Delavska svetovalnica pozvala k nadzoru izplačevanja regresa

V Delavski svetovalnici so zaskrbljeni nad podatkom Finančne uprave RS (Furs), koliko delodajalcev lani in letos ni oddalo obrazca za izplačilo regresa. Zato so Inšpektorat RS za delo pozvali k takojšnjemu nadzoru delodajalcev glede izplačevanja regresa, so sporočili iz Delavske svetovalnice.

Furs je Delavski svetovalnici na njihovo vprašanje, koliko delodajalcev lani in letos ni oddalo obrazca za izplačilo regresa REK-1, sporočila, da je na podlagi podatkov o predloženih obračunih davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja, ki so jih delodajalci predložili do 4. julija, in podatkov o vključenosti v zavarovanje na podlagi delovnega razmerja do 31. maja ugotovila, da za leto 2020 obrazca ni predložilo 30.815 delodajalcev za 80.237 delavcev, za letos pa 24.195 delodajalcev za 81.090 delavcev.

“Številke so izjemno zaskrbljujoče,” so v današnjem sporočilu izpostavili v društvu Delavska svetovalnica. Zato so pristojni javni organ za nadzor kršitev v zvezi z neizplačilom regresa pozivali k takojšnjemu nadzoru delodajalcev glede izplačevanja regresa. “Verjamemo, da bo nadzor zelo učinkovit, saj s konkretnimi podatki o delodajalcih, ki niso oddali obrazca, razpolaga Furs,” so poudarili.

Kot so svetovalnici še sporočili iz finančne uprave, so med navedenim številom delodajalcev tudi takšni, ki so regres sicer izplačevali, vendar ne še vsem delavcem, ki so po njihovih evidencah vključeni v zavarovanje. Inšpektorat za delo so ob tem prosili, naj njih oz. javnost obvestijo o rezultatih nadzora.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije