Search
Close this search box.

Delavci večinoma prejeli dodatke, kaj pa regres?

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Pristojni ministri bodo danes začeli s predstavitvijo rešitev in ukrepov vladnega predloga drugega protikoronskega zakona, ki naslavlja likvidnostne težave podjetij zaradi ukrepov za širjenje epidemije. S predlogom vlada zagotavlja državna poroštva za posojila, saj bodo podjetja za oživitev proizvodnje potrebovala dodatne finančne instrumente. Predstavili bodo tudi predlagane popravke prvega protikoronskega zakona za pomoč državljanom in gospodarstvu. Vlada je zakon, na katerega so leteli očitki, da je izpustil nekatere skupine državljanov, na torkovi seji namreč popravila.

LJUBLJANA – Vodstvo ministrstva za izobraževanje se danes sestaja s predstavniki državnih izpitnih komisij za splošno in poklicno maturo, ravnateljev, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zavoda za šolstvo in centra za poklicno izobraževanje. Dogovarjajo se o protokolu izvajanja letošnje mature. Ob tem se pojavljajo nekateri pozivi, da bi bilo maturo smiselno izpeljati v nekoliko zmanjšanem obsegu ali pa jo celo odpovedati, čemur pa na ministrstvu niso naklonjeni.

LJUBLJANA/MARIBOR/NOVA GORICA – Medtem poskušajo univerze čim več pedagoškega procesa izpeljati na daljavo. To vključuje obvezne laboratorijske vaje in druge praktične obveznosti, seveda kjer je ob upoštevanju zaščitnih ukrepov zaradi novega koronavirusa to možno. Ostale ne bodo izvedljive, vse dokler ne bo vlada sprostila omejitev.

LJUTOMER/PTUJ – Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov Ljutomer, kjer so v torek potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom, ne bodo selili v ptujsko bolnišnico je danes direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah za STA povedala, da za zdaj kakšnega uradnega obvestila s strani ministrstva za zdravje o tem sicer še nima, je pa v torek zvečer po lastnem poizvedovanju od ministra prejela sporočilo SMS, da načrt opuščajo. Ob tem je poudarila, da vodstvo bolnišnice ni dalo nobenega signala, da od dogovora odstopa. Tako za zdaj še ni jasno, kaj bo s selitvijo, na ljutomerski občini pa pravijo, naj odloči stroka.

LJUBLJANA – Nekatera večja podjetja v Sloveniji so oz. bodo zaposlenim za delo v času epidemije izplačala dodatke, in sicer bodisi krizni dodatek po interventnem zakonu ali svoje dodatke, nekatera tudi oboje, so STA povedali v podjetjih. Del jih je regres že izplačal, del pa odločitve o njegovi višini še ni sprejel. Krka je regres v višini 1806,50 evra vsem zaposlenim izplačala 17. aprila. V NLB so regres vsem zaposlenim izplačali 16. marca, in sicer v višini 80 odstotkov povprečne plače predpreteklega meseca zaposlenih v Sloveniji, kar je znašalo 1484,20 evra. Petrol je regres izplačal 13. marca, in sicer zaposlenim v višini 1200 evrov, upravi pa v višini minimalne plače. v Telekomu so regres izplačali pri plači za marec, in sicer skladno s kolektivno pogodbo v višini 82 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji.

LJUBLJANA – Zdravstveni inšpektorat je pri nadzoru upoštevanja odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom izrekel globe zaradi nezakonitega delovanja desetih gostinskih obratov. Skupni znesek izrečenih glob znaša več kot 3300 evrov, so na inšpektoratu pojasnili za STA. Inšpektorat preverja tudi morebitne kršitve v frizerskih in kozmetičnih salonih, vendar so “postopki zoper nosilce dejavnosti higienske nege še v teku”.

LJUBLJANA – Bolniki z živčno-mišičnimi boleznimi so lahko zaradi covida-19 zelo ogroženi, zato je pomembno, da se tveganju za okužbo izognejo, opozarjajo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Svetujejo jim, da z jemanjem zdravil brez posveta z zdravnikom ne prenehajo, opozarjajo pa, da nekatera zdravila, ki se uporabljajo proti covidu-19, niso varna za vse.

LJUBLJANA – Na 20 izbranih prodajnih mestih Petrola je od torka ponovno pripravljena hrana in pijača iz ponudbe Fresh. Stranke si lahko privoščijo sendviče, smutije, hamburgerje, solato in druge jedi, ki jih prodajalci pripravijo pred njimi, so sporočili iz Petrola. Ob tem so poudarili, da uživanje hrane na prodajnih mestih Petrola ni dovoljeno. Stranke zato prosijo, da sveže pripravljene prigrizke zgolj prevzamejo in odnesejo s seboj.

LJUBLJANA – Od danes do petka je v Sloveniji na obisku delegacija Vojaške zdravstvene enote poljske vojske. Namen obiska je izmenjava strokovnih stališč ter izkušenj pri obvladovanju pandemije, povzročene s koronavirusom sars-cov-2. S predstavniki Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske bodo obiskali Univerzitetna klinična centra Ljubljana in Maribor, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalni inštitut za javno zdravje, obiskovalci pa si bodo ogledali tudi premično bolnišnico Role 2, ki je bila sredi marca vzpostavljena kot dodatna kapaciteta za namestitev obolelih.

SVET

BRUSELJ – Ministri EU za zunanje in evropske zadeve bodo na ločenih videokonferenčnih zasedanjih razpravljali o odzivanju na pandemijo novega koronavirusa. Ministri za evropske zadeve bodo med drugim izmenjali mnenja o učinkih različnih ukrepov na temeljne pravice in vladavino prava, pri čemer je pričakovati, da bo v ospredju ukrepanje Madžarske. Devetnajst članic EU, med katerimi ni Slovenije, je v začetku meseca izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi tveganja kršitev načel vladavine prava, demokracije in temeljnih pravic, ki izhaja iz nekaterih izrednih ukrepov.

WASHINGTON – V ZDA so do torka zvečer našteli 823.000 okuženih s koronavirusom in več kot 45.000 mrtvih. V državi New York je bilo okuženih več kot 258.000, mrtvih pa več kot 19.000 ljudi. Od tega v mestu New York 144.000 okuženih in skoraj 14.900 mrtvih. Ameriški predsednik Donald Trump je po srečanju z newyorškim guvernerjem Andrewom Cuomom v Beli hiši dejal, da bo sodeloval pri zagotavljanju dodatnih zmogljivosti za testiranje za koronavirus.

WASHINGTON – Ameriški senat je v torek soglasno potrdil 483 milijard dolarjev vreden paket pomoči gospodarstvu in bolnišnicam za boj proti novemu koronavirusu. Potrditi ga mora še predstavniški dom kongresa, na koncu pa ga bo podpisal še predsednik ZDA Donald Trump. V zakonu pa ni denarja za zvezne države. Gre za dodatek k že potrjenemu paketu v višini 2200 milijard dolarjev, iz katerega je skoraj nemudoma po potrditvi zmanjkalo sredstev, namenjenih majhnim podjetjem za ohranitev delovnih mest. Za ta namen je zdaj potrjenih dodatnih 380 milijard dolarjev, 75 milijard bo šlo bolnišnicam, 25 milijard pa za testiranje za koronavirus po ZDA.

NEW YORK – Vodja Svetovnega programa za hrano (WFP) David Beasley, ki je ravno prebolel covid-19, je v torek v videonagovoru Varnostnemu svetu ZN posvaril, da bi se lahko zaradi pandemije koronavirusa po svetu podvojilo število ljudi, ki bi trpeli zaradi lakote. Po njegovih ocenah bi lahko v enem letu ta številka poskočila s 135 milijonov na 265 milijonov. Lahko se bomo soočali z lakoto bibličnih razsežnosti v nekaj mesecih, je posvaril Beasley.

PEKING – Kitajski znanstveniki so odkrili več kot 30 različnih mutacij novega koronavirusa, od tega 19 novih. Prvič so potrdili, da lahko pri določenih mutacijah nastane sev, ki je bolj smrtonosen od drugega. Po navedbah kitajskega centra za bioinformatiko je bilo doslej po svetu odkritih že 4300 mutacij virusa sars-cov-2.

BERN – V Švici bi lahko že oktobra začeli z množičnem cepljenem proti covidu-19, je prepričan imunolog Martin Bachmann. Pričakuje namreč, da bi lahko testiranje cepiva, ki ga je razvil s sodelavci, pospešili. Švicarski regulator Swissmedic je potrdil, da so v stiku z Bachmannom glede cepiva. Časovnica je zelo optimistična, ampak ni čisto za lase privlečena, je dejal tiskovni predstavnik Swissmedica Lukas Jaggi. Zaradi nujnosti razvoja cepiva v pandemiji novega koronavirusa razmišljajo, da bi postopke, ki so trajali mesece, skrajšali na tedne. Če bo izpolnil vse pogoje, bi lahko do konca leta odločili o cepivu.

NEW YORK – Zdravilo proti malariji hidroksiklorokin, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump razglasil za sredstvo proti novemu koronavirusu, glede na ugotovitve nove študije v ameriških veteranskih bolnišnicah ni uspešno pri zdravljenju bolezni covid-19. Študija znanstvenikov iz različnih ustanov po ZDA, ki je bila predana reviji National Journal of Medicine s podporo Nacionalnega inštituta za zdravje iz univerze Virginija, je zajela 386 pacientov s covidom-19.

ŠPORT

TOKIO – Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu 2020 so sporočili, da se je z virusom novega koronavirusa okužil tudi eden od članov ožjega organizacijskega odbora iger. Imena niso razkrili, po novem pa je 30-letnik, ki je prej delal na sedežu odbora v Tokiu, v samoosamitvi na svojem domu.

LEIPZIG – Nekdanji slovenski nogometni reprezentant Kevin Kampl je pred pogajanji za novo pogodbo pri nemškem prvoligašu Leipzigu zaradi pandemije novega koronavirusa odprt za nižjo plačo, kot je bilo sprva predvideno. Obseg krize bomo videli šele, ko bo konec, mislim, da v nogometu ne bo več takšnih zneskov kot doslej, je za Sport Bild dejal 29-letni vezist. Kamplova zdajšnja pogodba v Leipzigu traja do leta 2021, pogajanja pa so trenutno v mirovanju.

BERLIN – Evropska nogometna zveza Uefa bo v četrtek uradno določila nov termin za žensko evropsko prvenstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je poročal BBC, bo žensko EP zaradi pandemije novega koronavirusa po novem med 6. in 31. julijem 2022. Prvotno bi moralo biti 2021, bodo pa v gostiteljici Angliji uporabili ista prizorišča.

Dogodki