Delovni migranti v Slovenijo kot pred 1. aprilom, občasno ponekod gneča za vstop v Avstrijo

Delavci iz Slovenije, ki se dnevno vozijo na delo v sosednjo Avstrijo, od ponedeljka v Slovenijo ponovno vstopajo po režimu, ki je veljal pred 1. aprilom. Občasno ponekod pri vstopu v Avstrijo nastajajo zastoji. Sicer pa morajo delavci v času epidemije pri prehajanju meje spremljati in upoštevati pravila obeh držav, ki se med seboj razlikujejo.

Za vstop v Avstrijo morajo trenutno čezmejni delavci predložiti negativen test na novi koronavirus, ki ni starejši od 72 ur, in potrdilo delodajalca o zaposlitvi v Avstriji. Hkrati morajo imeti opravljeno tudi spletno registracijo za vstop v državo, ki trenutno velja 28 dni. Potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali potrdilo o preboleli okužbi z novim koronavirusom za prehod meje ne šteje.

Avstrijski mejni organi dokumentacijo dosledno pregledujejo, je za STA povedalo več delavcev. Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja ima občutek, da avstrijski organi pravzaprav čedalje strožje preverjajo pogoje za vstop. V zvezi s tem je zasledil tudi, da Avstrija išče začasno kadrovsko okrepitev na meji, iščejo namreč sodelavce na delovnih mestih administratorjev, in sicer za delo do konca maja, je Fekonja povedal za STA.

V ponedeljek zjutraj je bila na nekaterih mejnih prehodih, denimo na Šentilju, gneča pri vstopu v Avstrijo, kar je sicer po besedah Fekonje značilno za ponedeljke. Danes informacij o morebitni gneči pri vstopu v Avstrijo ni.

Za vstop v Slovenijo pa so pogoji za delavce migrante drugačni, kot za vstop v Avstrijo. Od ponedeljka velja, da lahko v Slovenijo vstopijo brez karantene na kontrolnih točkah, če predložijo negativen rezultat testa na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni.

Na območju Policijske uprave (PU) Celje sta na slovensko-avstrijski meji kontrolni točki prehoda Vič in Holmec, ki sta odprta med 5. in 23. uro. Na ostalih mejnih prehodih na meji z Avstrijo in zunaj časa obratovanja kontrolnih točk pa je prehajanje meje omogočeno za ljudi, ki živijo ob meji.

Na območju PU Celje so to mejni prehodi Pavličevo sedlo, Reht, Libeliče in Radlje. Fizičnih zapor na teh prehodih, ki so bile postavljene 1. aprila in ki so povzročile nejevoljo med nekaterimi čezmejnimi delavci, ni več, je pa postavljena ustrezna prometna signalizacija in zapisana dovoljena izjema prehoda.

“Policisti na teh prehodih izvajajo občasne kontrole in preverjajo, ali vozniki upoštevajo signalizacijo in veljavne ukrepe,” so v zvezi s tem navedli na PU Celje.