan Sovič. V Mariboru je bil eno sezono. Spoznal je, da je mariborski klub vselej ambiciozen, takšni pa smo seveda tudi mi v Slovenj Gradcu Naj bo sobotna tekma za gurmane, zmago pa privoščimo tistemu, ki bo boljši. Mi si želimo, da bi to
bili mi, modro-beli bojevniki.

Pridite na tekmo.

Če pa boste skupaj s slovenjgraškimi orli dodali še glas več podpore, vam bodo v klubu zelo hvaležni.

Derbi med starima slovenskima rokometnima središčema Slovenj Gradcem in Mariborom se ne igra vsak dan…

Besedilo: Ivan Praprotnik

Dogodki