Search
Close this search box.

Delova osebnost leta 2020 je epidemiolog Mario Fafangel

Uredništvo časnika Delo je skupaj z bralci izbralo predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangla za Delovo osebnost leta 2020. Kot so pri Delu zapisali v utemeljitvi, je Fafangel "prvi človek stroke, ki nas vodi po nemirnem morju epidemije".

Fafangel je obenem “človek, ki smo ga v letu 2020 poslušali, mu zaupali in mu verjeli,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Priznanje sta predstojniku centra za nalezljive bolezni podelila direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša in odgovorni urednik Dela Bojan Budja. Slednji je za Fafangla dejal, da o epidemiji covida-19 govori strastno, a stvarno in pomirjujoče.

“Brez ovinkov pove, da situacija ni dobra, a da luč na koncu tunela je. Petkrat, desetkrat, če je treba, ponovi, da moramo nehati iskati krivca in s prstom kazati na ljudi. Da moramo stopiti skupaj. Da mora vsak od nas pomagati in narediti vse, kar lahko, da se krivulja nagne čim bolj navzdol. Nenehno razlaga, kaj o virusu vemo in česa še ne, predvsem pa je pripravljen znova in znova razlagati, zakaj je cepljenje tisto, ki bo omogočilo ponovno odpiranje javnega življenja,” je dejal Budja.

Redakcija Dela je v začetku decembra predstavila dvanajst nominirancev. Poleg Fafangla so bili nominiranci za 31. Delovo osebnost tudi Bojana Beović, Darko Brlek, Andrej Šter, Andrej Janež, Jure Knez, Dušan Mramor, Iztok Kramberger v imenu ekipe Trisat in Tomaž Rodič v imenu ekipe Nemo, Tadej Pogačar, Luka Renko, Ana Roš in Tatjana Lejko Zupanc.

Delova osebnost leta je projekt, ki ga uredništvo časnika izvaja že enaintrideseto leto. Partnersko sta ga podprla Zavarovalnica Triglav in Lidl Slovenija.

Dogodek je medijska hiša Delo organizirala v Klubu Cankarjevega doma v skladu s priporočili NIJZ. Posnetek dogodka je na voljo na povezavi www.delo.si/delova-osebnost. Gledalce sta v uvodu nagovorila direktor medijske družbe Delo Andrej Kren in nekdanji direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič, lanska Delova osebnost.

V sklopu programa so podelili tudi priznanja izbranim novinarjem medijske hiše Delo. Kot so pojasnili, so priznanje za izstopajoče novinarske dosežke leta 2020 prejele Delova dopisnica iz ZDA Barbara Kramžar, Delova notranjepolitična novinarka Suzana Kos in novinarka Slovenskih novic Tanja Jakše Gazvoda. Priznanje za najboljšo fotografijo leta pa je prejel Delov fotoreporter Jože Suhadolnik za fotografijo Deklica na avtobusu.

Uredništvo Dela pa je v sodelovanju z Inštitutom za slovenski jezik Frana Ramovša ob 60. jubileju v sobotnem Delu uvedlo posebno rubriko Delova beseda tedna, v kateri vsak teden predstavijo besedo, ki opisuje pretekli teden. Z izborom svoje besede leta se priključijo tudi projektu Beseda leta, ki jo organizira ZRC SAZU. Na prireditvi je uredništvo Dela razkrilo, da je Delova beseda leta 2020 CEPIVO, so še zapisali.

Dogodki

Uredništvo časnika Delo je skupaj z bralci izbralo predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangla za Delovo osebnost leta 2020. Kot so pri Delu zapisali v utemeljitvi, je Fafangel "prvi človek stroke, ki nas vodi po nemirnem morju epidemije".