Delavnice za najmlajše ob Mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitve s svincem

FOTO: NIJZ OE Ravne

Vsako leto poteka med 25. in 31. oktobrom Mednarodni teden preprečevanja zastrupitve s svincem, njegov slogan pa je letos Odpravimo svinčene barve. Le-te so namreč pereč problem zaradi obsežne uporabe v preteklosti, v revnejših državah pa se uporabljajo še danes. Problematika svinca je prisotna tudi na Koroškem, vendar so prebivalci ogroženi predvsem zaradi prisotnosti svinca v okolju, manj pa zaradi svinčenih barv. Z namenom osveščanja najmlajših so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje OE Ravne pripravili več delavnic v vrtcih.

FOTO: NIJZ OE Ravne

Zgornja mežiška dolina zaradi svoje dolgoletne zgodovine industrije svinca spada med okoljsko bolj obremenjena področja.  Desetletja pridobivanja in predelave svinca so povzročila povišane koncentracije te težke kovine v okolju, kar negativno vpliva na zdravje prebivalcev. Glavni problem predstavlja svinec v tleh, predelanem rudniškem odpadu in predvsem v prahu, ki se od tam dviga. Da bi olajšali življenje ljudi v tem okolju, se izvajajo ukrepi za preprečevanje izpostavljenosti svincu, kot so preplastitve cest in golih tal, informiranje in motiviranje ljudi, kako varovati lastno zdravje. Ciljna skupina so predvsem otroci, pri katerih je tveganje za vnos in vezavo svinca v telo večje. Pri njih je bistvenega pomena predvsem izogibanje virom sproščanja in kopičenja prahu, kakor tudi redna higiena rok in bivalnih prostorov ter opreme.

Sanacija okolja, obremenjenega s svincem, je dolgotrajna in učinki svinca bodo prisotni še dolgo po tem, ko se ne bo več uporabljal, zato je pomembno, da se že v zgodnjih letih tudi najmlajši naučijo živeti s tem. Da bi opozorili na pomen zdrave, varne ter pravilne prehrane, še posebej v zvezi z izpostavljenostjo svincu, izvaja NIJZ OE Ravne v vrtcih Zgornje Mežiške doline informativne delavnice z otroki »Igrajmo se zdravje – svinec in (pre)hrana«. Na delavnicah telovadijo, pripravljajo sadno solato in sadna nabodala ter se učijo pravilno umivati roke. Na ta način razvijajo spretnosti za varovanje in krepitev lastnega zdravja. Redna prehrana z vsaj petimi dnevnimi obroki v veliki meri preprečuje vezavo svinca v telesu, saj je ta ob polnem želodcu lahko tudi nekajkrat manjša, kot ob praznem želodcu. Hrana, ki vsebuje železo, kalcij in vitamin C prav tako znižuje uspešnost vezave svinca v telesu.

Ker se večina okoljskega svinca nahaja prav v zemlji, mnogi menijo, da se morajo zato odpovedati vrtnarjenju in pridelovanju domače zelenjave. To k sreči ni potrebno, je pa treba upoštevati določena priporočila. Pri vrtnarjenju na onesnaženi zemlji se izogibajmo gojenju gomoljnic, pridelke vedno dobro operimo, ureditev vrta, njegova lokacija in tudi delo na vrtu pa naj bodo takšni, da bo možnost dvigovanja in raznašanja prahu v bivalno okolje otrok tem manjša.

»Življenje s svincem je v Zgornji Mežiški dolini dejstvo, s pravim odnosom in pristopom pa je tudi to življenje lahko zdravo in kakovostno,« so poudarili na NIJZ OE Ravne.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.